News

Coronavirusul a transformat marile branduri: Dior produce dezinfectant, Gucci – măşti de protecţie

27.03.2020 | 10:48
Coronavirusul a transformat marile branduri Dior produce dezinfectant Gucci  masti de protectie
ADVERTISEMENT

Epidemia de coronavirus a adus în mod tragic plata pentru unele dintre păcatele lumii occidentale: mutarea masivă a producției industriale în China datorită mâinii de lucru ieftine și tratarea cu neglijență a stocurilor strategice pentru eventuale dezastre. Acum însă penuria neașteptată de produse precum dezinfectantul sau măștile chirurgicale, și infrastructura spitalicească neglijată a dus la reconsiderarea imediată a proriorităților.

Ventilatorul scos la imprimanta 3D

Pe lângă cursa declanșată de companiile farmaceutice pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19, resurse mari de inventivitate  se consumă pentru reconversia producției unor companii sau producerea cât mai rapidă și mai ieftină a unor produse de imediată necesitate în combaterea bolii, produse despre care autoritățile sanitare nu credeau să aibă nevoie în număr mare.

ADVERTISEMENT

Presa a relatat că,  mai ales în Italia, numărul mare de cazuri grave de pneumonie virală a făcut ca unior pacienți să nu li se poată asigura respirația artificială din cauza numărului insuficient de ventilatoare.

În mai puțin  de două săptămâni însă un grup de circa 300 de medici, ingineri, specialiști IT au realizat un  prototip de ventilator care poate fi produs în masă, fără cheltuieli importante, în făbricuțe care nu dețin echipamente de înaltă tehnologie.

ADVERTISEMENT

Pe 11 martie, Gui Cavalcanti, proprietar al unei firme care conduce roboți, a format un grup pe Facebook deschis tuturor celor capabili să vină cu idei pentru fabricarea rapidă și ieftină a unui ventilator mecanic. Astfel s-a constituit Open Source Ventilator, un grup care a realizat proiectul în numai 7 zile, iar acum este supus procedurilor de omologare în  Irlanda.

O mare parte a pieselor pot fi produse la imprimanta 3D, iar altele sunt piese simple din material plastic. Costurile sunt reduse și pentru că autorii proiectului nu vor să ceară drepturi de autor pentru patentul acestei invenții.

ADVERTISEMENT

Proiectele studenților de la UMF București

Tot la imprimanta 3D au recurs și un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, împreună cu un consorțiu de tineri inventatori reuniți în proiectul Viziere.ro. Practic, este vorba de confecționarea din PET-uri a de viziere și ochelari de protecție pentru personalul medical.

Până în acest moment am primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere de la cadre medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acțiune iar cifrele cresc gradual (…) Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție”, a spus unul din inițiatorii proiectului Viziere.ro, Vlad Măcelaru.

ADVERTISEMENT

Studenții de la Medicină lucrează și la un proiect demarat de Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D, tot pentru viziere și ochelari de protecție printați 3D.

Procedura de producție 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecție durează aproximativ 60 de minute și implică practic printarea suportului, decuparea filmului PVC și montarea acestuia pe suport, se arată într-un comunicat al UMF.

Inovații făcute pe fugă

O companie din Polonia, Wegree, produce roboți destinați să întâmpine clienții magazinelor și și mall-urilor, dar în scurt timp a reușit să respecializeze roboții pentru activității de triaj a pacienților. Astfel, se evită contacul direct al personalului medical cu persoanele posibil infectate cu coronavirus.

În plus roboții pot pune întrebări legate de simptome astfel că se obțin informații încă dinainte ca pacienții să intre în contact direct cu medicii și asistentele. În funcție de răspunsuri, pacienților li se spune dacă este cazul să-și dezinfecteze mâinile sau să-și pună o mască.

De asemenea, un medic anestezist de la un spital din Ontario, Canada, a găsit o modalitate de a face ca un  singur ventilator mecanic să deservească  nouă pacienți simultan. Singurul inconvenient este că ventilatorul astfel adaptat trebuie folosit la pacienți cu capacitate pulmonară similară.

În Israel, compania HemaClear a creat o mască, ViriMask, ce poate oferi protecție completă împotriva virușilor și poate fi refolosită. Masca acoperă nasul, gura, dar și ochii întrucât există informații, necertificate însă, că noul coronavirus ar putea intra în organism și prin mucoasa conjunctivă a ochilor. Masca are un filtru care poate reutilizat după dezinfectare.

Măști cu branduri de lux

Lipsa măștilor și a biocidelor a dus la reconversia accelerată a producției unor companii. Mici producători textili sunt încurajați  de autorități să producă măști de protecție.  Un atelier din Zorleni, județul Vaslui, specializat în producerea de costume populare, a anunțat că trece la producția de măști.

Compania Farmec de la Cluj, vechi producător de cosmetice, va începe să producă în scurtă vreme biocide, care nu se mai produc în  România după închiderea companiei Hexi Pharma.

Însă fenomenul nu este strict românesc, fiind deja extins la scară mondială. Grupul Kering a anunțat că două dintre companiile sale, celebrele Yves Saint-Laurent și Gucci, vor trece la producția de măști, informează News.ro. De asemenea, compania LVMH va produce gel pe bază de alcool prin intermediul a trei companii de renume în industria parfumurilor: Dior, Guerlain  și Givenchy.

 

ADVERTISEMENT
Tags: