Sport

Cornel Dinu la 73 de ani. Vizionar în… 1981! Ce scria despre „ordinele venite din birouri”! Interviu exclusiv

Cornel Dinu a împlinit 73 de ani. În 1981 a scris un articol valabil și azi. Ce spune „Mister” după 40 de ani despre „ordinele venite din birouri”...
02.08.2021 | 19:57
Cornel Dinu la 73 de ani Vizionar in 1981 Ce scria despre ordinele venite din birouri Interviu exclusiv
Cornel Dinu la 73 de ani. Vizionar în... 1981! Ce scria despre „ordinele venite din birouri”!. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Era o zi de luni, 2 august 1948, în zori, când doctorul Tică Radulovici își anunța victorios cumnatul, avocatul Petre Dinu, în curtea cestuia din Târgoviște, că… „A apărut acum o oră! Lila e bine. A luptat singură… Tare femeie! E plin de păr, pare puternic și urlă! Urlă de a surzit pe toți!”.

Lila era soția lui Petre și sora lui Tică. „Urlătorul” plin de păr era al doilea fiu al Lilei și al lui Petre, Cornel. Cornel Dinu.

ADVERTISEMENT

„…Acest fiu de boier de la Bârlad, inteligent și arțăgos, crescut în umbra Turnului Chindiei, în răcoarea legendarei Văi a Voievozilor și pe pământul sfințit de poeții Văcărești, părea, prin naștere, hărăzit norocului”, cum îl caracteriza nănașul său, inegalabilul maestru al metaforei, regretatul Fănuș Neagu.

Cornel Dinu la 73 de ani. Vizionar în… 1981! Ce scria despre „ordinele venite din birouri”! Acum 40 de ani!

Cornel Dinu împlinește, așadar, 73 de ani. S-a scris și s-a vorbit atât despre Cornel Dinu încât ar fi redundant să-i mai amintim cariera de fotbalist, antrenor, președinte de club, administrator delegat ale cărei cifre le găsiți, totuși, la finalul articolului…

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate acestea, Cornel Dinu a scris. Zeci de articole despre fotbal în diferite ziare și reviste, trei cărți autobiografice (Zâmbind din iarbă – 2007, Jucând cu destinul – 2008, Misterele lui Mister – 2019), zeci de editoriale online la FANATIK.RO.

FANATIK a descoperit un articol scris de Cornel Dinu pe 10 decembrie 1981, în revista Flacăra” a regretatului mare poet Adrian Păunescu, la rubrica „Omul care joacă”. Și care frapează prin… actualitatea sa, valabilitatea sa și după 40 de ani!

ADVERTISEMENT

Citiți în continuare câteva fragmente de acel articol, intitulat „Învingătorii nu se formează cu principii învinse”, și apoi părerea lui Cornel Dinu, după 40 de ani de la acele rânduri, într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.

„Orice acțiune colectivă, fie ea și un aparent simplu joc, depinde de structura caracterelor care se înfruntă, de calitatea educației lor totale, de la cea profesională la aceea din afara cadrului activității specifice”

„Simt că, de câțiva ani, cluburile noastre de fotbal și-au pierdut destul de mult din canoanele de tradiție prin care erau cunoscute, fenomenul devenind chiar periculos prin faptul că nou-veniții, nemaigăsind percepte clare de conduită cărora să li se supună, pot foarte ușor să-și etaleze propriile obiceiuri, nu întotdeauna bune”

„Tradiția este o condiție a ordinii și de aceea ea este păstrată, îmbogățită și pusă în pas cu realitățile timpului, asigurând ținuta de comportament general și apoi de joc pe care o au echipele care știu ce vor și, astfel, se respectă”

„E drept că și oamenii de tradiție au cam dispărut din cluburile etalon ale fotbalului nostru, locul lor fiind luat mai mult de funcționari profitori decât de personalități curate, capabile să investească ele mai întâi, fie numai și moral…”

„Este o realitate… aceea că echipele noastre apar pe parcursul unor perioade mai lungi cu chipuri, comportament și prestație de încrezători și deci mai apropiați de victorie. Sunt mulți factori care creează o astfel de stare…”

„Sunt ordine primite din birouri în care sufletul jucătorului nu poate pătrunde în complexitatea lui. Sunt rațiuni care dictează deasupra nevoilor reale ale echipei”

„Sunt gusturi, slăbiciuni sau chiar chilipiruri ce răsfață personaje a căror minte și calitate morală nu-i ajută nici să treacă strada de pe o parte pe alta”

„Sunt învinși cei născuți pentru a conduce ca învingători, blamați din zvonuri cei care știu să mai și zâmbească, mângâiați și îngrijiți în culcușuri calde specialiștii în delațiune și vânzare”

„În fine, firul Ariadnei fotbalistice fiind atât de încurcat, văd din ce în ce mai chipuri de învingători adevărați în echipele noastre… …Este un moment al adevărului în societatea noastră și trebuie folosit și în fotbal, pentru că nu se pot crea mentalități învingătoare cu principii și măsuri învinse”

articol Cornel Dinu in Flacara 1981
Articolul lui Cornel Dinu din revista „Flacăra”, 10 decembrie 1981

Cornel Dinu: „Prea multe cozi de topor am îngăduit la conducere, care au vândut țara intereselor străine pentru interesul personal”

Mister, au trecut 40 de ani și parcă se cam potrivesc gândurile dumneavoastră…

– Pentru că exact 1981 este anul în care începuse nebunia și în România. Apăruseră deja primele semnele ale decadenței, ale compromiterii echității și demnității socialiste, chiar prezente, adevărate, nu doar povești, în anii ’60-’70. Și practicate cu atâta succes și onestitate nu numai în țările nordice ale continentului, ci și un proces în continuă dezvoltare, să sperăm spre o societate, o orânduire mai bună decât cele de până acum.

ADVERTISEMENT

Ce-i lipsește, Mister, României de azi, societății noastre de azi?

– N-am avut și nu avem continuitate și ne comportăm rar ca un popor, ca o națiune. Prea multe cozi de topor am îngăduit la conducere, care au vândut țara intereselor străine pentru interesul personal. Se spunea înainte de 1989 că era inversată scara de valori… Era o glumă față de ceea ce este astăzi!

Suntem o naţie care nu ne respectăm tradiţia şi lucrul acesta ne costă foarte mult. Suntem supuşi legendei meşterului Manole, generaţia care vine distruge ce a făcut cea precedentă. Şi de aici tot răul…

Din păcate, la ora actuală, am preluat doar abțibildurile capitalismului, care cu zi ce trece devine muribund, banul fiind tentația supremă, chiar obținut împotriva legilor, regulilor și moralei creștine.

Cornel Dinu: „Lui Dinamo îi lipsesc liniștea, răbdarea și mai ales competența de altădată”

Într-un cuvânt, ce-i lipsește fotbalului nostru?

– Profesionalismul.

Și lui Dinamo ce-i lipsește?

– Liniștea, răbdarea și mai ales competența de altădată. Când pierdeam, și se întâmpla rar, noaptea n-apucam să închidem ochii, întorceam cearceaful de furie și suferință.

Aveam educația că ni se va da ceea ce merităm, chiar dacă jucând de la egal la egal de cele mai multe ori cu echipele din străinătate și știind ce diferență de remunerație este între noi și ei, ardeam până la ultima picătură de energie, păstrându-ne modestia, educați că cea mai mare bucurie este aceea de a câștiga pentru poporul tău. Iar a doua zi toți porneam să construim din nou.

Nu exista atâta ambiție deșartă, subiectivă, atâta goană numai după bani, afaceri, furăciuni, iar conducerea era formată cu adevărat din oameni de fotbal.

Dar lui Cornel Dinu ce-i lipsește?

– Foarte mulți prieteni. Români adevărați, patrioți adevărați… Nu patriotarzi ca lichelele politice care ne conduc azi… Seriozitatea, educația, iubirea și mândria de popor liber, toate sunt azi basme ale trecutului. Din păcate, mulți cu care mă întâlnesc acum nu știu ce este prietenia: să asculți și să dai, nu să contrazici, să ignori și să ceri.

Cărțile care l-au marcat profund

„Când eram tânăr, a fost «Crimă și pedeapsă». Acum, «Jurnalul fericirii» al lui Steinhardt, un evreu creștinat în închisoarea de la Aiud, și cărțile lui Petre Pandrea”

Moto-ul vieții lui Cornel Dinu

„Îl rostesc în fiecare seară când îmi spun rugăciunea: «Cred, Doamne, ajută credinței mele!»”

 • „Am fost în relații foarte bune cu o mare parte dintre cei din sistemul de securitate care lucrau în străinătate, spre deosebire de cei care murdăreau pe acasă. Primii au fost și sunt adevărați patrioți români în serviciul țării, au adus mari servicii țării, știu că suferă și acum că parcă-i altă țară. Ceilalți erau niște victime ale unei îndobitociri comandate, care se continuă”
 • „Chiar dacă n-am făcut parte din Securitate și din niciun partid politic, fiind făcut membru al partidului unic dinainte de 1989 fără să știu, în 1973, deoarece s-a considerat la nivelul conducerii Ministerului de Interne că cel mai bun fotbalist al anului, a doua oară, nu poate să nu fie și membru de partid… Chiar dacă n-am fost înregimentat nici după 1989 în niciun partid, prin relațiile pe care le-am avut în străinătate, îndeosebi în Italia, am făcut, alături de câțiva mari patrioți români care nu mai sunt printre noi, foarte mult bine țării, bine estompat și chiar stricat de guvernările lipsite de patriotism și de respect al interesului național de după 2005”

Cifrele jucătorului Cornel Dinu

 • 17 sezoane în prima ligă, la un singur club, Dinamo București
 • 454 meciuri, în care a înscris 53 goluri, în prima ligă
 • Primul meci în Liga 1: Dinamo – Steagul roșu Brașov 0-1 pe 25.09.1966
 • Ultimul meci în Liga 1: Dinamo – Universitatea Craiova 1-1 pe 18.06.1983
 • 75 meciuri și 7 goluri pentru echipa naţională (5 meciuri, fără gol marcat, la naționala U23)
 • 33 meciuri și 3 goluri în cupele europene
 • 3 titluri de „Cel mai bun fotbalist român al anului” (1970, 1972 şi 1974)
 • 6 titluri de campion cu Dinamo (1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983)
 • 2 Cupe ale României cu Dinamo (1968, 1982)

Cifrele antrenorului Cornel Dinu

 • 8 echipe: Dinamo, CS Târgovişte, Metalul Bucureşti, ASA Tg. Mures, Oţelul Galaţi, U Cluj, FC Olt și echipa națională
 • 2 titluri de campion, 2000 și 2002, ambele cu Dinamo
 • 2 Cupe ale României, 2000 și 2001, ambele cu Dinamo
 • 1984: ca „secund” al lui Dumitru Nicolae Nicușor, a ajuns cu Dinamo în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (0-1 și 1-2 cu Liverpool)
 • 1984: eventul cu Dinamo, tot ca „secund” al lui Dumitru Nicolae Nicuşor
 • 1992-1993: selecţioner al echipei naţionale în campania de calificare la World Cup 1994, de la victoria eclatantă cu Ţara Galilor, 5-1 în „Ghencea”, la înfrângerea abracadabrantă cu Cehoslovacia, 2-5 la Kosice
ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"N-am crezut asta!" Cum arată Maria Sharapova, la 4 ani de la retragere
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
"Trebuie să coborâm că murim. Băi, deschide ușa!" Filmul incidentului de la metrou, după ce două trenuri s-au ciocnit la Timpuri Noi
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Primele imagini cu Jador după eliminarea de la Survivor All Stars. Ce a...
Primele imagini cu Jador după eliminarea de la Survivor All Stars. Ce a făcut manelistul
Ce pățești în sistemul sanitar din România. Gest incalificabil al personalului medical
Ce pățești în sistemul sanitar din România. Gest incalificabil al personalului medical
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi