News

Coronavirusul se poate intensifica din nou după ridicarea rapidă a restricțiilor. Avertismentul Agenției UE de Sănătate

25.04.2020 | 11:11
Coronavirusul se poate intensifica din nou dupa ridicarea rapida a restrictiilor Avertismentul Agentiei UE de Sanatate
ADVERTISEMENT

Coronavirusul se poate intensifica din nou în Europa după ridicarea rapidă a restricțiilor. La această concluzie a ajuns Agenția UE din domeniul sănătății.

Coronavirusul se poate intensifica din nou după ridicarea rapidă a restricțiilor. Avertismentul Agenției UE de Sănătate

Majoritatea țărilor din Europa se pregătesc să ridice măsurile de izolare impuse în timpul pandemiei de coronavirus. O grăbire a lucrurilor ar putea provoca însă o nouă izbucnire a extinderii bolii pe continent.

ADVERTISEMENT

Avertismentul vine din partea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Forul UE de sănătate oferă o veste bună și spune că primul val al epidemiei de coronavirus “și-a atins apogeul” în 20 de țări din UE și Spațiul Economic European (EEA)”.

În același timp, ECDC recomandă statelor să acționeze cu precauție când vine vorba de ridicarea restricțiilor, scrie publicația Politico.

ADVERTISEMENT

”Măsurile de ridicare a restricțiilor, rapide, fără o monitorizare adecvată și capacitatea sistemelor de sănătate în vigoare, pot provoca reapariția bruscă a transmiterii comunitare susținute a coronavirus”, a avertizat directorul ECDC, Andrea Ammon,

Oficialul UE a recomandat urmărirea indicațiilor Comisie Europene pentru înlăturarea restricțiilor.

ADVERTISEMENT

Măsurile de distanțare socială, extrem de utile în combaterea bolii

Implementarea măsurilor de distanțare socială a avut un efect pozitiv în majoritatea țărilor din Europa. Astfel, în Marea Britanie, numărul persoanelor introduse în carantină de 14 zile a scăzut cu 18% începând cu data de 8 aprilie.

Probabilitatea de de reapariție a virusului în comunități, dacă măsurile de distanțare sunt ridicate treptat, este “moderat”, a anunțat ECDC, și “foarte ridicat” dacă restricțiile sunt eliminate fără precauție și cu un sistem de sănătate nepregătit.

ADVERTISEMENT

Riscul de a se îmbolnăvi grav de Covid-19 este scăzut pentru cetățenii europeni din zonele unde există măsuri de distanțare socială, însă “moderat” pentru cei care prezintă factori de risc precum vârstă înaintată sau alte afecțiuni preexistente.

Oficialul UE mai spune că, în zonele în care nu există măsuri de distanțare socială, riscul de transmitere a virusului în comunitate este ridicat.

ADVERTISEMENT