Fotbal intern

Cornel Dinu, interviu exclusiv: „E clar, Dinamo se bate la retrogradare! Vorbim de diletantismul unora care iau niște bănuți să-și mai facă o vilișoară”

04.01.2020 | 23:44
Cornel Dinu interviu exclusiv E clar Dinamo se bate la retrogradare Vorbim de diletantismul unora care iau niste banuti sasi mai faca o vilisoara
Cornel Dinu, interviu exclusiv „E clar! Dinamo se bate la retrogradare!”
ADVERTISEMENT

Legenda dinamovistă Cornel Dinu reacționează după ultimele evenimente din Ștefan cel Mare, șocul începutului de an fiind preconizatul transfer al căpitanului Dan Nistor de la Dinamo la Craiova. Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, „Procurorul” anunță apocalipsa pentru clubul alb-roșu, luându-i la țintă pe toți, de la patron la jucători, la fanii din tribună.

Cornel Dinu, interviu exclusiv după transferul lui Dan Nistor de la Dinamo la Craiova

Domnule Dinu, v-a surprins anunțatul transfer al lui Dan Nistor de la Dinamo la Craiova?

– Pe mine nu mai are ce să mă surprindă în țara asta. Nici în fotbal, nici în societate… Iar asta de mult timp. Ca să mă înțelegi și mai bine, vreau să-ți povestesc un episod  de prin 1991. În Consiliul de Administrație al Băncii Naționale, un suedez, Ericsson parcă, reprezentant al Fondului Monetar Internațional, vorbind despre România și poporul român, a fost întrebat de Vlad Soare cum va da socoteală la Washington de grozăviile ce se petrec în Columbia, Venezuela și așa mai departe. Ericsson a răspuns că are raportul pregătit, pentru că și acolo, ca și în cazul românilor este vorba despre un popor emoțional, care nu are nicio șansă. Totul e emoție, toate acțiunile sunt negândite și luate la cald.

ADVERTISEMENT

Aici vine paralela cu Dinamo?

– Așa e și la Dinamo, da, clar. Nu avem niciun proiect, nicio direcție, nicio șansă. Totul este de genul „om vedea”, așa cred eu”, „interesul poartă fesul”, „asta-i pohta ce-am pohtit”. Trebuie să înțelegem niște chestii de psihologie ca să ne dăm seama prin ce trecem și de ce se întâmplă lucrurile așa. Emoția naște acțiuni rapide negândite, în timp ce doar gândul naște o rațiune și duce ulterior la acțiune logică. Nu e cazul nostru, care suntem o națiune non-guvernantă.

Cornel Dinu despre căpitanul Dan Nistor: „Un muncitor cu ceva talent, desenat pe autocar de niște excentrici care nu au avut jucării când au fost mici”

E transferul lui Dan Nistor la Craiova o decizie luată la cald, la emoție, cum spuneți?

– Nebunia începe când se dovedește că la Dinamo este vorba doar de diletantism. Înainte de 1990 era amatorism, de fapt un profesionism deghizat, acum e diletantism pur. În ceea ce-l privește pe Dan Nistor, acesta poate să facă parte dintr-un eșichier de jucători valoroși care au fost la Dinamo, dar mult mai jos pe scară. El este un muncitor cu ceva talent, dar nimic mai mult. Plus că acest băiat are evidente probleme cu vorbirea…

ADVERTISEMENT

Ce credeți că se va întâmpla cu fața lui Nistor desenată pe autocar după plecarea de la Dinamo?

– Aici este o altă problemă gravă. Ca să-l desenezi pe Nistor pe autocarul echipei înseamnă să nu ai treabă cu fotbalul… E vorba de niște excentrici, care cu siguranță nu au avut jucării când erau mici. Altfel nu se poate interpreta. Comparativ, în vestiarele echipelor engleze, vechi de 150 de ani, se scrie clar că nimeni nu e mai important decât echipa. Exemplificând, la articolul 1 se spune că antrenorul are întotdeauna dreptate, iar la articolul doi că în cazul în care antrenorul nu este prezent se aplică articolul 1. Dar mergem prea departe, în lumea civilizată.

ADVERTISEMENT

„Care play-off? E clar, Dinamo se va bate la retrogradare! Înjumătățiți punctele acum și vedeți unde e Dinamo de fapt!”

O mai exista cineva în clubul Dinamo care mai face, sincer, măcar calcule teoretice despre play-off?

– Care play-off? Pentru mine e clar că Dinamo se va bate să scape de retrogradare în această primăvară. Vedeți nebunia unora de la televiziuni vizavi de acest sistem cu înjumătățirea punctelor și pricepeți ce spun.

ADVERTISEMENT

Dacă s-ar înjumătăți acum, Dinamo ar fi la 4 puncte de primul loc care retrogradează direct…

– Exact, asta zic și eu. Dinamo ar avea 14 puncte, iar Clinceniul, aflat pe penultimul loc ar avea 10. E vorba de un meci-două, nimic mai mult. Plus că e posibil să plece și alți jucători de la Dinamo, pentru că trebuie să vindem orice pe care putem lua bani.

„Toată galeria nu are meciuri văzute câte ore m-am dezechipat eu în vestiarul lui Dinamo! Ce treabă au ei să conducă?”

Galeria a reacționat după anunțul plecării lui Dan Nistor

– E o treabă și cu galeria care trebuie pusă la punct. Unde s-a pomenit ca suporterii să pretindă să conducă? Indiferent de la ce tribună ești, din ce peluză, de la nord sau de la sud, din PCH sau din „Florea Dumitrache”, nu poți să lansezi ideea că tu trebuie să fii în Consiliul de Administrație. Ce treabă aveți voi cu fotbalul?

Nu există fotbal fără suporteri…

– Da, dar nu să se încumete ei să facă așa ceva. Iar asta se întâmplă pentru că nu avem reguli. Este un haos general în care domină doar bunul plac. Nu mai avem scară de valori, nu mai avem nimic. Nici măcar eu, care am făcut ceva pentru Dinamo, nu mă încumet să iau astfel de decizii… Iar eu, Cornel Dinu, am ore în care m-am dezechipat în vestiarul lui Dinamo cât nu are toată galeria meciuri văzute!

„E diletantismul unora care se vor șefi, au și ei o echipă Dinamo cu care se joacă, câștigă neapărat niște bănuți și mai își fac o vilișoară”

Cine mai pleacă după Dan Nistor?

– Ce mai contează? Vor pleca și alții pentru că la mijloc este diletantismul despre care îți povesteam. Ne folosim de jucăria numită Dinamo, avem și noi o echipă de fotbal, dă bine la imagine, suntem șefi, președinți, patroni, ce să mai… Dar neapărat să câștigăm și noi ceva bănuți, să mai ridicăm o vilișoară, să ne vadă lumea…

E 350.000 de euro o sumă corectă pentru transferul lui Dan Nistor?

– Eu știu că Ionuț Negoiță va plăti, cam cu 300.000 de euro, restanțele din acest moment. Așa dau calculele mele. Dar în rest administrația este derizorie, nu există nicio investiție, niciun proiect, nimic. Vorba aceea, interesul poartă fesul. E bine să fim la Dinamo, să câștigăm de la Dinamo, pentru că asta face Negoiță de fapt.

ADVERTISEMENT