News

Coroanele de la înmormântare să fie înlocuite cu bani în plic. Un primar vrea să protejeze mediul prin renunţarea la tradiţii

Un primar din Hunedoara face apel la schimbarea tradiţiilor de înmormântare. Le cere oamenilor renunţe la coroane şi să ofere bani în plic
26.11.2022 | 19:50
Coroanele de la inmormantare sa fie inlocuite cu bani in plic Un primar vrea sa protejeze mediul prin renuntarea la traditii
Un prima din Hunedoara vrea ca lumea să nu mai aducă la înmormântări coroane
ADVERTISEMENT

Un primar dintr-o comună hunedoreană are o propunere pe cale să stârnească mari controverse, dacă nu chiar proteste. Acesta doreşte ca în loc coroane de flori, la înmormântări să li se ofere plicuri cu bani rudelor persoanei decedate.

Deşeurile din cimitire s-au redus cu 70% la Ghioroc

Camelia Bedea, primarul din Vălişoara, îşi explică propunerea prin faptul că astfel, înlocuindu-se coroanele s-ar aduce un beneficiu mediului, deşeurile din cimitire urmând să se împuţineze simţitor în cazul în care localnicii i-ar asculta sfaturile.

ADVERTISEMENT

“Rezultă foarte multe de­șeuri pe urma acestor coroane. Plus că cine mai știe care le-a adus și ce scrie pe ele. Devine irelevant gestul.

Apoi, o înmormântare este cel mai nedorit eveniment din viața cuiva și de foarte multe ori te ia prin sur­prin­dere. Asta înseamnă că nu te întreabă dacă ai sau nu bani în buzunar. Și să fim sinceri, cheltuielile nu sunt mici. Și așa suferința e majoră, dar devine in­suportabil atunci când trebuie să te gândești și cum să faci rost de susţinere financiară ca să poți respecta orânduiala creștină”, a spus primarul, citat de Mesagerul Hunedorean.

ADVERTISEMENT

Totuşi, ea a ţinut să sublinieze că nu se instituie vreun regulament în acest sens şi fiecare locuitor al comunei va face în continuare cum va crede de cuviinţă.

Camelia Bedea a mai spus că s-a inspirat în această recomandare din practica localităţii arădene Ghioroc. În urmă cu doi ani autorităţile din această comună au lan­sat un astfel de apel, iar deşeurile adunate din cimitire s-au redus cu 70 la sută, susţine primăriţa din Vălişoara.

ADVERTISEMENT

De asemenea, primăria din Ghioroc a instalat la capelă inclusiv cutii speciale de colectare a plicurilor cu bani, pe care rudele persoanei decedate le deschid după înmormântare.

“Vrem să nu mai ajun­gem în postura de a arunca sute de coroane. Recomandăm ca doar fa­mi­lia să aducă coroane, iar ceilalţi să pună un plic cu bani şi câteva cuvinte adre­sate familiei”, şi-a încheiat recomandarea primarul din Vălişoara.

ADVERTISEMENT

Preţul unei coroane cu flori artificiale pleacă de la 20 de lei pentru una de dimensiuni mici, 70X50 cm, iar cel mai vândut tip de coroană, de dimensiunile 130X70 cm costă aproximativ 40 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: