Sport

Verdictul surprinzător al celui mai mare fan al sârbilor, Cornel Dinu, despre „scandalul planetar Djokovic”. Exclusiv

Cornel Dinu analizează cu sânge de sârb și logică britanică scandalul dintre Novak Djokovic și autoritățile australiene, care nu-i permit intrarea în țară pentru că nu este vaccinat antiti-COVID-19.
08.01.2022 | 10:18
Verdictul surprinzator al celui mai mare fan al sarbilor Cornel Dinu despre scandalul planetar Djokovic Exclusiv
Cornel Dinu analizează cu sânge de sârb și logică britanică scandalul dintre Novak Djokovic și autoritățile australiene, care nu-i permit intrarea în țară pentru că nu este vaccinat antiti-COVID-19. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conflictul care a împărțit planeta în două tabere ireconciliabile, pro și contra Novak Djokovic în lupta cu autoritățile australiene este arhi-cunoscut, umple site-urile nu numai de sport din toată lumea.

FANATIK l-a provocat pe Cornel Dinu, cunoscut admirator al poporului sârb, și prin apartenența pe linie maternă la acesta, să-și spună părerea, iar „Mister” și-a expus opiniile într-un interviu exclusiv și, ca de obicei, savuros și… istoric!

ADVERTISEMENT

Cornel Dinu: „Încăpățânarea sârbească a lui Djokovic s-a lovit de respectul britanic inalienabil pentru lege al australienilor, chiar dacă scandalul a pornit de la ei”

Mister, de partea cui sunteți în scandalul dintre Novak Djokovic și autoritățile australiene?

– Situația asta care înveninează începutul anului pe plan sportiv trebuie privită din două perspective: cea a sârbilor și cea a australienilor. Cum? Păi în primul rând Djokovic s-a prezentat în Australia având acceptul directorului turneului (n.a. – Craig Tiley) că a trecut prin boală, deci poate să participe….

Bine, dar Djokovic a avut COVID-19 în iunie 2020, a trecut de atunci un an și jumătate…

Djokovic a obținut scutirea aia de care s-a tot vorbit… derogarea… după un proces deloc simplu, în două etape, atenție: supravegheat de autoritățile australiene. Adică cele ale statului Victoria.

ADVERTISEMENT

Tot directorul ăsta al turneului spunea că au fost vreo 30 de jucători și membri din staff-urile respective care au cerut o scutire de asta și numai câțiva au primit-o, printre care și Djokovic. Fără a i se acorda nicio favoare specială. Este consemnată declarația asta a directorului turneului.

Problemele au apărut cu autoritățile australiene, care au considerat că aprobarea, derogarea de la organizatorii Openului australian nu se potrivește cu legislația actuală în ceea ce privește condițiile impuse de pandemia de COVID-19. Adică nu intră nimeni în Australia fără să aibă schema completă de vaccinare contra coronavirusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Zicalele lui Emir Kusturica. „Am avut plăcerea să ciocnesc câteva pahare cu vin cu el la «Aquarium»”

Păi legea-i lege pentru toată lumea, Djokovic n-a explicat public de ce a cerut derogarea asta, de ce nu s-a vaccinat, dacă are vreun motiv medical sau pur și simplu, așa cum a mai declarat, este împotriva obligativității de a se vaccina…

– Sârbii sunt un popor aparte. S-au opus în mare proporție vaccinării, au spus că trec peste acest coronavirus și fără vaccinare. Sârbii au o voință și o mândrie exprimate teribil de naționalist, personalitate pregnantă, sunt neînduplecați, uneori sar în extrema încăpățânării și merg până la sacrificiu pentru crezul lor.

ADVERTISEMENT

Gândiți-vă că în 1389, la Câmpia Mierlei, cneazul Milos Obilic s-a dus și i-a luat gâtul sultanului Murad chiar în tabăra otomană… s-a sacrificat conștient, din patriotism… chiar dacă bătălia le era defavorabilă și sârbii au fost spulberați de Baiazid, care a primit porecla de „Fulgerul” tocmai după această bătălie și care a devenit apoi sultan.

Aveți mândria asta sârbească, ați moștenit-o din familie…

– Îmi aduc aminte că mi s-a povestit în copilărie că bunicul meu sârb din partea mamei, după atentatul de la Sarajevo din 28 iunie 1914, deși era așezat bine, cu gospodărie dichisită, familie, un unchi al meu era aproape să se nască, și-a pupat familia, a luat pușca și s-a dus la război. Și a murit în a doua săptămână.

Au murit atunci peste un milion, dacă nu mă înșel, au fost goniți până spre Albania și au avut forța să revină și să dea peste cap armatele austro-ungare ale Habsburgilor.

Iar în al Doilea Război Mondial rezistența eroică a partizanilor lui Tito a devenit legendară după ce Hitler ocupase Iugoslavia în numai 12 zile, cu pierderi minime.

Apoi prin nenorocirile din războaiele dintre fostele republici iugoslave de la începutul anilor ’90, cu croații, cu bosniacii, cu musulmanii din Kosovo, ei, sârbii, au cam rămas peste tot pe teritoriul fostei Iugoslavii.

Și au un crez despre democrație foarte aparte. Și aici l-aș cita pe celebrul și complexul regizor, actor, scriitor și muzician sârb din Sarajevo, Emir Kusturica, care zice: „M-am săturat de democrația în care oamenii aleg un primar. Eu vreau să fiu primarul care își alege el locuitorii”.

Ăștia sunt sârbii. Un popor dârz, necruțător, un popor de luptă, cu o personalitate extraordinară. Tot Kusturica spune, superb, „Moartea este un zvon neverificat”. Este, de altfel, titlul autobiografiei sale publicate în 2010. Am avut plăcerea să ciocnesc câteva pahare, eu de vin, el de șloboviță, la „Aquarium”…

Pentru a-i înțelege și mai bine pe sârbi, e bine să ascultați celebrul lor „Mars na Drinu”, care începe în ritm moderat, primitor, melancolic, pașnic, unduitor ca Dunărea, iar partea a doua este un allegro agresiv explicabil doar prin gravitatea greșelii de a le călca glia, înjurându-i de mamă.

Așa că reacția sârbilor nu trebuie să surprindă, nu numai reacția din Serbia, ci și reacția sârbilor din Australia, pentru că sunt foarte mulți sârbi și în Australia.

Cornel Dinu: „Personalitatea lui Djokovic nu are șanse împotriva educației de Commonwealth a respectului total în fața legii pe care o au australienii”

Bun, Djokovic este sârb din vârful capului în vârful picioarelor, inclusiv racheta… Ce ar trebui să facă?

– La ora actuală, în Australia este un conflict și intern, pe plan național. Între directorul turneului, care i-a dat permisul să vină, că nu se urca el aiurea în avion, și regulile, legile de o strictețe care nu poate fi comentată ale guvernului statului australian Victoria.

Australienii au fost creați ca o colonie a Angliei și au rigurozitatea, strictețea, mândria caracteristice britanice. S-a lovit încăpățânarea și demnitatea sârbilor cu naționalismul și educația de Commonwealth a respectului total în fața legii pe care o au australienii.

Problema a fost… și este că nu s-au înțeles clar forurile turneului cu forurile statului australian Victoria. Directorul turneului i-a spus lui Djokovic că e în regulă cu aprobarea dată de comisiile alea, australiene și ele, dar autoritatea vamală a considerat că nu este deloc în regulă și i-a anulat viza.

Australia își păstrează… hai să le spun dogme… dogmele tradiționale britanice. Au avut sute de ani conducere pur britanică, trimisă de coroana suverană să instituie disciplina, ordinea, legalitatea într-o colonie în care își trimitea și ocnașii pe viață.

Problema, repet, este la ei, între directorul turneului, care a dat, generic vorbind, aprobarea de a veni lui Djokovic și prim ministrul, care a zis că legea este egală pentru toți și nu acceptă nicio derogare.

Iar cu sârbii este foarte greu să te înțelegi, pentru că sârbii merg până la moarte, cum spuneam, pentru crezul, mândria, demnitatea lor. Au o încăpățânare extremistă, aș putea spune.

Conflictul, după părerea mea, nu îi aparține lui Djokovic, aparține australienilor. Din cauza lipsei de acord dintre ei.

Djokovic a depus o contestație la hotărârea de a i se anula viza. Are șanse să-și se rezolve problema pe calea justiției? Australiene și ea…

– Convingerea mea este că va avea de-a face cu necruțătoarea obișnuință, tradiție a legislației britanice. Când primul ministru a spus că nimeni nu este mai presus de lege, că legea trebuie respectată indiferent de persoana implicată, chiar dacă neconcordanța, repet, le aparține lor, personalitatea lui Novak Djokovic, cu toată faima sa mondială, nu are șanse să întoarcă starea actuală de fapt.

  • „Am vorbit cu Novak și i-am spus că toată Serbia este alături de el. Autoritățile noastre iau toate măsurile pentru a opri hărțuirea celui mai bun tenismen din lume în cel mai scurt timp posibil. În conformitate cu toate normele internaționale, Serbia va lupta pentru Novak” – Aleksandar Vucic, președintele Serbiei
  • „Lăsând la o parte exemplul cât se poate de prost pe care îl dă în pandemie un influencer ca el, Djokovic e liber să nu se vaccineze. Dar, așa cum unui cetățean obișnuit nu i se permite să intre în tribună la o competiție sportivă dacă nu are certificat verde, nici Djokovic n-ar fi trebuit să fie admis în turneu” – Cristian Tudor Popescu
  • „Mie-mi pare rău pentru că am ținut cu Nole și țin cu el, însă ce a făcut el e foarte greu de analizat. Iar ce face taică-su e un scandal, un scandal comic. Îl ipostaziezi pe el în noul Iisus Hristos?! Președintele Serbiei cere ajutor comunității internaționale că nu le lasă supercampionul să joace? Păi până acum cum a jucat? Și a câștigat sute de milioane de euro” – Radu Paraschivescu
  • „Care este diferența dintre Djokovic și cei vaccinați? Și cei vaccinați pot să transmită virusul. El nu a primit derogare de la medicii sârbi, ci de la cei din Australia. Pentru mine e de neînțeles, iar aberația este ridicată la un nivel cum nu am văzut în lumea asta” – Marius Tucă
  • „De ce s-a dus acolo…? Nu știu, habar n-am! Ce scutire, el nevaccinat joacă cu ăia vaccinați? Cum vine asta? Eu nu m-aș duce până acolo dacă nu știu sigur dacă joc. Nu-i dai voie… Dacă așa-i regula pentru toata lumea” – Ilie Năstase
  • „Lumea a suferit destul. Vaccinează-te, Nole! Dacă ar vrea, ar juca fără probleme aici, în Australia. El ia propria decizie. Fiecare este liber să-și ia propriile decizii, dar apoi sunt niște consecințe, nu?” – Rafael Nadal
  • „Cred cu siguranță în luarea măsurilor, eu m-am vaccinat pentru alții și pentru sănătatea mamei mele. Dar modul în care gestionăm situația lui Djokovic este greșit, foarte greșit. Îmi plac toate meme-urile și titlurile recente, e unul dintre marii noștri campioni, dar la finalul zilei este și om” – Nick Kyrgios
  • „Cred că face o mare greșeală că nu se se vaccinează. Este ceva ce amenință ceea ce a mai rămas din cariera lui și șansa de a se consolida drept cel mai mare jucător al tuturor timpurilor” – Boris Becker
  • „Un total de 26 de jucători sau membri ai staff-urilor, din cei aproximativ 3.000 care au făcut deplasarea în Australia, au cerut o scutire şi doar câţiva dintre ei au avut succes în demersul lor. Oricine îndeplineşte condiţiile a primit permisiunea de a intra în Australia. Nu a existat nicio favoare specială. Nu i-a fost acordat un tratament special lui Novak. Ar fi cu siguranţă util dacă Novak ar explica condiţiile în care a solicitat şi a obţinut o derogare. Îl încurajez să vorbească despre asta cu comunitatea” – Craig Tiley, directorul turneului Australian Open
  • „Regulile sunt reguli, mai ales când vine vorba de graniţele noastre. Nimeni nu este deasupra acestor reguli. Politicile noastre stricte de frontieră au fost esenţiale pentru ca Australia să aibă una dintre cele mai scăzute rate de deces din cauza COVID din lume şi continuăm să fim vigilenţi” – Scott Morrison, prim-ministrul Australiei
  • 35 de ani va împlini Novak Djokovic pe 22 mai
  • 86 de turnee, dintre care 20 de Mare Șlem a câștigat Novak Djokovic în 18 ani de carieră profesionistă. A mai jucat alte 37 de finale
  • 9 titluri are Novak Djokovic la Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 și 2021), record mondial, eficacitate 100%, nu a pierdut nicio finală jucată la Melbourne
ADVERTISEMENT