News

Coronavirusul e doar începutul! Omenirea riscă să dispară din cauza pandemiilor. Ce ar putea declanşa dezastrul

31.08.2020 | 23:03
Coronavirusul e doar inceputul Omenirea risca sa dispara din cauza pandemiilor Ce ar putea declansa dezastrul
ADVERTISEMENT

Omenirea riscă să dispară din cauza pandemiilor datorită mai multor factori externi, precum creșterea populației, migrațiile internaționale și despăduririle.

Profesorul de la Oxford care lucrează la elaborarea vaccinul contra noului coronavirus avertizează în legătură cu riscurile îmbolnăvirii de la animale.

ADVERTISEMENT

Sarah Gilbert, cercetătoarea care încearcă să ofere omenirii imunitatea împotriva COVID-19, crede că infectarea pe cale animală este din ce în ce mai probabilă, dat fiind modul de viață contemporan, care a facilitat creșterea populației planetei, înmulțirea migrațiilor internaționale, cât și despăduririle.

Omenirea riscă pandemii din cauza bolilor transmise de animale

Conform World Health Organisation, în jur de un milion de boli sunt transmise pe cale animală, dintre care 60% sunt boli infecțioase, citează The Independent.

ADVERTISEMENT

Sarah Gilbert crede că amenințarea în acest sens nu va dispărea în viitor, având în vedere globalizarea la nivel mondial.

„Din cauza felului în care evoluează lucrurile în lume, este din ce în ce mai probabil că vom avea infecții transmise pe cale animală ce vor putea declanșa pandemii în viitor”, a declarat expertul în vaccinuri al Oxford Institute.

ADVERTISEMENT

„Avem de a face cu o creștere a densității populației, o creștere a migrației la nivel internațional, o creștere a despăduririlor – toate aceste lucruri facilitează infectările și declanșarea de pandemii, a mai spus aceasta.

Conform unui raport al UN Environment Programme și International Livestock Research Institute, transferul celulelor patogene de la animale la oameni este facilitat de deteriorarea mediului înconjurător – degradarea pământurilor, exploatarea animalelor, extracția de resurse și schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

Virusul gripal, dificil de exterminat

Gilbert, care a lucrat înainte pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva gripei, crede că vom avea de a face din nou cu o pandemie cauzată de această boală.

Mai mult decât atât, având în vedere faptul că există mai multe tipuri de virusuri gripale, aceasta susține că nu există deocamdată nici o modalitate de a înlătura complet existența acestei boli.

„Există mai multe tipuri de boli care pot fi, teoretic, exterminate, fiindcă nu afectează animalele. Dar aceasta nu se aplică și gripei, fiindcă acest virus se regăsește în organismul multor păsări migratoare, iar noi nu putem înlătura această sursă a infecției.”, a spus cercetătoarea.

Profesorul Gilbert și echipa sa lucrează în prezent la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus: „Cred că multe dintre aceste vaccinuri vor avea rezultate pozitive”, a spus aceasta.

„Există vaccinuri împotriva coronavirusului la animale. Avem două vaccinuri licențiate, unul contra COVID-19 la bovine, și altul pentru păsări – și sunt folosite la nivel mondial. Deci putem să vaccinăm împotriva coronavirusului, numai că nu am vaccinat oameni încă.”, a declarat Gilbert.

Sarah Gilbert se arată optimistă în privința producerii unui vaccin anti-COVID-19.

ADVERTISEMENT
Tags: