Sport

Corona Brașov a fost descalificată din Liga Naţională de handbal feminin, la o zi după ce fusese exclusă și din Cupa EHF

06.12.2019 | 19:59
Corona Brasov a fost descalificata din Liga Nationala de handbal feminin la o zi dupa ce fusese exclusa si din Cupa EHF
ADVERTISEMENT

Scandalul de dopaj de la Corona Brașov are repercursiuni majore asupra clubului ardelean pe toate planurile. La o zi după ce EHF a exclus-o din cupele europene, echipa brașoveană a fost descalificată și din Liga Națională de handbal.

Corona Brașov a fost exclusă din Liga Naţională de handbal feminin

În urma unei ședințe a Comisiei Centrale de Disciplină a Federației Române de handbal, gruparea Corona Brașov a fost sancţionată cu ”descalificarea şi pierderea punctelor obținute în Liga Naţională, sezonul competiţional 2019-2020”, ca urmare a scandalului de dopaj în care au fost implicate mai multe componente ale echipei.

ADVERTISEMENT

La decizia forului din handbalul intern, Corona Brașov  poate face apel în termen de cinic zile de la momentul intrării în posesia hotărârii motivate, respectând procedura introducerii apelului, conform Art. 15.4.

”În legătură cu procedura disciplinară deschisă împotriva clubului C.S.M. Corona Brașov, Comisia, văzând punctul de vedere al acestuia, hotărăște: Respinge excepția necompetenței generale a Comisiei de Disciplină, ca neîntemeiată. Respinge excepția inadmisibilității sesizării Comisiei de Disciplină, ca neîntemeiată.

ADVERTISEMENT

În baza dispozițiilor Art. 62 alin. 2 din Legea 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, sancționează echipa de handbal feminin senioare a C.S.M. Corona Brașov cu descalificarea și pierderea punctelor obținute în Liga Națională, sezonul competițional 2019-2020.”, se arată în comunicatul FRH.

Înainte de excluderea echipei din Liga Națională, Comisia Centrală de Disciplină a Federaţiei Române de handbal luase decizia ca toate jucătoarele echipei Corona Braşov să fie suspendate provizoriu. Anunţul a fost făcut marţi, 3 decembrie.

ADVERTISEMENT

Joi, 5 decembrie, Corona a fost suspendată și din cupele europene

EHF a decis, joi, suspendarea jucătoarelor de la Corona atât din competițiile interne, cât și din turneele europene. Și la această decizie, clubul din Brașov are la dispoziție șapte zile pentru a depune apel. Anunțul oficial al EHF:

”În conformitate cu articolul 14.1 din Regulamentul EHF Antidoping, s-a decis recunoaşterea şi punerea în aplicare a deciziilor furnizate de ANAD, în cadrul competiţiilor sale. Prin urmare, jucătoarele sunt suspendate provizoriu de la participarea în competiţiile europene de handbal, cluburi sau echipe naţionale.

ADVERTISEMENT

În spiritul protejării integrităţii  sportului şi pentru a asigura o continuare corectă a competiţiei, preşedintele Curţii de Handbal a notificat Corona Braşov, miercuri, de suspendarea provizorie a clubului din toate competiţiile europene organizate de EHF. Clubul poate face contestaţie în termen de şapte zile.

Întrucât CSM Corona Braşov s-a calificat în turul următor al Cupei EHF, formul va informa în timp util deciziile stabilite, în zilele următoare”, se arată în comunicatul emis de forul continental.

Mai multe jucătoare ale Coronei au încălcat prevederile antidoping, prin folosirea unei proceduri interzise de oxigenare a sângelui cu terapie laser. Terapia cu laser intravenos este interzisă de regulamentul WADA.

Jucătoarele Eliza Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopătaru, Natasha Nolevska, Sorina Târcă, Marilena Neagu, Mihaela Popescu, Elena Pătuleanu, Ivona Pvicevic, Viktoria Timoshenkova, Andreea Chiricuţă, Andreea Ciuciulete, Barbosa Gomes, Alicia Gogîrlă, Claudia Lăcătuş şi Oana Căprar au fost suspendate provizoriu de FRH.

ADVERTISEMENT