Interviu

Cornel Dinu, pus la zid! “Făcea legea la Națională! Din cauza lui am pierdut Campionatul Mondial”

11.10.2018 | 12:45
Cornel Dinu pus la zid Facea legea la Nationala Din cauza lui am pierdut Campionatul Mondial

Cornel Dinu, pus la zid. Fostul internațional Nae Ungureanu împlinește azi 61 de ani și a dezvăluit pentru FANATIK.RO că marele regret din cairiera sa de fotbalist este faptul că nu a fost selecționat de Emeric Ienei la Campionatul Mondial din Italia 90. Cel poreclit “Roșu”, 57 de prezențe sub tricolor, este convins că selecționerul de atunci a fost influențat de Cornel Dinu, cel care la vremea respectivă activa ca secretar de stat la Ministerul Sporturilor.

La mulți ani, domnule Ungureanu! Cum o să sărbătoriți ziua de azi?

-Vă mulțumesc frumos! O să dau o bere colegilor la serviciu, iar apoi voi începe să îi sun încă pe frații mei din Craiova Maxima ca să îi invit în oraș.

Ați jucat 57 de meciuri la echipa națională, iar România întâlnește joi seară Lituania, ce așteptări aveți de la acest meci?

-Vreau să termin ziua așa cum am început-o, adică cu voie bună. Sunt sigur că băieții îmi vor face o mare bucurie și vor câștiga meciul cu Lituania, iar de la oltenii mei Bancu și Mitriță aștept să facă amândoi un meci mare. O să vedeți că Mitriță ăsta micu’ o să îşi ia revanșa, iar acum cu lituanienii o să marcheze primul său gol la echipa națională. Putea să o facă încă de la partida cu Serbia, dar a avut ghinion pe final când a ratat.

“Nu știu ce a avut Cornel Dinu cu noi oltenii!”

Ați jucat în cariera de fotbalist o semifinală de Cupa UEFA și o finală de Cupa Campionilor Europeni, care este totuși cel mai mare regret al dumneavoastră?

– Hai să le luăm pe rând. Toată lumea știe ce s-a întâmplat înainte de meciul retur cu Benfica, cu noi oltenii, de la Universitatea Craiova, după ce am venit de la echipa națională de la meciul cu Italia, problemele cu autocarul, nu mai are rost să vorbesc din nou acum. Iar în finala Cupei Campionilor din 89, pe care am jucat-o cu Steaua, nu am avut ce să le facem celor de la AC Milan. Le-am fost net inferiori. Gullit și Van Basten erau pe atunci cum sunt Messi și Ronaldo în ziua de azi. Nu a contat că noi l-am avut pe teren pe Hagi al nostru. Ne-au făcut zdrențe.

Marco Van Baten și Rud Gullit au făcut legea în finala Cupei Campionilor din 89 dintre AC Milan-Steaua,
Van Basten și Rud Gullit au făcut legea în finala Cupei Campionilor din 89 dintre AC Milan-Steaua, scor 4-0

Și totuși care a fost cel mai mare regret, că nu ați ajuns cu Universitatea Craiova în finala Cupei UEFA sau că nu ați câștigat Cupa Campionilor cu Steaua?

-Îi voi răspunde imediat. Deși poate că o să pară ciudat, totuși cel mai mare regret al meu este că nu am participat cu România la Campionatul Mondial din Italia 1990. Cu un an înainte jucasem și finala Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, eram în forță atunci. Însă nu am prins Campionatul Mondial din cauza lui Cornel Dinu. El făcea atunci legea la echipa națională, iar noi oltenii știm asta. A avut un cuvânt greu de spus la selecție, iar nea Imi s-a luat după el. Au fost atunci preferați în locul meu Mișa Klein și Rotariu, iar eu am fost lăsat acasă. Și cu Rodion Cămătaru Dinu a avut ce a avut atunci. L-au adus în Italia, dar nu l-au băgat nici un minut. L-au luat la națională degeaba, Erau multe interese pe atunci și era bine să apară în echipă alți jucători, se știu ei cine.

Craiova trebuie să bată FCSB dacă vrea să spere la titlu

Ce părere aveți de Craiova lui Mangia, poate să câștige campionatul?

-Craiova a fost învățată cu marea performanță, iar dacă vrem titlul de campioni, atunci trebuie să îi batem o dată și o dată pe ăștia de la Steaua, FCSB cu este numită echipa acum. Nu trebuie să îi mai scăpăm din mână. Mangia are o echipă foarte bună, iar patronul Mihai Rotaru oferă condiții pentru câștigarea de trofee.

Nae Ungureanu, fostul mare internațional, alături de antrenorul Craiovei, Devis Mangia

Poate să fie Mitriță jucătorul cheie al Craiovei pentru titlu?

-Alex Mitriță este unul dintre cei mai buni fotbaliști din Liga 1, iar eu zic că în jurul lui putem să facem o echipă bună de tot. A mai venit și Elvir Koljic, iar eu spus că avem o trupă bună de tot. Îi avem în spate și pe suporteri și cred că vom avea un cuvânt greu de spus în acest campionat.

57 de selecții a strâns Nae Ungureanu la echipa națională a României

71 de meciuri a jucat Nae Ungureanu în cupele europene