Fotbal intern

Cornel Dinu, lecție de tactică pentru Dusan Uhrin. Cum poate învinge Dinamo pe FCSB + notele pentru cele două „distribuții” și jucătorii care pot decide meciul. EXCLUSIV

16.02.2020 | 11:25
Cornel Dinu lectie de tactica pentru Dusan Uhrin Cum poate invinge Dinamo pe FCSB  notele pentru cele doua distributii si jucatorii care pot decide meciul EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Adevărată legendă a lui Dinamo, Cornel Dinu este recunoscut prin stilul „ascuțit” cu care își susține părerile și-și înțeapă „subiecții”. Usturător de ironic, ucigător de persiflant și dominant prin sarcasm, „Mister” nu a iertat nici „Derby de România”, ediția 185, Dinamo – FCSB duminică seară, pe „Arena Națională”, de la ora 20:00, livetext pe fanatik.ro.


  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – FCSB: 1,75 este cota pentru „PSFX”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT

Cornel Dinu, lecție de tactică pentru Dusan Uhrin. Cum poate învinge Dinamo pe FCSB în „Derby de România” + notele pentru cele două „distribuții” și jucătorii care pot decide meciul

Mister, interes mare pentru „Derby de România”, chiar dacă de data aceasta pare, la prima vedere, disproporționat valoric…
– În primul rând, la o astfel de nouă întâlnire care atrage pe bună dreptate interesul major al tuturor personajelor și asistenței fotbalistice de la noi, e sugestiv că legenda acestei dispute a rămas. Ca orice legendă care trece peste timp și vremuri, chiar dacă, la ceea ce au fost Dinamo și Steaua, acum s-a ajuns la o confruntare a „Dinamoului” de la Rin cu „Fecesebecaliuța” din Pipera și Berceni.

De la Rin la Pipera, via Berceni, care este amprenta celor doi patroni pe echipele lor?
– Deși nu-mi face deloc plăcere, trebuie să spun că Gigi Becali își tratează societatea fotbalistică, la fel ca și Ionuț Negoiță, ca pe o afacere personală. Ambii au de câștigat. Numai că Gigi este generos, își cointeresează la cel mai înalt nivel jucătorii și nu face totul numai pentru a-și garnisi buzunarul de la fotbal. Valoarea contractelor la el este de 600.000 de euro pe lună, față de 150.000 la „Dinamou”. Excentricitatea sa este de bun negustor.

ADVERTISEMENT

Și… omologul?
– Omologul de la Rin a cheltuit puțin la început preluând societatea, dar după aceea nu l-a motivat și interesat decât profitul personal. Se văd și se știu aceste adevăruri de tratare total diferită a echipelor la cei doi satrapi de sorginte orientală. Aș mai preciza că Gigi, dinainte de 1990 hai-hui prin fotbal și printre fotbaliști valoroși, e „maistru” în materie. În comparație cu doar „ucenicii” reprezentați de Negoiță și slujbașii săi din hotel mutați la fotbal. Cu excepția lui Bălănescu, Dănciulescu și Prunea, care, însă, nu cred că sunt decizionali. Iar când deciziile fabricii le iau ucenicii, falimentul e mereu aproape. Ca acum la Dinamo ajuns „Dinamou”.

Dinamo nu trece clasa în apărare: 4 cu indulgență!

Poate „Dinamoul” să încurce „Fecesebecaliuța” duminică seară, Mister?
„Fecesebecaliuța” are, așa cum anticipează mulți, șanse mai mari să-și apropie victoria. După doi ani în care jocurile s-au terminat la egalitate. „Dinamoul” o poate depăși numai dacă nu va oferi spații de pătrundere lui Moruțan, Coman, Man, Tănase și, poate, Oaidă. Pentru așa ceva trebuie să se „închidă” foarte bine pe trei linii, prin comprimarea zonelor. De preferat cât mai departe de propriul careu. Apoi, intrând în posesie, pot avea prin Mrzljak și, mai ales, Fabbrini rampe de lansare pe contraatac, italianul „știind” și cu mingea la picior. Cu Perovic ajuns repede pivot în careul advers, pentru a fructifica șarjele lui Sorescu și poate Mihaiu în cealaltă bandă. O partitură complexă, ce ar pune probleme reale, ar însemna să înceapă și cu presing pe construcția adversarilor încă din terenul lor. Este mai greu, și nu știu dacă au antrenată dilatarea zonelor pe atac, în concordanță cu sincronizarea comprimării amintite mai înainte.

ADVERTISEMENT

Ce note ați da pe compartimente celor două echipe?
– „Dinamoul”: 4 în apărare cu indulgență, pentru că „Dinamoul” are 11 înfrângeri din 24 de jocuri, unic și acest raport nefast în istoria echipei. Apoi 5 la mijloc… sau 6 dacă Fabbrini este în dispoziție de joc, 6 în atac. „Fecesebecaliuța”: 5 în apărare, 6 la mijloc, 7 în atac, dacă pasează repede, folosind devierile și verticalizările pe pătrunderi.

4-1 pentru FCSB la jucători decisivi

Plusuri și minusuri…
Plusuri „Dinamoul”: portarul Piscitelli, Puljic, Mrzljak, Fabbrini, pătrunderi Sorescu, pivotări Perovic, fazele fixe de atac, din preajma careului advers. Minusuri: apărarea, individual și pe ansamblu, cu excepția lui Puljic, dispoziția temporară, fluctuantă de joc a lui Sorescu și Perovic.

ADVERTISEMENT

Și FCSB…
– „Fedesebecaliuța”, da… Plusuri: atacul. Atunci când joacă repede, găsesc spațiile libere din apărarea adversă și, mai ales, sunt în dispoziție de joc, având în golgheterul Florinel Coman un jucător capabil de execuții surprinzătoare. Și poți pune la plusuri și portarul, pe Bălgrădean. Minusuri: centrul apărării, lipsa capacității creative a mijlocașilor, cu excepția lui Moruțan și oarecum Oaidă, și mereu dilema dacă atacanții au sau n-au chef de joc.

Ce jucători ar putea decide derby-ul?
– Fabbrini, dacă „e pe bicicletă, dar și pedalează”, cum spun italienii. La fel Sorescu. Dincolo, cei patru din atac, dacă nu visează la alte zări de soare pline și joacă în viteza întâi, Moruțan, Coman, Tănase și Man.

„Dacă suporterii «Dinamoului» vor învinge în tribune, s-ar putea să fie compensatoriu. Iar dacă vor induce victoria și în teren, va fi, totuși, o surpriză”

Concluzii?
– Per total, cele două garnituri sunt diferite, cum am mai spus, ca forță de joc. Atmosfera îi poate motiva în plus. Un avantaj anticipativ ar avea „Dinamoul” în acest sens, suporterii lui fiind cei mai tari din țară, dar să nu uităm că și-a anunțat revenirea Peluza Nord a „Fecesebecaliuței” și asta s-ar putea lăsa cu spectacol. Să sperăm de bună calitate, fără ghilimele…

Au cam fost mereu… ghilimele…
– Acum dacă suporterii „Dinamoului” vor învinge în tribune, s-ar putea să fie compensatoriu. Iar dacă vor induce victoria și în teren, va fi, totuși, o surpriză. Ca și paiul băgat în ochii galeriei steliste că ar avea „coregrafii plătite de patron și lideri ai peluzei care trăiesc pe cârca patronului”. Să fim serioși! Câțiva, nici cât degetele de la o mână, fac ce vor cu suflarea PCH-ului. Iar dacă e vorba de luat bani de la patron, acești câțiva au luat, începând cu sfârșitul anilor 90, de la Badea, Borcea, Turcu, am spus doar trei… cam cât bugetul „Dinamoului” dintr-unul din ultimii ani. Deci bârna din ochii lor probabil că i-a orbit pe mulți… Dar nu și pe cei ca mine, care apreciindu-le coregrafiile nu pot să trec cu vederea o asemenea „cu adevărat umilință”.

  • 11 goluri a marcat Florinel Coman în 24 de etape, golgheterul primei ligi. El a înscris și în meciul direct din tur, stabilind scorul final, 1-1
  • 6 goluri fiecare au golgheterii lui Dinamo, Deian Sorescu și sârbul Slavko Perovic
  • 25 de puncte (din 43) a adus FCSB din deplasări (8 victorii, 1 egal, 3 înfrângeri, golaveraj 19-10), fiind pe primul loc în clasamentul meciurilor de „afară”. În care Dinamo este pe ultimul loc, cu numai 5 puncte!
  • 4 este locul lui Dinamo în clasamentul de „acasă”, cu 26 de puncte (din 31), adunate din 8 victorii, 2 egaluri, 2 înfrângeri, golaveraj 23-11. FCSB este pe locul 10: 5 victorii, 3 egaluri, 4 înfrângeri, 18 puncte (din 43), golaveraj 16-16
  • 454 de meciuri a jucat în campionatul României Cornel Dinu, locul 8 în topul aparițiilor din prima ligă
  • 8 trofee a cucerit Cornel Dinu ca fotbalist: 6 titluri (1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983) și 2 Cupe ale României (1968, 1982), toate cu Dinamo, singurul club la care a jucat de-a lungul întregii sale cariere de 17 ani (1966-1983)
  • 4 trofee a cucerit antrenorul Cornel Dinu cu Dinamo: 2 titluri (2000, 2002) și 2 Cupe ale României (2000, 2001)
  • 71 de ani a împlinit Cornel Dinu pe 2 august 2019
ADVERTISEMENT