Premier League

Coronavirusul poate bloca transferurile de zeci de milioane de lire din Premier League! Englezii, obligaţi să schimbe o regulă istorică

04.04.2020 | 11:20
Coronavirusul poate bloca transferurile de zeci de milioane de lire din Premier League Englezii obligati sa schimbe o regula istorica
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a dat peste cap fotbalul european, iar programul pe 2020 a fost schimbat în întregime, mai ales în cazul meciurilor echipelor naţionalei. Această decizie poate bloca transferurile în Premier League, iar FANATIK îţi prezintă ce regulă ar putea să fie schimbată în Anglia cu această ocazie.

Transferurile în Premier League pot fi blocate în Premier League

Ultimele modificări ale UEFA au mutat meciurile internaţionale din vară pentru toamnă, aici fiind incluse partidele din barajul pentru EURO 2021. Decizia produce schimbări importante în programul echipelor naţionale, iar Liga Naţiunilor, competiţie care urma să se dispute în toamnă, este sub semnul întrebării.

ADVERTISEMENT

Amânarea Campionatului European pentru 2021 a produs un efect de domino care va afecta şi transferurile din Premier League. Calendarul echipelor naţionale va fi unul mult mai mic în 2020, astfel că multe selecţionate ar putea să bifeze maximum două meciuri în acest an, dacă Liga Naţiunilor va fi amânată.

Brexit-ul a produs câteva modificări esenţiale pentru transferurile de fotbalişti din Uniunea Europeană, astfel că aceştia vor avea nevoie de permis de muncă dacă vor dori să joace în campionatele din Marea Britanie. Cel mai important criteriu pentru obţinerea permisului de muncă este legat de numărul de meciuri jucate la echipa naţională în ultimii doi ani.

ADVERTISEMENT

Un fotbalist care în 2019 era doar în anturajul echipei naţionale, iar în 2020 urma să prindă meciuri la selecţionată, va fi afectat de noul program internaţional. În aceste condiţii, jucătorul nu va mai putea să îndeplinească procentul de partide jucate, criteriu impus de Federaţia Engleză de Fotbal pentru orice extracomunitar.

Federaţia Engleză de Fotbal va avea ultimul cuvânt

În prezent, criteriile pentru numărul de meciuri internaţionale sunt împărţite în patru categorii, în funcţie de locul ocupat de echipa naţională în clasamentul FIFA. De pildă, un fotbalist român este obligat să bifeze 75% din meciurile naţionalei în ultimii doi ani.

ADVERTISEMENT
  • Locurile 1-10 în clasamentul FIFA – 30% din meciuri naţionalei
  • Locurile 11-20 în clasamentul FIFA – 45% din meciuri naţionalei
  • Locurile 21-30 în clasamentul FIFA – 60% din meciuri naţionalei
  • Locurile 31-50 în clasamentul FIFA – 75% din meciuri naţionalei (România ocupă locul 37)

Federaţia Engleză de Fotbal este forul care va stabili ce se va întâmpla în următoarea perioadă de transferuri. Englezii au în acest moment două soluţii pentru rezolvarea situaţiei.

ADVERTISEMENT

Dacă un fotbalist nu putea să bifeze criteriul procentului de meciuri internaţionale, decizia finală în privinţa eliberării permisului de muncă revenea unui comitet din cadrul Federaţiei Engleze de Fotbal. Cu această ocazie erau analizate suma de transfer, istoricul fotbalistului şi salariul care urma să-l primească.

Din moment ce există posibilitatea ca un număr mare de fotbalişti să fie nevoiţi să aplice în acest mod pentru un permis de muncă, Federaţia Engleză de Fotbal ar putea să schimbe criteriul sau să-l elimine, cel puţin până când anul 2020 va fi scos din schema de calcul pentru numărul de meciuri internaţionale.

ADVERTISEMENT