News

Coronavirusul este mai puțin eficient la altitudine. Explicațiile oamenilor de știință

01.06.2020 | 15:38
Coronavirusul este mai putin eficient la altitudine Explicatiile oamenilor de stiinta
ADVERTISEMENT

Cercetărorii au descoperit că noul tip de coronavirus este mai puțin eficient la altitudine, astfel că o parte a populației globului a fost mai puțin afectată de această pandemie.

Coronavirusul este mai puțin eficient la altitudine

Conform Washington Post, oamenii de știință au constatat că virulența cu care lovește coronavirusul este mai puțin eficientă în zonele de munte înalt și leagă acest fapt de altitudine, dar și de genele acelor grupuri de oameni.

ADVERTISEMENT

Orașul Cusco din Peru, aflat la 3.400 de metri, a înregistrat trei decese ale unor cetățeni din Mexic, China și Marea Britanie între 23 martie și 3 aprilie, și se credea că fosta capitală a Impreiului Incaș se îndreaptă spre un focar semnificativ.

Cu toate acestea, de la acele trei decese și odată cu instituirea măsurilor de prevenție din Peru, nu a mai existat vreo persoană moartă de Covid-19 în întreaga regiune, chiar dacă boala a făcut peste 4.000 de victime la nivel național.

ADVERTISEMENT

Populațiile care trăiesc la peste 3.000 de metri au raportat mai puține cazuri de COVID-19

De asemenea, numărul de persoane infectate a rămas la cote scăzute. Doar 916 din cele 141.000 de cazuri din Peru provin din regiunea Cusco, ceea ce înseamnă că rata de contagiune este cu peste 80 la sută sub media națională.

Fenomenul i-a intrigat pe cercetători și aceștia au început să investigheze o posibilă relație între coronavirus și altitudine. Rezultate similare au fost observate și în altă părți din Anzi și în Tibet.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au analizat date epidemiologice din Bolivia, Ecuador și Tibet și au descoperit că populațiile care trăiesc la peste 3.000 de metri au raportat semnificativ mai puține cazuri de COVID-19 decât cele aflate în regiuni joase.

Aceștia au descoperit că rata de infecție a Tibetului a fost cu mult mai mică decât cea a Chinei joase, de trei ori mai mică în Anzii Bolivieni decât în ​​restul țării și de patru ori mai mică în Anzii Ecuatorieni.

ADVERTISEMENT

Populațiile care trăiesc la altitudini mari ar putea face față mai ușor hipoxiei și ar beneficia de un mediu natural ostil virusului

Și asta în condițiile în care Ecuadorul a reprezentat unul dintre cele mai mari focare din America Latină, cu peste 38.000 de cazuri raportate și peste 3.300 de decese. Însă, cele mai multe îmbolnăviri s-au semnalat în Guayaquil, oraș port la Pacific.

Cele 8.387 de cazuri din Bolivia au fost concentrate în departamentul Santa Cruz, situat la doar câteva sute de metri deasupra nivelului mării. În schimb, în departamentul din La Paz, aflat la peste 3.600 de metri, au existat doar 410 cazuri.

Cercetătorii consideră că populațiile care trăiesc la altitudini mari ar putea face față mai ușor hipoxiei (niveluri scăzute de oxigen în sânge) și ar beneficia de un mediu natural ostil virusului – inclusiv aerul uscat de munte, niveluri ridicate de radiații UV și posibilitatea ca presiunea barometrică mai mică să reducă capacitatea virusului de a rămâne în aer.

Clayton Cowl, pulmonolog la Clinica Mayo și fost președinte al Colegiului American al Medicilor toracici, a observat că o expunere prelungită la altitudine declanșează o reacție în lanț în plămâni care implică o proteină cunoscută sub numele de ACE2 care ar putea preveni infecția pulmonară, o problemă frecventă la pacienții cu COVID-19.

ADVERTISEMENT