News

Coronavirusul poate rezista până la 20 de zile în ochi. Ce i s-a întâmplat unui pacient din Italia

23.04.2020 | 14:22
Coronavirusul poate rezista pana la 20 de zile in ochi Ce i sa intamplat unui pacient din Italia
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de medicii din Italia arată că noul tip de coronavirus poate rezista și 20 de zile în ochi, mult mai mult decât în nas.

Coronavirusul rezistă 20 de zile în ochi

Conform Newsweek, o femeie în vârstă de 65 de ani, despre care se crede că ar fi primul pacient italian infectat, a suferit și de conjunctivită, deoarece coronavirusul a rezistat timp de 20 de zile în ochi.

ADVERTISEMENT

Întoarsă din Wuhan pe 29 ianuarie, femeia a fost internată la la Institutul Național de Boli Infecțioase cu simptome care includeau tuse uscată, durere în gât, cavitate nazală inflamată și conjunctivită la ambii ochi. La patru zile după ce a ajuns în spital, aceasta a făcut febră 38 și au început stările de greață.

Deși celelalte simptome s-au ameliorat la scurt timp, conjunctivita nu a trecut, iar medicii au decis să-i recolteze secreții din ochi și au repetat acest lucru aproape zilnic. Doctorii au precizat că virusul a fost prezent, dar mai puțin concentrat, în ochi, până în ziua 21.

ADVERTISEMENT

”Lichidele oculare pot fi o sursă potențială de infecție”

”Conjunctivita s-a îmbunătățit foarte mult în ziua 15 și aparent a părut rezolvată în ziua 20”, au precizat cadrele medicale, care însă au mai informat faptul că virusul a revenit în ziua 27.

Medicii au găsit material genetic de la virus în tampoanele oculare la câteva zile bune după ce acesta nu mai era prezent la probele din nas. Aceștia au anunțat că lichidele oculare de la pacienții cu COVID-19 ”pot fi o sursă potențială de infecție”.

ADVERTISEMENT

În plus, doctorii subliniază faptul că opticienii ar trebui să poarte echipamente de protecție în timp ce examinează pacienții, deoarece membrana mucoasă a ochiului nu poate fi doar un loc de intrare pentru viruși, ci și un mijloc de transmitere.

Anterior, medicul de boli infecțioase de la spitalul din Boston, Joshua Barocas, explica faptul că conjunctivita este frecventă la cei cu boli respiratorii, deoarece ochii, urechile, nasul, gâtul și plămânii sunt conectați.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii americani au descoperit că noul tip de coronavirus poate provoca conjunctivită, denumită în mod obișnuit ochi roșii, iar acesta este un nou simptom după care medicii se pot lua atunci când analizează un pacient.

ADVERTISEMENT