News

Coronavirus în România, 3 noiembrie 2020. Un nou record negativ. Iohannis: „Vaccinarea populației, cel mai devreme în primăvară”

03.11.2020 | 18:42
Coronavirus in Romania 3 noiembrie 2020 Un nou record negativ Iohannis Vaccinarea populatiei cel mai devreme in primavara
ADVERTISEMENT

Coronavirus în România azi, 3 noiembrie 2020. Câte cazuri noi vor anunța autoritățile? Cifrele au continuat să crească în ultima vreme, iar datele anunțate de autorități sunt îngrijorătoare. Ziua de luni a adus o rată de pozitivare la nivel național care se apropie de pragul de 40%, cu peste 4000 de cazuri pozitive, la doar 10.566 de teste prelucrate.

UPDATE 17.58: Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni începând cu ora 18.00.

ADVERTISEMENT

Iată principalele declarații ale șefului statului:

-„Situația epidemiologică de la nivelul statelor europene se degradează rapid. România se confruntă cu cifre îngrijorătoare și autoritățile de adaptează cu noi măsuri. Ne punem mari speranțe în dezvoltarea unui vaccin. România va primi 10 milioane de doze, dar vaccinul va ajunge etapizat. Prima tranșă în România va ajunge în cel mai favorabil scenariu în primul trimestru al anului viitor.

Când va fi livrată prima tranșă, toate statele europene vor primi cota care le revine. Primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical și cei din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară.

ADVERTISEMENT

-Ministrul Sănătății mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare și cum va funcționa programul național precum și rețeaua de stocare și distribuție. Noul vaccin are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare. Fac apel la persoanlul medical de  a se pregăti pentru acest proces, iar medicii de familie să fie bine instruiți.

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:

-(regulile carantinării?) Am discutat cu liderii europeni despre producerea vaccinului. Domeniul sănătății este unul de autoritate națională, iar măsurile pot fi corelate în măsura în care sunt acorduri între state. Deci nu am discutat despre regulile carantinării. Corelările de acest tip sunt mai greu de făcut. Sunt diferențe la nivel european. La următorul Consiliu European vom concretiza unele măsuri.

ADVERTISEMENT

(amânarea alegerilor?) În momentul acesta nu luăm în calcul amânarea alegerilor, iar experții nu sunt de părere că se impune amânarea. Chiar astăzi au loc alegeri în SUA, o țară mult mai greu lovită. Nu ne putem lega de un număr al infectărilor zilnice.

-(testarea în masă a populației?) Slovacia este singura țară care și-a propus aceste demers. Experții nu sunt convinși că testarea în masă adfuce un rezultat palpabil. Ne putem infecta și a doua zi după testare. OMS nu recomandă testarea în  masă ci testarea în baza unei anchete epidemiologice. Așteptăm să vedem ce aduce testarea în  masă din Slovacia.

ADVERTISEMENT

-(ce statut vor avea cei care refuză să se vaccineze?) Pandemia se poate termina în două feluri: fie dacă se îmbolnăvesc suficient de mulți, Doamne ferește, sau dacă se găsește un vaccin, metoda cea mai sigură de a tgermina pandemia. Măsurile care s-au luat s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei până când avem vaccinul. Nu și-a imaginat nimeni că pandemia se va termina cu aceste măsuri restrictive.

-Dezvoltarea vaccinului va fi esențială pentru controlul pandemiei dar până atunci este imperativ să respectăm cu mare responsabilitate măsurile de protecție. Sunt lucruri care stau în puterea noastră și, momentan, singurele pe care le putem utiliza acum. UE va cumpăra vaccinuri sigure și eficiente, vor îndeplini toate normele, vor fi sigure și ne vor garanta că pandemia este ținută sub control. Fără restricții sistemele sanitare ar fi fost depășite de multă vreme.

-(lockdown temporar înaintea vaccinării?) Depinde ce înțelegem prin lockdown. Nu avem motive să impunem o stare de urgență.

-(amenzi mai mari?) Este foarte clar că restricții sunt necesare și în continuare. Din păcate, nu toată lumea înțelege. Măsurile trebuie impuse. Punct și gata.

(diferențe mai mari între județe la numărul de teste) Am lansat această provocare experților. Am primit un răspuns preliminare privind testările și anchetele epidemiologice. Astăzi am avut o discuție cu ministrul Tătaru și cu Raed Arafat și i-am rugat să aprofundeze un pic mai bine tematica și să vină cu măsuri de echilibrare.

(numărul mare de morți în raport cu îmbolnăvirile?) Explicațiile se găsesc în trecutul mai recent din ultimii 30 de ani. 20 de ani România a fost condusă de PSD cu o politică proastă în domeniul sanitar, drept pentru care sănătatea publică nu este în parametri buni. Este nevoie de o reformă profundă a sănătății. PNL este singurul partid care poate veni cu o altă politică, împreună cu o largă majoritate în Parlament. Din 27 de state care apar în ultima evidență a cazurilor de COVID, la incidență România este pe locul 19, însă la mortalitate suntem în  prima parte a clasamentului.

-(de ce nu pot fi deschise școlile?) Există analize care recomandă trecerea școlii în sistem online când incidența trece de 3. Sunt voci care cere redeschiderea școlilor, am solicitat o analiză aprofundată a experților și dacă apar noutăți vă țin  la curent.

-Este greu de prevăzut ce se întâmplă peste o săptămână sau două, dar măsurile au fost discutate cu experți, iar în starea de alertă au fost luate măsuri graduale care permit funcționarea societății în condiții de pandemie.

-(campania electorală în localitățile cu multe cazuri?) La votarea propriu-zisă nu sunt complicații. Campania electorală nu va putea fi ca în alți ani, cu întruniri mari.

(număr minim de teste la mia de locuitori pentru raportările oficiale?) Este o temă pe care am discutat-o cu responsabilii de resort. I-am rugat să verifice cum se poate ține cont de niște cifre evidente, care nu pot fi supuse interpretărilor: numărul persoanelor de la ATI, numărul internărilor, numărul deceselor. Poate de aceste lucruri ar trebui să se țină seama. Formula este bună, dar eu cred că orice formulă de acest tip poate fi rafinată.

Pandemia nu are culoare politică. Doctorul Rafila este reprezentantul nostru la OMS și în această calitate a fost invitat, nu în  calitate de candidat. Colaborarea cu PSD este greu de imaginat. PSD șade pe o majoritate parlamentară cu care a încercat să tragă frâna de mână și să arate că au soluții, dar n-au.


UPDATE, ora 13:00: Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 7.733 cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2 și 120 de decese. Totodată, bilanțul pacienților internați în Secțiile de Terapie Intensivă a ajuns la 976.

Până astăzi, pe teritoriul României au fost confirmate 258.437 de cazuri și 7.273 de decese. În intervalul 02.11.2020 (10:00) – 03.11.2020 (10:00) au fost raportate 120 decese (70 bărbați și 50 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 7 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 34 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 37 decese la categoria de peste 80 de ani.

114 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.897. Dintre acestea, 974 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.305.309  teste. Dintre acestea, 30.336 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.698 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.638 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 103  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 3 noiembrie.

Pe teritoriul României, 31.674 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.289 persoane se află în izolare instituționalizată. Totodată, 58.021 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 18 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.861 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.377 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.229 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 831.880 de lei.

Prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ: Pentru luni, Grupului de Comunicare Strategică a raportat 4.041 de cazuri noi de îmbolnăvire din 10.566 de teste prelucrate. Totodată, 86 de persoane și-au pierdut viața în urma infecției cu respectivul virus.

Astfel, chiar dacă numărul cazurilor pozitive este mai mic decât în zilele precedente, numărul mic de teste efectuate ridică rata de pozitivare la nivel național la 38,24%.

Coronavirus în România azi, 3 noiembrie 2020

România a trecut pragul de 250 de mii de infectări. Datele transmise de Grupul de Comunicare Strategică anunță un total de 250704 cazuri totale de infectare pe teritoriul țării.

În ultimele 24 de ore s-au produs și 86 de decese, ceea ce ridică numărul total al acestora la 7153. 48 și bărbați și 38 de femei și-au pierdut viața în ultima zi, în urma infectării cu SARS – COV – 2. 80 dintre persoanele decedate au prezentat comorbidități, 3 dintre pacienții decedați nu aveau alte afecțiuni, iar despre ultimii 3 nu se știe dacă sufereau și de alte boli.

Numărul total al persoanelor infectate cu Covid-19, internate în unitățile de specialitate, este de 11702. Luni erau internați la Anestezie și Terapie Intensivă (ATI)  916 pacienți.

Rata de infectare, peste 3 în București, peste 4 în alte patru județe și peste 5 în Sălaj

În Capitală, rata de infectare a ajuns la 3,91. Celelate judete care au depășit indicele de 3 la mie sunt Mureș -3,36, Bihor -3,86 și Arad – 3,5. De asemenea, avem patru județe care au depășit numărul de 4 cazuri la mia de locuitori, ele sunt  Alba-4,46, Cluj-4,98, Sibiu-4,04, Timiș -4,36.

Județul Sălaj este cel mai afectat, singurul care are indicele e peste 5, mai exact 5,17.

Până astăzi, în țara noastră au fost efectuate 3.274.870 teste. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 10.566 dintre ele, 7.089 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.477 la cerere.

În mometul de față, în România sunt 30083 de persoane confirmate cu SARS-COV-2 aflate în izolare la domiciliu. Alte 11114 persoane sunt izolate în instituții specializate. Totodată, un număr de 55963 oamenii sunt în carantină la domiciliu și 15, în carantină instituționalizată, informează GCS.

ADVERTISEMENT