News

Coronavirus în România, 23 septembrie 2020. Cifre alarmante: un nou record al cazurilor zilnice. Klaus Iohannis: „Nu văd motive pentru un nou lockdown”. Live Update

23.09.2020 | 17:58
Coronavirus in Romania 23 septembrie 2020 Cifre alarmante un nou record al cazurilor zilnice Klaus Iohannis Nu vad motive pentru un nou lockdown Live Update
ADVERTISEMENT

UPDATE 17:58 Președintele Klaus Iohannis  a susținut, miercuri, o conferință de presă de la ora 18.00, printre subiectele abordate fiind atât situația epidemiologică din România, cât și alegerile locale care vor avea loc duminică.

Comentând noul vârf al infectărilor zilnice, Klaus Iohannis a spus că nu crede că se impune revenirea la starea de urgență, epidemia putând fi ținută sub control prin respectarea măsurilor simple de protecție: spălatul mâinilor, purtatul măștii și distanțarea socială.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, președintele Iohannis nu exclude ca unele măsuri restrictive noi să fie impuse la nivel regional. Pe de altă parte, șeful statului le-a cerut românilor să vină duminică la vot dând asigurări că riscul de infectare în interiorul secțiilor de votare sunt minime.

Iată principalele declarații ale șefului statului:

-„Câteva zile până la un moment definitoriu pentru modul în care vor evolua în următorii 4 ani localitățile în care trăim. Duminică mergem la urne pentru a decide cui încredințăm resposanbilitatea administrării comunităților noastre. De cei care vor câștiga depinde ca școala și spitalul din localitaate să fie modernizate, drumurile să fie reparate și problemele de trafic rezolvate

ADVERTISEMENT

Din cauza epidemiei, procesul electoral a fost perturbat și a fost nevoie de condiții speciale. Pandemia este departe de a se fi încheiat dar spre deosebire de primăvară știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții sanitare de siguranță, astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime.

Exprimarea votului nu diferă semnificativ de activități de zi cu zi, precum mersul la cumpărături. Campania electorală a fost una activă și am remarcat proiecte electorale bune. Am văzut și cum unii competitori recurg la obișnuitele lor tractici retrograde, politicieni care cred că oamenii pot fi mințiți în timp ce comunitățile stagnează în subdezvoltare. Aceeași politicieni se folosesc de majoritatea pe care încă o au în Parlament promovând legi electoraliste. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită. Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului.

ADVERTISEMENT

-Avem adminsitrații locale de succes, cu comunități care au cunoscut transformări în bine, după cum avem și eșecuri, cu administrații care nu au asigurat nici serviciile de bază.

Klaus Iohannis, declaratii de ultima ora!

Geplaatst door Stiri Mondene op Woensdag 23 september 2020

Întrebările jurnaliștilor:

(vă așteptați la un nou lockdown?) Nu văd motive pentru un nou lockdown, dar vedem că numărul de infectări este în creștere și spun că putem să controlăm răspândirea epidemiei cu acele reguli simple.

ADVERTISEMENT

(promulgați legea privind salariile profesorilor și majorarea pensiilor?) Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor și primii pași deja s-au făcut. Trebuie totuși să ținem cont de contextul actual, cu presiuni uriașe. Ce a votat ieri PSD va împovăra bugetul pe anul viitor cu 6% din PIB. Or acest spațiu fiscal nu există.

-(când va fi rezolvată problema secției speciale?) Propunerile avocatului general al Curții Europene de Justiției sunt lucrurile spuse și de mine și de PNL când PSD a încercat să pună mâna pe justiție. Mă bucură că avocatul general are aceeași opinie. Este o încurajare pentru noi. Legile justiției trebuie să fie reparate, voi insista ca după alegeri de la Ministerul Justiției să  apară propunerile pentru baza discuției publice pentru a repara legile justiției.

(despre testul obligatoriu la sosirea în țară) Este o chestiune care se va discuta la Ministerul Sănătății și la CNSU. A fost introdusă de mai multe țări din UE, vom analiza cu foarte mare atenție dacă așa ceva este necesar sau nu pentru România și dacă este posibil. Nu există încă o decizie.

(un nou record la cazurilor noi de COVID-19, se ia în calcul ca în viitor ca unele măsuri să fie luate la nivel regional?) În măsura în care numărul de bolnavi crește, se pot lua astfel de măsuri. Sunt adeptul măsurilor luate în plan local și județean pentru că vedem că răspândirea nu este uniformă, iar măsurile mai dure să se ia unde este riscul mai mare.

-(despre predarea exclusiv online?) Acest scenariu nu este posibil, dacă președintele PSD are nevoie de astfel de minciuni pentru a se auzi printre votanți, școlile se închid temporar pentru organizarea secțiilor de votare și pentru dezinfecția profundă după alegeri. După asta, toată lumea revine la școală. PSD se ocupă de împrăștierea unor minciuni în public.

(riscăm suspendarea unor fonduri UE din cauza majorării cu 40% a pensiilor) Scenariul este posibil, există discuții extrem de serioase cu înalți responsabili din Comisia Europeană care ne-au spus franc că ni se vor tăia circa 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe tratate. Agențiile de rating ne vor schimba riscul de țară. Pentru aceste cheltuieli nu există bani. La un rating prost nu vine nimeni să dea bani. Este un scenariu de groază. Creșterile vor putea fi făcute doar după ce ieșim din criză și stabilim finanțele țării.

(ce probleme v-a reclamat soția legate de școală?) S-a bucurat că a reînceput școala, merge cu foarte mult entuziasm, se respectă toate condițiile, iar lucrurile merg bine spre foarte bine.

(revenim la starea de urgență?) Este foarte puțin probabil să revenim la starea de urgență. Trebuie să rămână ultima soluție când nimic altceva nu mai funcționează.

(dacă CCR dă dreptate Parlamentului și legea de mărire a pensiilor este declarată constituționale, se poate ajunge la o guvernare cu FMI și creștere de taxe?) Păi noi asta vrem să evităm: creșterea taxelor pentru a putea reporni economia. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

UPDATE 12:51. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un nou record al cazurilor zilnice de infectare cu coronavirus în România: 1.767 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore.

Până pe 23 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 116.415 cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Un total de 93.558 de pacienți au fost declarați vindecați.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 7.061. Dintre acestea, 498 sunt internate la ATI, o nouă creștere.

România, un nou record al cazurilor zilnice de coronavirus

Din ultimele date GCS aflăm că 4.550 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat de la startul pandemiei în țara noastră.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 47 de decese (35 bărbați și 12 femei). Victimele erau internate în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea și Municipiul București.

Până în prezent, la nivel național au fost prelucrate 2.278.125 de teste. Dintre acestea 24.544 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.165 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.379 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 201 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 septembrie.

Pe teritoriul României, 8.917 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.959 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.442 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.


Știrea inițială/ România a revenit, marți, la bilanțul ridicat al cazurilor zilnice de coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat alte peste 1.000 de îmbolnăviri, de această dată dintr-un număr de teste de aproape patru ori mai mare decât cel anterior, de luni.

A fost o zi neagră și la capitolul decese din cauza Covid-19. Autoritățile au anunțat încă 45 de morți, iar bilanțul din pandemie trece acum de 4.500. Țara noastră este acum pe locul 10 în Europa la numărul total al deceselor.

Cele mai îngrijorătoare date ale zilei de marți vin din zona de anestezie și terapie intensivă (ATI), acolo unde numărul celor internați se apropie amenințător de pragul de 500. Au fost 32 de noi pacienți intrați în stare gravă în ultimele 24 de ore.

România, peste 1.000 de cazuri de coronavirus noi și 45 de decese

Conform GCS, în ultimele 24 de ore au fost 1.059 de cazuri noi de COVID-19. Până în prezent, în România au fost confirmate 114.648 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Numărul pacienților declarați vindecați ajunge la 92.169.

De asemenea, distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 599 de persoane au fost reconfirmate. În spitalele COVID erau internați, marți dimineață, 7.119 bolnavi.

Dintre aceștia, 496 se află în stare gravă, în secțiile de Terapie Intensivă. Totodată, de luni până marți au mai pierdut lupta cu boala 45 de pacienți. Prin urmare, bilanțul deceselor urcă la 4.503. Victimele, 28 bărbați și 17 femei, erau internate în spitalele din 28 de județe.

București, zi cu sub 100 de infectări

Surprinzător, Capitala a raportat marți un număr foarte mic de cazuri noi în comparație cu ultimele zile. De luni până marți, în București, s-au depistat 99 de infecții. Comparativ, ieri Bucureștiul avea peste 200 de cazuri noi. Multe cazuri noi au fost anunțate și în Suceava (60), Iași (57) și Bacău (56).

Au fost și două județe care nu au noi îmbolnăviri: Vâlcea și Giurgiu. În această zonă relativ pozitivă mai stau bine Tulcea, Argeș și Covasna, fiecare cu 8 noi infecții, dar și Botoșani, care are doar 5 îmbolnăviri noi într-un interval de 24 de ore.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.253.380 teste. Dintre acestea 21.978 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.773 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.205 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.090 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.566 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 34.393 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.

ADVERTISEMENT