News

Coronavirusul face ravagii în rândul indigenilor brazilieni! Situație alarmantă a deceselor

25.05.2020 | 12:05
Coronavirusul face ravagii in randul indigenilor brazilieni Situatie alarmanta a deceselor
ADVERTISEMENT

Coronavirusul face ravagii în rândul indigenilor brazilieni! Departe de spitale și de întreaga civilizație, aceștia au probleme serioase cu virusul care a acaparat întreaga planetă. APIB a înregistrat peste 980 de cazuri confirmate de coronavirus şi cel puţin 125 de decese în rândul comunităţilor.

Coronavirusul face ravagii în rândul indigenilor brazilieni!

Vorbim practic de o cifră care înseamnă o rată a mortalităţii de 12,6%, de două ori mai mare decât rata naţională care este de 6,4%.

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat că indigenii care s-au mutat în oraşe mai mari sau în zone urbane pentru a studia sau în căutarea unui loc de muncă pot ajunge să trăiască în condiţii precare, fără a avea acces la servicii publice.

Situație alarmantă a deceselor

Aceşti factor îi fac mai vulnerabili atunci când vine vorba de problemele de sănătate. Între timp, cei care locuiesc în zone îndepărtate nu au acces la unităţi medicale de bază.

ADVERTISEMENT

De altfel, în acest weekend, Brazilia a devenit a doua ţară din lume în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri de Covid-19, depăşind astfel Rusia. Până acum au fost înregistrate 347.398 de cazuri şi 22.013 de decese.

“Indigenii din Amazon nu au anticorpii pentru bolile care vin din afara pădurii tropicale”, a spus activistul și fotbalistul brazilian Sebastião Salgado în timpul unui interviu recent.

ADVERTISEMENT

“Există un pericol uriaș ca acest coronavirus să poată intra pe teritoriul indigen și să devină un adevărat genocid”, a continuat acesta

Congresul Braziliei a aprobat săptămâna trecută un plan de urgență pentru comunitățile indigene. Astfel, conform înțelegerii statul nu numai că va furniza echipamente medicale și spitale de teren, dar și apă potabilă și alimente alimentare care permit triburilor să se izoleze.

ADVERTISEMENT

Planul trebuie acum aprobat de Senat și să obțină o lumină verde de la președintele Bolsonaro. “Indigenii nu pot fi întotdeauna ultimii tratați, ultimii care primesc echipamente”, a spus Wapichana, care este raportorul planului. “Nu există un singur spital de câmp doar pentru indigeni. Îi construiesc în locuri greșite.”

ADVERTISEMENT