News

Coronavirus în România azi, 10 noiembrie 2020. Klaus Iohannis: ”Avem deja o strategie de vaccinare anti-Covid”. Update

10.11.2020 | 19:56
Coronavirus in Romania azi 10 noiembrie 2020 Klaus Iohannis Avem deja o strategie de vaccinare antiCovid Update
ADVERTISEMENT

Coronavirus în România azi, 10 noiembrie 2020. După o zi de luni cu foarte puține cazuri în comparație cu zilele anterioare, date fiind testele puține, ne îndreptăm atenția către raportarea de marți, una în care am putea asista la un nou record de infectări.

UPDATE ora 19:50. În cadrul unei conferințe de presă, Klaus Iohannis a vorbit la Palatul  Controceni despre strategia de vaccinare anti-COVID, despre măsurile de restricție dar și despre alegerile din decembrie.

ADVERTISEMENT
  • ”Este imperativ să evităm blocarea spitalelor și să dăm șansa la tratament tuturor celor bolnavi. Este de înțeles că aceste măsuri nu sunt deloc populare, produc supărare și sunt greu de acceptat după un an în care am fost nevoiți să ne schimbăm modul de viață. Existența noastră a fost puternic afectată.(…) Reglementările mai puțin restrictive nu sunt suficiente. Lupta cu pandemie este un test al solidarității pe care trebuie să-l trecem.” – Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit despre faptul că un vaccin reprezintă singura soluție pentru a opri pandemia, dar ar putea să mai dureze până când antidotul va fi disponibil.

ADVERTISEMENT

”Veștile privind apariția unui vaccin sunt destul de bune în acest moment. Trebuie să fim realiști și să înțelegem că mai sunt pași de parcurs până la vaccinare.

România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri. Avem deja o strategie anti-COVID de vaccinare și sunt stabilite obiectivile și activitățile acestora.”– a spus Iohannis, marți, la Palatul Cotroceni.

Președintele țării a explicat că de vaccin va beneficia personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc de apariție a unor forme severe.

Momentan nu este cazul să fie testată toată populația și nici nu va exista o carantinare totală de sărbători, a precizat liderul statului.  Cât despre situția alarmantă din secțiile de ATI, acesta a afirmat că se vor găsi soluții.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis: Democrația nu poate fi pusă în paranteză

Coronavirus în România azi, 10 noiembrie 2020. Klaus Iohannis: ”Avem deja o strategie de vaccinare anti-Covid”. Update
Inquam Photos Octav Ganea

Klaus Iohannis a vorbit marți seară și despre alegerile parlamentare din decembrie. Acesta a precizat că există o problemă politică în România.

”Avem un parlament care este dominat de un PSD care și-a pierdut orice legitimitate. Guvernul se luptă pentru a ține lucrurile sub control, iar PSD-ul trage frâna de mâna în Parlament. Lucrurile nu pot fi mișcate cum își doresc românii.” – a transmis președintele.

ADVERTISEMENT

”Cu PSD lucrurile funcționează cu frâna de mână, iar democrația nu poate fi pusă în paranteză.” –  a adăugat acesta.

Iohannis a vorbit și despre alegerile din Republica Moldova. Președintele a spus că ”s-a bucurat să vadă un vot al cetățenilor pentru Maia Sandu.”

  • ”Este de fapt un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile a Republicii Moldova pe care România a susținut-o permanent.” – Klaus Iohannis.

UPDATE ora 14:41 / Președintele României, Klaus Iohannis, va susține marţi, la ora 19,00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.

Ieșirea publică a șefului statului vine într-o nouă zi neagră a luptei cu pandemia, zi în care țara noastră a raportat 177 de morți.


UPDATE ora 13:17 / Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, la raportarea de marți, alte 7.304 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, numărul total de infecții ajungând astfel la 314.295. Și mai îngrijorător este faptul că 177 de oameni au murit în ultima zi din cauza COVID-19.

Până pe 10 noiembrie, 8.186 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV-2 au decedat în România.

În ultima zi au murit 92 bărbați și 85 femei. Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 47 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 67 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 42 decese la categoria de peste 80 de ani.

160 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 17 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.727. Dintre acestea, 1.093 sunt internate la ATI, un nou record.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.519.095 de teste. Din acest total, 31.005 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.988 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.017 la cerere.

Pe teritoriul României, 41.272 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.767 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 81.518 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 19 persoane.


UPDATE ora 12:29 / Președintele Klaus Iohannis a convocat, la Palatul Cotroceni, o ședință extrem de importantă pe tema pandemiei.

De la ora 15.00, la masă cu președintele vor fi prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful DSU, Raed Arafat, și specialiștii în gestionarea epidemiei, precum Alexandru Rafila și Adriana Pistol.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marți, 10 noiembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban; Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă; Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru; Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Raed Arafat; Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Sănătății, general dr. Ionel Paul Oprea; Directorul General al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea; Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol; reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila; Șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, general dr. Dragoș Marian Popescu; Directorul Medical în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, dr. Andreea Moldovan; Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Gindrovel Dumitra”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.


Știrea inițială / În ultimele 24 de ore au fost anunțate 3.240 de cazuri noi de COVID-19 din 11.445 de teste efectuate. Asta a adus o rată de infectare de peste 28%, una dintre cele mai mari din ultimele zile.

România a traversat o nouă zi neagră din punct de vedere al deceselor, cu alți 130 de români care au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus. În ceea ce privește secția ATI, aici sunt internați 1.076 de pacienți în stare gravă, un nou record în pandemie.

Coronavirus în România azi, 10 noiembrie 2020

După ce duminică am trecut de granița celor 300.000 de infectări cu SARS-CoV-2 de la startul crizei sanitare, luni a fost ziua în care România a trecut și de totalul celor 8.000 de morți.

Bilanțul deceselor a atins acest prag după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 130 de noi morți ale pacienților internați în spitalele de profil. Din păcate, printre victimele anunțate luni se numără și o fetiță de doar 4 ani, din Iași, care suferea și de alte afecțiuni.

În același timp, și în ceea ce privește pacienții în stare gravă lucrurile nu arată deloc bine, fiind atins, în ziua anterioară, un nou record, de 1.076 de persoane la ATI. În total, în spitalele COVID erau luni dimineață 12.688 de pacienți.

București, rata de peste 5 cazuri la mia de locuitori

Pentru prima oară în pandemie, rata de infectare în București a trecut de 5 cazuri de coronavirus la 1.000 de locuitori. Mai exact, incidența este de 5,14, după ce duminică era de 4,9 cazuri la mia de locuitori. Peste acest prag mai sunt Alba (5,47) și Bihor (5,52).

Mai gravă este situația în alte 4 județe, unde s-a depășit pragul de 6/1.000. Acestea sunt Cluj (6,34), Sălaj (6,59), Timiș (6,25) și Sibiu (6,6).

În acest moment, conform GCS, alte 11 județe au rate de infectare de peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori, iar multe se aproie de acest prag.

De la începutul pandemiei în România au fost făcute în total 3.488.090 de teste. Astfel au fost depistate în total 306.991 de cazuri din care 206.793 sunt pacienți declarați vindecați.

În ultima zi s-au efectuat 11.445 de teste: 7.286 au fost făcute în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.159 la cerere.

ADVERTISEMENT
Tags: