News

Coronavirusul a ajuns în Europa cu un an înaintea declanșării epidemiei. Descoperiri făcute în apele reziduale

27.06.2020 | 15:33
Coronavirusul a ajuns in Europa cu un an inaintea declansarii epidemiei Descoperiri facute in apele reziduale
ADVERTISEMENT

Coronavirusul SARA-CoV-2 a fost identificat într-un eșantion strâns din apele reziduale din Barcelona în martie 2019. Asta înseamnă că virusul ajunsese pe continentul european cu circa nouă luni înainte de înregistrarea  primelor cazuri de COVID-19 în China, informează El Pais, preluat de Digi24.ro.

În cazul că testările ulterioare confirmă descoperirea cercetătorilor de la Universitatea din Barcelona, s-ar demonstra că  boala s-a răspândit insidios o bună  bucată de vreme înainte de a fi identificată și  pacienții  diagnosticați corect.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii catalani au început să testeze apele reziduale din canalizarea Barcelonei încă de la jumătatea lunii aprilie cu scopul de a identifica din timp  apariția de noi focare de COVID-19, iar apoi au testat și mostre mai vechi de ape uzate.

Apele reziduale, indiciu al răspândirii coronavirusului

Într-o primă fază, virusologii au descoperit virusului  într-o mostră colectată din  15 ianuarie 2020, cu  41 de zile înainte de diagnosticarea oficială a primului caz de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ulterior s-a trecut la testarea eșantioanelor prelevate din canalizarea orașului  de-a lungul anilor  2018 și 2019, iar prezența genomului  SARS-CoV-2 a fost identificată la o probă colectată în 12 martie 2019.

Nivelurile SARS-CoV-2 erau scăzute, dar au fost pozitive”, a declarat Albert Bosch, coordonatorul  echipei de cercetători.

ADVERTISEMENT

Totuși, autoritățile sanitare din Spania susțin că este prea devreme pentru o concluzie certă, fiind așteptate  rezultatele verificărilor studiului publicat  de Universitatea din Barcelona.

Când ai doar un rezultat, vrei întotdeauna mai multe date, mai multe studii, mai multe probe care să-l confirme și care să excludă o eroare de laborator sau o problemă de metodologie”, a afirmat Joan Ramon Villalbi, reprezentant al Societății pentru Sănătate Publică din Spania.

ADVERTISEMENT

Villalbi nu exclude varianta ca proba să fi fost fals pozitivă din cauza similarităților virusului  cu alți agenți patogeni  care provoacă boli respiratorii.

Posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi ajuns în Europa mai devreme decât se credea a fost avansată și într-un studiu realizat în Italia, tot prin examinarea apelor reziduale. Coronavirusul a fost identificat în canalizările din două orașe în eșantioane din  decembrie 2019, cu două luni înainte de primul  caz de COVID-19  înregistrat oficial.

Până acum se credea că primele cazuri de COVID-19 au apărut în China, la jumătatea lunii decembrie 2019.

ADVERTISEMENT
Tags: