News

Coronavirus a semănat panică la Tribunalul Bucureşti, pentru că instituţiile româneşti par să funcţioneze după ureche. Cum putea fi evitată o astfel de situaţie

06.03.2020 | 14:59
Coronavirus a semanat panica la Tribunalul Bucuresti pentru ca institutiile romanesti par sa functioneze dupa ureche Cum putea fi evitata o astfel de situatie
ADVERTISEMENT

Personalul angajat la Tribunalul București a trecut printr-o panică imensă în ziua de joi, atunci când la o ședință de judecată s-a prezentat un deținut care era suspect de coronavirus. Toată situația a fost cauzată de un haos organizatoric interinstituțional, între cei de la spitalul care l-au testat pe bărbat, oficialii de la penitenciar și cei de la Tribunal. Incidentul putea fi prevenit însă destul de simplu, întrucât există legi prevăzute pentru acest tip de situaţie.

A fost panică de coronavirus la Tribunalul București

Joi, 5 martie, activitatea Tribunalului București a fost dată peste cap de epidemia de coronavirus. Mai exact, un deținut a venit la termen pentru a fi judecat. Când a prezentat fișa medicală, judecătorul a văzut că bărbatul era suspect de coronavirus. Acesta intrase în contact la penitenciar cu soția lui, recent întoarsă din Italia.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce a văzut acest detaliu în dosarul bărbatului, judecătorul a decis să suspende ședința. După ce au avut loc consultări la nivelul conducerii Tribunalului București, s-a luat decizia ca activitatea să fie suspendată și să se igienizeze zonele prin care bărbatul a fost prezent.

Astfel, s-a instalat panica printre cei aflați la Tribunalul Bucuruești. S-ar fi zvonit chiar că urma ca toți să fie testați de Covid-19, un lucru de-a dreptul crunt, dacă ținem cont că în respectiva locație erau prezenți poate chiar peste o mie de persoane: judecători, grefieri, personal auxiliar, dar și avocați, părți implicate în dosare sau martori.

ADVERTISEMENT

Din fericire, testele inițiale au ieșit negative. Ce s-ar fi întâmplat însă dacă testele erau pozitive și bărbatul s-ar fi prezentat cu coronavirus la Tribunal? Probabil încă o mie de „pacienți 1”.

Cum ar fi putut fi prevenită situația de la Tribunalul București

Cine este de vină pentru faptul că au instalat panică în rândul a peste o mie de oameni? Cel mai probabil toate instituțiile implicate în acest caz, din pricina faptului că între ele nu există niciun fel de comunicare interinstituțională.

ADVERTISEMENT

Cum putea fi rezolvat acest caz? Păi, dacă judecătorul ar fi știut despre starea medicală a bărbatului, ar fi putut să dispună ca acesta să fie ascultat în condiții speciale. Mai exact, legea 255/2013 privind ascultarea, la articolul 106, prevede ca:

„(1) Dacă, în timpul audierii unei persoane, aceasta prezintă semne vizibile de oboseală excesivă sau simptomele unei boli care îi afectează capacitatea fizică ori psihică de a participa la ascultare, organul judiciar dispune întreruperea ascultării și, dacă este cazul, ia măsuri pentru ca persoana să fie consultată de un medic.

ADVERTISEMENT

(2) Persoana aflată în detenție poate fi audiată la locul de deținere prin videoconferință, în cazuri excepționale și dacă organul judiciar apreciază că aceasta nu aduce atingere bunei desfășurări a procesului ori drepturilor și intereselor părților”.

Așadar, ceea ce s-a întâmplat la Tribunalul București este dovada că instituțiile românești funcționează după ureche, chiar dacă regulile există și în ciuda tuturor indicațiilor apărute în spațiul public.

ADVERTISEMENT