Fotbal intern

Cornel Dinu, upercut la selecționer: „Problema mentală este, în primul rând, a lui Rădoi și nu a echipei” Exclusiv

01.04.2021 | 12:04
Cornel Dinu upercut la selectioner Problema mentala este in primul rand a lui Radoi si nu a echipei Exclusiv
ADVERTISEMENT

Cornel Dinu îl pune „la podea” pe „gelatul Rădoi” după înfrângerea rușinoasă a României în Armenia, convins fiind că „Problema mentală este, în primul rând, a lui Rădoi și nu a echipei”, după cum a declarat în exclusivitate pentru FANATIK.

România a capotat lamentabil în Armenia, 2-3 după ce a întors scorul de la 0-1 la 2-1, mizând pe un atac modest, sabotat permanent de o apărare jalnică, excepția fiind, iarăși, portarul Florin Niță. Cel mai bun jucător al nostru, la fel ca în eșecul precedent, cu Germania, în ciuda celor 3 goluri primite, ceea ce spune totul. Apropo de Germania, a fost învinsă pe teren propriu de Macedonia de Nord cu 2-1… Și noi visam că ne batem pentru locul 2…

ADVERTISEMENT

Antrenorul Mirel Rădoi a fost criticat de majoritatea oamenilor de fotbal pentru sistemul de joc folosit, în care n-a „nimerit” cei mai potriviți jucători, schimbările venind prea târziu.

Cornel Dinu, upercut la selecționer: „Problema mentală este, în primul rând, a lui Rădoi și nu a echipei”

Cornel Dinu, descumpănit efectiv, la un pas de o criză de nervi, cu greu și-a ordonat concluziile după această rușine de meci, acuzându-l pe antrenorul Mirel Rădoi că a greșit total tactica adoptată pentru această partidă.

ADVERTISEMENT

„Leit-motivul cu care ne intoxică, ne omoară gelatul Rădoi este cuvântul mental. Forța mentală. Mental fotbalistic, în primul rând, trebuie să te gândești la tine dacă stai bine, pentru că diferența a fost totală din punct de veder aș jocului între un antrenor spaniol cu experiență, acest Caparros care antrena când Rădoi se năștea”

„Se verifică ideea că sunt antrenori care ridică valoarea unei echipe, cazul lui Caparros, și alții care le prăbușesc, cazurile lui Daum, Contra și Rădoi. Pentru că noi mai avem, totuși, jucători care mai apar din bogăția pământului, nu din centrele de copii și juniori, din academiile pe care le avem… excepție fiind academiile lui Gică Hagi, într-o oarecare măsură Craiova lui Silviu Bogdan și de câtva timp academia FCSB din Berceni, unde este Ilie Alexe, mazilit de Negoiță de la Dinamo”

„Diferența de educație fotbalistică, de comportament în teren, de forță mentală cum zice domnul Rădoi, este dată de realismul tactic. Armenia, cu jucători de mâna a doua, cei mai reușiți ai lor joacă în Kazahstan, a dovedit abilitatea negustorească a neamului, pragmatismul tradițional”

„Armenii ne-au pus piedică având o echipă bine așezată, într-un 4-4-2, cu execuții rapide, din cel mult două atingeri, cu joc combinativ de pătrundere și care, practic, au avut probleme cu noi doar la cele două sclipiri de genul «Bancu servește , Cicâldău execută». În rest nu am contat, raportul ocaziilor fiind net favorabil armenilor, undeva pe la 9-3 în calculele mele”

„Problema mentală este, în primul rând, a lui Rădoi și a formării sale. Pentru că după primul joc, cu Macedonia de Nord, câștigat cu șansă prin golul lui Ianis Hagi, a schimbat patru sau cinci jucători cu Germania și acum a schimbat șase în Armenia. Deci, din plecare se vede că problemele mentale, de stabilitate a judecării echipe le are el și nu echipa”

„Iar în momentul în care le ai tu, antrenorul, este clar că se transmit și echipei, care nu mai înțelege nimic și din momentul ăla apare nesiguranța, pripeala și vulnerabilitatea care au fost decisive pe final, începând cu eliminarea lui Pușcaș – cum să intri așa când știi că ai cartonaș galben?! – și terminând cu gafele din care am primit golurile înfrângerii”

Cornel Dinu nu a înțeles opțiunile de titularizare ale lui Mirel Rădoi și sistemul de joc adoptat

Cornel Dinu nu înțelege opțiunile de titularizare ale lui Mirel Rădoi în acest meci în care niște jucători anonimi, clar mai slabi decât „vedetele” noastre, dar foarte bine așezați pe teren și „tacticizați” de antrenorul spaniol Joaquin Caparros, au întors soarta partidei după tâmpenia incalificabilă a lui George Pușcaș, eliminat cu „roșu” direct pentru o intrare absolut cretină când conduceam cu 2-1.

„Nu înțeleg de ce nu joacă Burcă, cel mai bun apărător central de la noi, peste Chiricheș din punct de vedere defensiv, și este chinuit Toșca, limitat periculos în tot ce face”

„Fotbalul are și el niște formule de contracarare, de punere în valoare a ceea ce ai… În momentul în care întâlnești niște echipe cum au fost Macedonia de Nord, un 4-3-3, Germania, tot un 4-3-3, Armenia, în 4-4-2, trebuie să ai clară o formulă de joc de contracarare. Și cea mai indicată, bine-nțeles care trebuie și antrenată ca să fie eficientă, este 4-3-1-2, cu cei patru mijlocași așezați în romb, care își dă și câștig de om în plus pe construcție, om în plus pe recuperare, mobilitatea blocului funcțional pe direcția adversă și eficiență mult mai mare de joc. Rădoi nu l-a folosit niciodată…”

„Îmi permit să cred că dacă a riscat cu Ovidiu Popescu fundaș dreapta, mai degrabă juca tot cu el, dar mijlocaș central, ce joacă la FCSB, în locul unuia dintre Marin și Stanciu și crea un romb la mijloc, cu doi jucători de bandă percutanți, Mihăilă și Man, și încă doi pe centru, din care Tănase mi se pare cel mai în măsură să joace, la fel ca și Ianis Hagi, puțin mai retras, în capul rombului de la mijloc, și doi mijlocași laterali. Și de aici o mobilitate care ar fi devenit mult mai eficientă”

„Rădoi clar face parte din categoria antrenorilor care a avut la dispoziție jucători talentați, dar n-a reușit să-i pună în valoare la un nivel care putea fi în această campanie de calificare pe cale de a fi, iarăși, ratată”

Declarația zilei

  • „Un moment distractiv, dacă mai poate fi așa ceva în dezastrul actual, a fost invitația de a juca la pariuri pe România a povestitorului Șeherezada Gepeto Stoichiță, dovedindu-ne  priceperea lui incontestabilă în a povesti, nu în a construi fotbal. S-a văzut pronosticul său de doi lei… de fapt de un leu… un leu jucai, un leu pierdeai”
ADVERTISEMENT

Cifrele meciului Armenia – România 3-2

  • 40%-60% posesie (34%-66% în prima repriză, 46%-54% în a doua)
  • 7-7 șuturi pe poartă
  • 4-5 șuturi pe lângă poartă
  • 4-1 șuturi blocate
  • 5-4 intervenții portar
  • 6-5 cornere
  • 14-13 lovituri libere
  • 291-545 pase în total
  • 223-477 pase reușite
  • 102-109 atacuri
  • 63-48 atacuri periculoase

(statistică flashscore.ro)

Clasamentul grupei J

  1. Armenia  3     3  0  0     6-2     9 p
  2. Macedonia de Nord   3     2  0  1     9-4     6 p
  3.  Germania  3     2  0  1     5-2     6 p
  4. România  3     1  0  2     5-6     3 p
  5. Islanda  3     1  0  2     4-6   3 p
  6. Liechtenstein  3     0  0  3     1-10     0 p
ADVERTISEMENT