News

Coronavirusul poate fi tratat cu anticoagulant. Pentru ce pacienți este benefică metoda

28.04.2020 | 09:46
Coronavirusul poate fi tratat cu anticoagulant Pentru ce pacienti este benefica metoda
ADVERTISEMENT

Societatea Internațională de Hemostază și Tromboză anunță că noul tip de coronavirus poate fi tratat cu anticoagulant la anumiți pacienți.

Coronavirusul poate fi tratat cu anticoagulant

Conform stirileprotv.ro, tratamentul cu anticoagulant este benefic pentru pacienții care au simptome ușoare și chiar și pentru cei asimptomatici, deoarece coronavirusul afectează toate vasele de sânge.

ADVERTISEMENT

Virusul SARS CoV-2 intră în organism prin receptorii numiți ACE-2, situați în mucoasa nazală, mucoasa oculară și mucoasa orală. Dar aceiași receptori se găsesc, în cantitate mare, și în interiorul vaselor de sânge, în așa-numitul endoteliu vascular.

”Dacă tu lezezi o celulă endotelială, organismul se va apăra și va forma cheaguri de sânge. Pentru că, dacă vasul s-a rupt, organismul trebuie să oprescă cumva sângerarea”, a declarat Mihaela Andreescu, medic primar hematolog.

ADVERTISEMENT

”Acest tratament trebuie introdus în protocol”

Societatea Internațională de Hemostază și Tromboză recomandă administrarea de tratament anticoagulant de la începutul infecției, deoarece acesta împiedică formarea de cheaguri de sânge.

”Ideea e să testăm oricât de mulți ca să știm care e infectat și să reducem astfel numărul pacinților care vor deveni gravi. Acest tratament trebuie introdus în protocol și nu exclude antiviralele și nici hidroxiclorochina”, a spus doctorul Andreescu.

ADVERTISEMENT

Medicul șef anestezie și terapie intensivă de la Spitalul Colentina, Lelia Iliescu, consideră că timpul de la debutul simptomelor până la administrarea medicației este important să fie cât mai scurt.

”Este o boala complicată. Recomandarea mea este ca de la primele simptome de febră, tuse, dureri musculare, să telefonăm de urgență la medicul de familie pentru a fi îndrumați spre o unitate de profil unde să urmeze tratament”, a explicat ea.

ADVERTISEMENT

Din SUA în China, din Italia în Spania, nu a existat zi în care Covid-19 să nu provoace un nou simptom bizar. Într-un final, medicii au pus toate piesele de puzzle la locul lor și au realizat că SARS-CoV-2 provoacă o boală sistemică ce afectează plămânii, vasele de sânge, rinichii, intestinele, ochii și creierul.

ADVERTISEMENT