News

Coronavirus în România. Un singur județ se mai află în scenariul roșu

26.01.2021 | 15:35
Coronavirus în România. Un singur județ se mai află în scenariul roșu
Timișoara a înregistrat o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un singur județ din România se află la această oră în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 depășește pragul de trei infectări la mia de locuitori. În rest, media națională a ajuns, conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, la 1,98.

Mai concret, în Timiș s-a înregistrat o incidență a cazurilor de îmbolnăvire de 3,42 la mie, astfel că elevii vor continua să-și desfășoare cursurile online, iar restaurantele, cafenelele, barurile, sălile de teatru, cinematografele și cele destinate jocurilor de noroc vor rămâne închise.

ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore au fost raportate 2.877 de cazuri noi din 29.082 de teste efectuate, atât PCR, cât și teste rapide antigen, iar rata de pozitivare a ajuns la 9,89%. De asemenea, s-au înregistrat 97 de decese, în vreme ce la ATI se află 1.002 pacienți cu forme grave ale bolii.

Județul Timiș rămâne în scenariul roșu. Ce se întâmplă în restul țării

Dacă Timișul rămâne, cel puțin pentru moment, în scenariul roșu, Clujul pare să fi depășit perioada dificilă. Asta pentru că în cursul zilei de marți, 26 ianuarie, a fost raportată o rată de infectare de 2,79 la mie.

ADVERTISEMENT

Vești la fel de bune vin și din Ilfov, județ care în urmă cu o săptămână se afla încă în scenariul roșu, cu peste 3 cazuri de îmbolnăvire la mia de locuitori. Acum, însă, are o incidență de 2,83 la mie, iar Capitala a ajuns la  2,24 la mie și a intrat deja în scenariul galben.

De altfel, toate restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc și-au reluat activitatea în debutul acestei săptămâni, la 30% din capacitate și, bineînțeles, cu condiția să fie respectate toate normele sanitare aflate în vigoare.

În Bucureşti, astăzi (n.r. vineri, 22 ianuarie) am înregistrat o rată de infectare de 2,52 la mia de locuitori. Este a treia zi consecutivă în care incidenţa este sub 3 la mie, fapt pentru care, din punct de vedere legal, a trebuit să convocăm Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, să analizăm situaţia şi să luăm o hotărâre.

ADVERTISEMENT

Astfel, cu 47 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi patru abţineri s-a hotărât ca, începând de luni, de la 0.00, deci din 25 ianuarie, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment. Măsurile de relaxare vizează domeniul HORECA.

Restaurantele, barurile, cafenelele vor funcţiona în intervalul orar 6,00 – 21,00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor normelor stabilite prin lege. Recomandăm cetăţenilor municipiului Bucureşti prudenţă.

Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale.

ADVERTISEMENT

În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare”, a declarat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri