News

Coronavirusul a pornit din laborator şi nu din pieţele din Wuhan? Statele Unite au deschis o anchetă

16.04.2020 | 10:58
Coronavirusul a pornit din laborator si nu din pietele din Wuhan Statele Unite au deschis o ancheta
ADVERTISEMENT

Oficiali din sistemul american de informaţii şi securitate naţională au declarat pentru CNN că guvernul SUA examinează posibilitatea ca noul coronavirus să aibă originea într-un laborator din Wuhan, mai degrabă decât într-o piaţă de animale, după cum sună explicaţia oficială a chinezilor.

Coronavirusul a pornit din laborator şi nu din pieţele din Wuhan?

Teoria este una dintre multiplele care sunt urmărite de anchetatori. Ei încearcă să determine originea coronavirusului care a dus la o pandemie şi a ucis peste 137.000 de oameni la nivel global până acum.

ADVERTISEMENT

Statele Unite nu consideră că virusul este rezultatul unei cercetări pentru arme biologice, iar comunitatea ştiinţifică explorează o serie de alte teorii cu privire la originea noului coronavirus, cum se întâmplă în cazurile cu o gravitate extremă, ca şi cel de faţă.

Teoria a fost susţinută de oamenii care sunt de partea preşedintelui Trump, inclusiv parlamentari republicani, care sunt dornici să stopeze criticile cu privire la gestionarea situaţiei de către administraţia Trump. Un oficial din sistemul de informaţii a spus că o teorie anchetată în acest moment este aceea că virusul îşi are originea într-un laborator din Wuhan, iar China ar fi eliberat accidental virusul în public.

ADVERTISEMENT

Oficialii americani încearcă să afle dacă cineva din laboratorul din Wuhan a fost infectat accidental

CNN informează că oficialii din SUA încearcă să afle dacă cineva a fost infectat în laborator printr-un accident sau o manipulare deficitară a materialelor. Astfel, persoana în cauză ar fi putut infecta altele.

Mark Milley, unul dintre oficialii din armata americană, a recunoscut în acestă săptămână că informaţiile din Statele Unite cercetează această ipoteză, că noul coronavirus a pornit dintr-un laborator:

ADVERTISEMENT

“Aş spune doar că, în acest moment, este neconcludent, deşi ponderea probelor pare să indice o origine naturală. Nu ştim sigur”, a spus Miley. Preşedintele Trump a declart că se face o cercetare amănunţită, însă a refuzat să discute despre ceea ce s-a descoperit.

SUA a fost avertizată încă din 2018 de lipsa măsurilor de securitate din laboratorul din Wuhan

O sursă apropiată grupului de lucru de la Casa Albă a avertizat că “de fiecare dată când există un focar, cineva va spune că virusul sau un alt agent patogen să iasă dintr-un laborator”.

ADVERTISEMENT

Washington Post a scris despre un raport în care doi oficiali americani au avertizat SUA la începutul anului 2018 despre tehnicile de securitate precare de la un laborator din Wuhan, care analiza coronavirusurile din China. Oficialii au scris atunci în raport că există un risc important pentru o nouă pandemie.

 

ADVERTISEMENT