News

Coronavirusul bagă în criză farmaciile! Diabeticii, persoanele cele mai afectate de lipsa medicamentelor

17.03.2020 | 11:54
Siofor, medicament folosit de diabetici, a dispărut de pe piață. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

România anului 2020 traversează o perioadă dificilă. Din păcate, virusul care a înspăimântat întreaga lume ne-a afectat și pe noi și lucrurile par a se complica în anumite domenii. Coronavirusul nu ne-a iertat și a băgat într-o criză profundă câteva industrii. Printre ele, farmaciile încearcă de zor să rămână pe o linie de plutire.

Coronavirusul bagă în criză farmaciile!

Asaltate zilnic de oameni speriați, farmaciile s-au transformat peste noapte într-o adevărată Mecca a cumpărăturilor. Și nu a mai durat mult până când farmacistele au început să ridice din umeri și să transmită pacienților că anumite medicamente nu mai există.

ADVERTISEMENT

Mai întâi a fost mania măștilor de protecție, una despre care FANATIK a scris chiar înaintea apariției virusului în România. Citește materialul AICI. Apoi, după ce coronavirusul a devenit o certitudine, lucrurile au luat-o razna definitiv.

Diabeticii, persoanele cele mai afectate de lipsa medicamentelor

A urmat o adevărată nebunie după Vitamina C. Banala pastiluță, nu o dată primită cu zâmbetul pe buze de oameni la recomandarea medicilor, a devenit o prioritate națională. Zeci de oameni au stat la rând ca să pună mâna măcar pe un flacon. Sau, după posibilități, pe mai multe.

ADVERTISEMENT

Când doctorii au transmis că vitamina C nu te poate ajuta prea mult în lupta cu coronavirusul, românii au căutat o nouă alinare. Și la rând a fost paracetamolul. Indiferent de companie sau combinație, toți și-au refăcut stocurile din casă cu această substanță.

Specialiștii au zâmbit, farmacistele au continuat să pună pe tejghele zeci de mii de pastile de paracetamol și lumea a mai uitat pentru o clipă de panică. Doar că, există mai multe categorii de pacienți și mulți dintre ei simt din plin această criză a medicamentelor.

ADVERTISEMENT

Trebuie să știți că peste 100 de mii de cazuri noi de boli tiroidiene au fost diagnosticate în România anului trecut, de patru ori mai multe față de ce se întâmpla în urmă cu zece ani de zile. Conform studiului, 86 la sută dintre aceste cazuri sunt reprezentate de persoane de sex feminin.

De altfel, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani de zile. Și, aproape pentru toți acești pacienți exista un medicament minune, unul care însă acum a dispărut de pe piață.

ADVERTISEMENT

Farmaciștii spun că acesta nu se mai găsește cu mult înaintea apariției coronavirusului, dar recunosc că dată fiind situația, probabil că nici nu o să apară prea curând. Euthyrox, căci despre el este vorba, și-a schimbat formula în luna septembrie a anului trecut.

Atunci s-a dorit o optimizare a formulării cu intenția clară de a se asigura mai bine conținutul constant de substanță activă, levotiroxina, pe întreaga perioadă de valabilitate a medicamentului. Culmea, din farmacii au disparut și înlocuitorii Accu-thyrox și Novothyral.

„Într-adevăr putem să vorbim despre o criză. Dacă ne raportăm strict la această substanță și la această categorie de pacienți, da, în România există o criză. În acest moment nu știu să mai existe Euthyrox prin farmacii, indiferent de numele ei.

Probabil că dacă un pacient reușește să găsească, atunci lucrul acesta e mai degrabă o minune. Nici înlocuitori nu mai sunt. Situația este una destul de dificilă. Din ce înțeleg aceste medicamente există însă, se află în stocuri, așteptăm să ne fie furnizate”, a spus exclusiv pentru FANATIK, Andreea Chivu, reprezentant al unei companii farmaceutice

Din păcate, aceeași situație se petrece și în cazul diabeticilor. Mai multe medicamente importante au dispărut, printre ele Siofor, Metfogamma sau Glucophage. Culmea, dar și în acest caz, cele trei se aflau în Sistemul electronic de raportare al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor de pe piața farmaceutică din România.

Doar că drumul până la farmacii și pacienți pare a fi unul imposibil de parcurs în ultima perioadă. Și în tot acest timp, oamenii trebuie să reziste iar pacienții cu nevoi imediate sunt lăsați la mila Domnului

 

 

ADVERTISEMENT