News

Coronavirusul salvează pensiile speciale ale magistraților și parlamentarilor. Care sunt cauzele importante amânate de CCR din cauza epidemiei

16.03.2020 | 18:50
Coronavirusul salveaza pensiile speciale ale magistratilor si parlamentarilor Care sunt cauzele importante amanate de CCR din cauza epidemiei
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a amânat cu o lună, din cauza epidemiei de coronavirus, soluționarea cauzelor programate pentru marți și miercuri. Printre dosarele care-și așteptau soluționarea se află și cel prin care au fost eliminate pensiile de serviciu ale parlamentarilor și magistraților. Astfel, indiferent de decizia care va fi luată luna viitoare, aceștia își vor încasa cel puțin încă o lună pensiile la cuantumul actual.

COVID-19 păstrează pensiile mari

La sfârșitul lunii ianuarie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care erau eliminate pensiile speciale ale magistraților și parlamentarilor, urmând ca pe viitor aceștia să aibă pensii calculate pe principiul contributivității.

ADVERTISEMENT

Imediat au fost depuse la Curtea Constituțională două sesizări de neconstituționalitate, una de către Înalta Curte de Casație și Justiție, cealaltă de către Avocatul Poporului.

CCR programase soluționarea acestei cauze pentru 18 martie însă astăzi a decis ca aceasta să fie amânată pentru luna aprilie.

ADVERTISEMENT

În scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de COVID 19 și de gripa sezonieră și pentru buna desfășurare a activității Curții Constituționale, Plenul Curții Constituționale a hotărât PRESCHIMBAREA TERMENELOR DE JUDECATĂ DIN LUNA MARTIE 2020 PENTRU LUNA APRILIE 2020, cu refacerea corespunzătoare a procedurilor de citare”, a anunțat CCR.

Cum Curtea nu s-a pronunțat pe cele două sesizări, legea nu poate fi promulgată de către președinte, deci foștii magistrați și parlamentari își mai iau încă o lună pensiile consistente.

ADVERTISEMENT

Majoritatea în Birourile Permanente rămâne incertă

O altă cauză amânată este contestația depusă de către grupul deputaților PNL împotriva hotărârii Camerei Deputaților prin care s-a constituit Biroul Permanent la începutul sesiunii.

”Grupul deputaţilor PNL va ataca la Curtea Constituţională hotărârea Biroului Permanent prin care s-a stabilit structura pentru noua sesiune, întrucât, am spus încă de atunci, PSD-ul, cu premeditare, în baza abuzului majorităţii, a luat practic un membru al Biroului Permanent şi l-au pus la ei şi au scăzut un loc pe care trebuia să-l dea PNL-ului. De ce e importantă povestea asta? Pentru că, prin acel membru, practic, ei şi-au creat o majoritate în Birourile Permanente reunite de 13 din 25”, anunța, pe 2 februarie, liderul deputaților liberali, Florin Roman.

ADVERTISEMENT

Sesizarea avea o miză uriașă înainte ca epidemia de coronavirus să lovească și țara noastră deoarece majoritatea în Birourile Permanente putea determina graficul instalării unui nou guvern, cu impact direct asupra posibilității convocării alegerilor anticipate.

Cum epidemia a pus capăt discuțiilor despre anticipate, amânarea deciziei de către CCR nu mai are o importanță politică deosebită.

Șerban Nicolae așteaptă verdicul CCR

Un alt dosar important este cel al legii inițiate de către senatorul PSD Șerban Nicolae prin care cadrele didactice sunt investite cu exercițiul autorității publice astfel că agresarea lor este sancționată mai sever, cu aceleași pedepse prevăzute pentru agresiunile la adresa polițiștilor sau militarilor.

Legea a fost atacată la Curte atât de către Avocatul Poporului, cât și de grupurile parlamentare ale USR și PNL,  cu argumente asemănătoare. ”Activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică și, pe cale de consecință, nici structurile care prestează servicii publice de învățământ nu sunt autorități publice, ci instituții publice, prestând anumite servicii publice specializate”, preciza Avocatul Poporului într-un comunicat din 18 februarie.

De asemenea, USR afirma că legea transformă profesorii în ”agenți constatatori” ai unei infracțiuni, în timp ce elevul este expus unor eventuale abuzuri.

ADVERTISEMENT
Tags: