Sporturi

Corneliu Ion, unul dintre cei mai buni trăgători ai României! A câștigat aurul olimpic după un baraj de 3 manșe

21.03.2021 | 21:30
Corneliu Ion unul dintre cei mai buni tragatori ai Romaniei A castigat aurul olimpic dupa un baraj de 3 manse
Corneliu Ion, unul dintre cei mai buni trăgători ai României! A câștigat aurul olimpic după un baraj de 3 manșe
ADVERTISEMENT

Corneliu Ion este unul dintre cei mai buni trăgători pe care i-a avut România. A devenit campion olimpic în 1980 la Moscova, în proba de 25 de metri pistol-viteză, însă a uimit prin constanța pe care a avut-o pe parcursul anilor. 

Episodul 40 din seria “Olimpicii României” îl are în prim plan pe Corneliu Ion, unul dintre cei șase campioni olimpici ai României în proba de tir. Sportivul a obținut de-a lungul carierei două medalii olimpice: aur la Moscova în 1980 și argint la Los Angeles, patru ani mai târziu.

ADVERTISEMENT

Corneliu Ion, unul dintre cei mai buni trăgători ai României! S-a apucat de tir la 18 ani

S-a născut în Focșani pe data de 27 iunie 1951, însă s-a apucat de tir relativ târziu, la 18 ani, la clubul Steaua, antrenor fiind Gheorghe Corbescu. Avea să se specializeze în proba de pistol viteză, unde a obținut mari performanțe.

A fost un sportiv extrem de constant de-a lungul anilor, într-o probă care necesită o precizie chirurgicală. Cu toate acestea, a stat peste 20 de ani în lotul național al României, reușind recordul mondial în 1977 cu 598 de puncte. A pus umărul și la recordul mondial pe echipe, în 1975, România reușind 2370 de puncte.

ADVERTISEMENT

În 1976 avea să participe la prima ediție a Jocurilor Olimpice. A încheiat pe locul 5 după un baraj în trei pentru medalia de bronz. Câștig de cauză a avut italianul Roberto Ferraris în lupta pentru bronz. Toți trrei aveau 595 de puncte.

Campion olimpic la Moscova! A câștigat un baraj după trei manșe

Patru ani mai târziu, la Moscova, Corneliu Ion avea să câștige medalia de aur. A fost un concurs teribil, încheiat după un baraj în trei manșe. Corneliu Ion a încheiat concursul cu 596 de puncte, însă i-a devansat la baraj pe Jürgen Wiefel și Gerhard Petritsch, din Germania de Vest, respectiv Austria.

ADVERTISEMENT

A participat și la Los Angeles în 1984, reușind un concurs excelent. Corneliu Ion a câștigat argintul în Statele Unite cu 593 de puncte, cu două mai puțin decât campionul olimpic Takeo Kamachi, din Japonia.

Corneliu Ion, unul dintre cei mai buni trăgători ai României!
Corneliu Ion, unul dintre cei mai buni trăgători ai României!

Carieră de excepție cu 12 medalii câștigate!

Constanța lui Corneliu Ion este demonstrată și de medaliile la Campionate Europene și Mondiale. A participat la trei Campionate Mondiale și cinci Campionate Europene. Iar în întreaga carieră a cucerit 12 medalii: 4 de aur, 7 de argint și 1 de bronz.

ADVERTISEMENT

După retragerea din activitate a devenit antrenor la CSA Steaua, iar din 1989 a fost șeful secției de tir a clubului militar. A fost mentorul unor trăgători de elită ai României: Iulian Raicea și Sorin Babii.

În anul 1990 a fost ales președintele Federației Române de Tir. A primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Focșani, Maestru Emerit al Sportului si Antrenor Emerit. În 2001 i-a fost conferit Ordinul Național “Pentru merit” în grad de ofițer.

  • 69 de ani are Corneliu Ion
  • 1980 este anul în care Corneliu Ion a câștigat aurul olimpic

 

ADVERTISEMENT