News

VIDEO. Coronavirusul a creat cozi ca de Sărbători! Apa, pâinea și dezinfectanții, la mare căutare în supermarketuri. Sociologul Alfred Bulai: “Există acest gen de isterie, pentru că sunt multe afaceri”

26.02.2020 | 13:11
VIDEO Coronavirusul a creat cozi ca de Sarbatori Apa painea si dezinfectantii la mare cautare in supermarketuri Sociologul Alfred Bulai Exista acest gen de isterie pentru ca sunt multe afaceri
ADVERTISEMENT

Epidemia de coronavirus, care deocamdată a ocolit țara noastră, se înscrie pe lista marilor evenimente pentru cei care muncesc în hypermarket-uri. Astfel, virusul apărut în Asia se alătură marilor sărbători, precum Crăciunul sau Paștele, dar și Black Friday sau… reducerile la tigăi. Asta după ce alimentele primare au dispărut din rafturi de parcă România ar urma să fie lovită de război. FANATIK a mers în mai multe magazine mari pentru a lua pulsul situației.

Paranoia a cuprins marile supermarketuri din Capitală

La Metro, acolo unde se pot cumpăra alimente en-gros, inclusiv de către proprietarii de magazine mai mici, de cartier, cozile se întindeau pe câteva zeci de metri, iar mulți dintre cumpărători  aveau în cărucioare zeci de litri de apă, dar și fructe sau conserve:

ADVERTISEMENT

La finalul zilei, am ajuns şi la Lidl. Și acolo erau mai mulți oameni cu căruciorul plin cu apă. Ce a fost însă interesant este că nu mai există absolut niciun fel de pâine, singurele produse de patiserie rămase fiind plăcintele cu iaurt grecesc. Nu ne vindem țara și nici dobrogenele!

Cozi imense la supermarketuri din cauza coronavirus
Raftul de pâine rămas gol

Pe lângă apă și pâine, lipsesc și dezinfectanții

Când am ajuns la casă, coada era ceva mai mică. În ciuda acestui lucru, frustrarea era vizibilă pe casieriță, care și-a spus năduful unui client pe care îl cunoștea: „Am avut o zi de rahat azi! Fir-ar coronavirusul al dracu să le fie…” Ce mi-a mai sărit în ochi a fost faptul că nu mai exista dezinfectant pentru mâini. Dovadă că românii au început să ia în considerare sfaturile specialiștilor.

ADVERTISEMENT
Cozi imense la supermarketuri din cauza coronavirus
Supermarketurile au rămas și fără dezinfectanți de mâini

A doua zi am mers și la Auchan. La primele ore ale dimineții, raftul cu pâine era deja golit și aprovizionat constant. Dovadă că, dacă Bucureștiul și orașele din jur vor intra în carantină, oamenii vor avea pe ce să își întindă pateul.

Cozi imense la supermarketuri din cauza coronavirus
Pâinea lipsește și în Auchan

Sociologul Alfrei Bulai, despre „apocalipsa” din hypermarketuri

Am încercat să aflăm mai multe despre această isterie de la sociologul Alfred Bulai, cel care ne-a liniștit și ne-a spus că nu este ceva specific doar românilor, ci că stfel de cozi se întâlnesc și în Occident.

ADVERTISEMENT

„Este vorba mai întâi de campaniile media, care dramatizează și șochează. Dacă vă uitați, gripa obișnuită omoară mai mulți oameni, dar s-a creat această isterie pentru că este o gripă nouă. Dacă vă uitați pe date, cel puțin cele care ne-au fost prezentate, oficial nu există niciun copil care să fi murit. Cei care au murit sunt cei peste 70 de ani care aveau probleme de sănătate, ca la toate gripele. Dar media așa funcționează, uitați-vă la știri în general. Dacă se schimbă vremea, o să fie 50 de grade în România, vine ninsoarea, o să fie iadul alb”, a explicat sociologul.

Bulai ne-a arătat că un alt motiv pentru care s-a creat această isterie este dat și de un motiv politico-economic și a comparat situația de acum cu gripa aviară:

ADVERTISEMENT

„Există și o oportunitate deosebită de a face anumite lucruri, de a vinde, de a face afaceri. Aș compara situația actuală cu gripa aviară a lui Flutur (n.r. Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii). Nu știu de ce păsările migratoare cu aviară aveau ceva cu România, în alte țări nu voiau să ajungă. Și atunci a fost o experiență inedită, s-a dat cu apă sfințită pe mașini, pe trenuri, fără ca într-un final să se întâmple ceva din categoria dezastrelor prezentate.

Nu e chiar șocant că există acest gen de isterie, pentru că sunt multe afaceri. Cine ar fi cumpărat atât de multe măști de protecție din import?  Oamenii iau preventiv medicamente și dacă nu e cazul. Ce să mai, la nivel de business stăm bine”.

Niciun caz de coronavirus nu a fost încă depistat în România până în acest moment. Cu toate acestea, gripa normală a cauzat 45 de morți în țara noastră.

ADVERTISEMENT