ADVERTISEMENT
News

Coronavirusul poate avea efecte grave asupra ochilor. Explicațiile cercetătorilor francezi

Autor: Bogdan Solomon | 17.02.2021 | 07:40
Coronavirusul poate avea efecte grave asupra ochilor. Explicațiile cercetătorilor francezi
Oamenii de știință recomandă ca pacienții care au avut forme grave de Covid să fie evaluați oftalmologic. Sursa foto: Pixabay

În urma examinării imaginilor de rezonanţă magnetică (RMN), cercetătorii francezi au constatat existența unor anomalii semnificative ale ochilor în cazul pacienților care au suferit forme grave de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Studiul publicat recent își propune să sublinieze astfel importanța efectuării unor consultaţii oftalmologice în astfel de cazuri, pentru a detecta posibilele efecte grave ale bolii asupra ochilor şi a iniția din timp tratamentele adecvate.

Cu alte cuvinte, deşi principalele victime ale coronavirusului rămân plămânii, acesta poate fi asociat şi apariţiei unor afecţiuni oculare, precum conjunctivita sau retinopatia, care provoacă uneori chiar și pierderea vederii.

ADVERTISEMENT

Coronavirusul poate provoca afecțiuni oculare

În cadrul studiului realizat de Societatea Franceză de Neuroradiologie au fost evaluați prin examene RMN 129 de pacienţi cu forme grave ale bolii Covid-19 și astfel s-a constatat că nouă dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular.

Imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular. Dintre acești nouă pacienți, opt au avut nevoie de internare la ATI în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Toți aveau, însă, noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală.

ADVERTISEMENT

În momentul de față nu sunt cunoscute cu exactitate mecanismele care conduc la formarea acestor noduli, dar se presupune că ar putea avea o strânsă legătură cu inflamaţia cauzată de virus.

Un alt factor demn de luat în seamă ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor, problemă remarcată la pacienţii care au stat mult timp în terapie intensivă, fie intubaţi, fie cu faţa în jos.

ADVERTISEMENT

Cercetarea vine în sprijinul altor investigaţii care susţin că boala COVID-19 are consecinţe mai severe în cazul persoanelor ce suferă de alte afecțiuni. Dintre cei nouă pacienţi descoperiţi cu noduli oculari, doi aveau diabet, unul avea hipertensiune arterială, iar șase erau obezi.

Potrivit specialiștilor, ar trebui să fie luată în considerare evaluarea oftalmologică a tuturor pacienţilor care au avut forme grave de COVID-19. Printre investigaţiile recomandate se numără examenul fundului de ochi şi tomografia în coerenţă optică.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!