News

Coronavirusul poate avea efecte grave asupra ochilor. Explicațiile cercetătorilor francezi

17.02.2021 | 07:40
Coronavirusul poate avea efecte grave asupra ochilor Explicatiile cercetatorilor francezi
ADVERTISEMENT

În urma examinării imaginilor de rezonanţă magnetică (RMN), cercetătorii francezi au constatat existența unor anomalii semnificative ale ochilor în cazul pacienților care au suferit forme grave de COVID-19.

Studiul publicat recent își propune să sublinieze astfel importanța efectuării unor consultaţii oftalmologice în astfel de cazuri, pentru a detecta posibilele efecte grave ale bolii asupra ochilor şi a iniția din timp tratamentele adecvate.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, deşi principalele victime ale coronavirusului rămân plămânii, acesta poate fi asociat şi apariţiei unor afecţiuni oculare, precum conjunctivita sau retinopatia, care provoacă uneori chiar și pierderea vederii.

Coronavirusul poate provoca afecțiuni oculare

În cadrul studiului realizat de Societatea Franceză de Neuroradiologie au fost evaluați prin examene RMN 129 de pacienţi cu forme grave ale bolii Covid-19 și astfel s-a constatat că nouă dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular.

ADVERTISEMENT

Imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular. Dintre acești nouă pacienți, opt au avut nevoie de internare la ATI în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Toți aveau, însă, noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală.

În momentul de față nu sunt cunoscute cu exactitate mecanismele care conduc la formarea acestor noduli, dar se presupune că ar putea avea o strânsă legătură cu inflamaţia cauzată de virus.

ADVERTISEMENT

Un alt factor demn de luat în seamă ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor, problemă remarcată la pacienţii care au stat mult timp în terapie intensivă, fie intubaţi, fie cu faţa în jos.

Cercetarea vine în sprijinul altor investigaţii care susţin că boala COVID-19 are consecinţe mai severe în cazul persoanelor ce suferă de alte afecțiuni. Dintre cei nouă pacienţi descoperiţi cu noduli oculari, doi aveau diabet, unul avea hipertensiune arterială, iar șase erau obezi.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, ar trebui să fie luată în considerare evaluarea oftalmologică a tuturor pacienţilor care au avut forme grave de COVID-19. Printre investigaţiile recomandate se numără examenul fundului de ochi şi tomografia în coerenţă optică.

ADVERTISEMENT