News

Coronavirus în România azi, 17 noiembrie 2020. Klaus Iohannis: „Sunt optimist, se văd primele rezultate”. Update

17.11.2020 | 17:54
Coronavirus in Romania azi 17 noiembrie 2020 Klaus Iohannis Sunt optimist se vad primele rezultate Update
ADVERTISEMENT

Coronavirus în România azi, 17 noiembrie 2020. Autoritățile au anunțat, la raportarea de luni, un numărul de aproape 5.000 de cazuri noi, din doar 11.266 de teste, ceea ce a însemnat o rată de pozitivare de peste 43%, cea mai mare din pandemie.

Într-o conferință de presă, susținută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a apreciat că rezultatele măsurilor recente încep să se vadă, astfel că numărul de infectări zilnice dă semne că se stabilizează.

ADVERTISEMENT

Președintele a anunțat că vaccinarea anti-Covid de anul viitor va fi coordonată de către medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central. Pe de altă parte, chiar și după vaccinare vor fi câteva luni în care normele de prevenție vor trebui respectate de populație.

UPDATE 17.59: Iată principalele declarații ale președintelui Iohannis după ședința de la Palatul Cotroceni cu responsabili din domeniul sanitar și cu membri ai Guvernului pe tema combaterii epidemiei de coronavirus:

ADVERTISEMENT

-„Avem motive de optimism  privind apariția noilor vaccinuri. România trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător campania de vaccinare. Responsabilul campaniei va fi Valeriu Gheorghiță, medic la Spitalul Militar Central.

-Am solicitat experților să comunice clar și transparent măsurile atât personalului  medical, cât și populației. Este deosebit de important să combatem dezinformarea care sădește neîncredere.

ADVERTISEMENT

România va depăși criza sanitară și sunt optimist pentru că se văd primele efecte ale măsurilor luate.

Câteva precizări cu privire la tragedia de la Piatra-Neamț. Sunt alături de familiile îndoliate și le mulțumesc celor care s-au implicat imediat și vreau să transmit aprecierea pentru medicul Cătălin Denciu. Sistemul sanitar din România trebuie regândit din temelii. Lipsa de modernizare, corupția endemică, incompetența și nedimplicarea au măcinat sistemul nostru medical și a făcut pe mulți buni profesioniști să plece. Din martie, sistemul deja împovăraat a avut de dus lupta cu coronavirusului. Este meritul medicilor că au fost salvate vieți. Doar reformele autentice pot schimba cu adevărat defectele structurale.

ADVERTISEMENT

Opoziția la schimbările în bine a politicienilor care acum strigă fără rușine de pe margine. Să nu ne limităm la a identifica pe cei care au greșit tehnic, punctual. Există și un vinovat moral, cel care a blocat Guvernul lună de lună în Parlament, cu efecte dramatice asupra sănătății. Autoritățile locale pesediste au aplicat după ureche măsurile de la centru în spirit electoral. La Piatra-Neamț, baronii roșii au schimbat directorii de capul lor, pun piedici și preferă improvizații care, în cele din urmă, în mod tragic, fac victime.

Mâine întâlnire la Cotroceni pe tema echipamentelor din secțiile ATI. Există probleme care impun rezolvarea lor cu prioritate în condițiile suprasolicitării secțiilor ATI. Există riscul major la unor tragedii precum cea de la Piatra-Neamț. Am cerut o analiză a contractelor de mentenanță a aparaturii din spitalele publice. Trebuie să găsim soluții urgente pentru rezolvarea acestei probleme neglijate ani la rând.

-Un nou pachet de legi ale sănătății la care lucrează specialiștii din ministere care poate fi promovat de o nouă majoritate parlamentară.

Răspunsuri la întrebări: 

Nu mai avem creșteri mai mari de la o zi la alta, ne-am așezat în zona unui platou, dar nu este suficient. Și dacă vom avea un vaccin, pandemia nu se va opri instantaneu. Vom avea câteva luni în care va trebui să respecăm regulile pentru a nu ne îneca la mal

-(considerați că guvernul Orban trebuie să plece?) Guvernul nu trebuie să plece. Este în funcție de un an și a gestionat o criză imensă. Sistemul de sănătate a fost adus în această stare de guvernele pesediste anterioare. Guvernul Orban și-a asumat guvernarea când restul a preferat să stea deoparte și să comenteze.

-(ați discutat cu familia medicului rănit? cine vă ține la curent cu starea lui de sănătate?) Informațiile îmi provin de la ministrul Tătaru. Tot prin ministru am discutat și cu familia.

-(există un plan de evitare ale unor alte tragedii precum cea de la Piatra-Neamț?) Discutăm mâine cu specialiști ATI, membri ai Guvernului, precum și specialiști în instalații sanitare. Lucrurile pot fi rezolvate, cu respectarea normelor în vigoare. Trebuie evitate improvizațiile și suprasolicitarea instalațiilor. Nu este  nevvoie doar de control, ci de intervenție și refacerea unor sisteme, de crearea unor proceduri

-(carantinarea întârziată la Sibiu) Lucrurile s-au mișcat prea încet și a fost nevoie de un impuls de la centru pentru carantinarea Sibiului. Cred că sibienii vor respecta aceste norme și orașul va reveni într-o situație fără să performeze cu recorduri negative. Persoane cu putere de decizie au fost eliberate din funcție sau au renunțat la funcții.

-(despre moartea lui Ionuț Anghel?) Este o situație emoțională, tragică. Tocmai de aceea este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate. Ambiția mea este să avem un sistem performant care să trateze tinerii români aici în țară. Oricât de greu de crezut ar fi, acest lucru este posibil. Mă voi documenta în această speță.

(Olguța Vasilescu a anunțat că va organiza un târg de Crăciun) Organizarea unui târg de Crăciun mi se pare imposibilă și inoportună. Aceste târguri, cu siguranță, nu se pot organiza.

(declarația lui Nelu Tătaru privind vinovații pentru starea sistemului sanitar?) O afirmație un pic nerumegată, nu toți suntem de vină. Sunt vinovați cei care nu au alocat resurse, care nu s-au îngrijit de calitatea managementului  și a cadrelor medicale și cei care au stat mai mult la guvernare, adică marele PSD.

Sărbătorile vor avea loc pentru că sunt  sărbătorile noastre, dar vor trebuie respectate toate măsurile care vor fi atunci în vigoare. Nu vor fi marile petreceri, nu toate excursiile vor putea fi organizate, dar Crăciunul vine și așa.


UPDATE ora 14:30: Klaus Iohannis va susţine o conferinţă de presă la ora 18.00, după şedinţa avută la Palatul Cotroceni, la care au participat: premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, precum şi secretarii de stat Ionel Paul Oprea şi Andrei Baciu.

UPDATE ora 13:20: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 8262 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Au fost efectuate 31.082 de teste.

Din păcate, au murit 186 de persoane. La ATI sunt internaţi 1.174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

”În intervalul 16.11.2020 (10:00) – 17.11.2020 (10:00) au fost raportate 186 de decese (110 bărbați și 76 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.” – GCS.

Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 15 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 45 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 69 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 51 decese la categoria de peste 80 de ani.

182 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu noul coronavirus este de 13.292. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI.

Au fost prelucrate 3.733.410  teste de la începutul pandemiei. Dintre acestea, 31.082 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.868  în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.214 la cerere.

Pe teritoriul României, 46.884 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.382 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 80.262 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 16 persoane.


UPDATE ora 13:12. A început ședința de la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu membri ai Guvernului şi specialişti pentru evaluarea măsurilor cu privire la gestionarea pandemiei.

La reuniune participă premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, precum şi secretarii de stat Ionel Paul Oprea şi Andrei Baciu.


Știrea Inițială:

Grupul de Comunicare Strategică a prezentat, în ziua anterioară, un nou raport din care am extras mult date alarmante. Pe lângă rata uriașă a cazurilor pozitive, autoritățile au mai anunțat aproape 150 de morți și un nou record de pacienți la ATI.

Cu cele 4.931 de infectări raportate luni, România ajunge, de la startul epidemiei, la 365.212 cazuri de îmbolnăviri. Din acest total, 246.633 de pacienți au fost declarați vindecați.

Coronavirus în România azi, 17 noiembrie 2020

În urma raportului GCS de luni, 16 noiembrie, România a trecut de granița celor 9.000 de decese în pandemie. În ultimele 24 de ore, alți 149 de români au pierdut lupta cu nemilosul virus SARS-CoV-2.

Au murit 86 bărbați și 63 femei, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și București.

Vin vești îngrijorătoare și din zonele de anestezie și terapie intensivă (ATI). Aici, țara noastră înregistrează un nou record: 1.187 de cazuri, creștere cu 18 bolnavi față de ziua precedentă.

La momentul actual, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.467. În paralel, 47.397 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.229 de persoane se află în izolare instituționalizată.

București, aproape 1000 de cazuri noi. Sibiu, rată de aproape 9 la mie

Situația pe județe continuă să fie una extrem de gravă. În București s-au înregistrat 999 de cazuri noi de COVID-19. În același timp, Capitala se menține pe primul loc și în ceea ce privește numărul total de cazuri: 50.986.

Multe cazuri s-au raportat în ultima zi și în Constanța, cu 362 de pacienți infectați, Tulcea cu 273 de noi îmbolnăviri și Prahova cu 272 de cazuri. La polul opus, cele mai puține cazuri s-au raportat în Sălaj (6) și Harghita (14).

În ciuda weekendului, rata de infectare a continuat să crească în mai multe județe. Sibiul se menține pe primul loc cu 8,83 de cazuri la mia de locuitori, în creștere față de duminică. Acesta este urmat de Cluj, cu 7,37 cazuri la mia de locuitori, Timiș cu 6.85, Ilfov 6,83, Brașov 6,21 și Alba cu o rată de infectare de 6,01.

Și în Capitală a fost consemnată o creștere. Dacă în urmă cu o zi rata de infectare era de 5,16 de cazuri la mia de locuitori, luni a ajuns la 5,6, conform GCS.

ADVERTISEMENT
Tags: