News

Corpul de Control, concluzii șocante după vizita la ANSVSA. Un caz de pestă porcină africană, ”măsluit” cu probe false, la Călărași

Un raport al Corpului de Control al Prim-Ministrului scoate la iveală nereguli majore la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
02.02.2023 | 16:37
Corpul de Control concluzii socante dupa vizita la ANSVSA Un caz de pesta porcina africana masluit cu probe false la Calarasi
Inspectorii DSVSA Călărași ar fi acoperit o situație de pestă porcină africană, potrivit unui raport al Corpului de Control / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
02-02-2023
14:40

ANSVSA confirmă informația: ”Ancheta este în curs de desfășurare”

Autoritatea Națională Sanitară Veterinată și pentru Siguranța Alimentelor a confirmat, într-un răspuns pentru FANATIK, existența unui dosar penal pentru suspiciunea de înlocuire a unor probe de pestă porcină, la Călărași.

”Pentru aspectele referitoare la situația semnalată la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, privind suspiciunea de înlocuire a unor probe pentru diagnosticul pestei porcine africane, pentru soluționare, Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis documentele către lnspectoratul de Poliție Județeană Calarași, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru dosarul penal nr. 2065/P/2021Cl/14.02.2022, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calarași. Precizăm că ancheta este în curs de desfășurare”, au arătat reprezentanții ANSVA pentru FANATIK.

Instituția mai arată că a elaborat ”un nou model aplicabil” prin care să se evite delegarea excesivă a atribuțiilor președintelui.

”Având în vedere propunerile/recomandările de remediere, Direcția Juridică, prin intermediul Serviciului Juridic, va efectua demersurile pentru modificarea/ actualizarea prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor. (…) Termenul pentru realizarea acestor demersuri este finalul lunii februarie”, mai arată ANSVSA.

În fine, în legătură cu aspectele referitoare la acordarea despăgubirilor în domeniul pestei porcine africane, ANSVSA spune că a elaborat două proiecte de ordonanță de urgență a Guvernului care vizează ”inclusiv art. 14 alin. (1) și art. 26 alin. (6), referitoare la acordarea despăgubirilor.

”În aceste conditii, în prezent, pentru îmbunătățirea metodologiei de acordare a despăgubirilor, A.N.S.V.S.A. a elaborat cele două proiecte menționate mai sus, respectiv proiectul pentru modificarea și completarea Ordonantei de Guvern nr. 42/2004, privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, de a cărei aprobare depinde, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor și a altor cheltuieli necesare pentru eradicarea rapidă a  focarelor de boli transmisibile ale animalelor”, au mai arătat reprezentanții ANSVSA pentru FANATIK.

Angajații Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), considerată o instituție de importanță strategică, subordonată Guvernului României, ar fi ”acoperit” un caz de pestă porcină. Autoritatea are misiunea de a proteja sănătatea cetățenilor încă din procesul de producție până la consumatorul final. Tocmai de aceea, ANSVSA este condusă de președinte cu rang de secretar de stat, iar șefii direcțiilor județene au nevoie de un certificat ORNISS, pentru că au acces la informații și documente clasificate.

Situația de la Călărași a fost raportată organelor de urmărire penală

La sfârșitul anului 2022, Corpul de Control al Prim-Ministrului a efectuat o acțiune la ANSVSA, care a vizat activitatea instituției în perioada 2019-2022 și în cadrul căreia a constatat o serie de nereguli, inclusiv de natură legală. Potrivit documentului consultat de FANATIK, la finalul acțiunii de control, CCPM a formulat propuneri și recomandări a căror implementare va fi monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare ulterioare.

ADVERTISEMENT

Probabil cea mai gravă dintre neregulile constatate a vizat activitatea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, acolo unde a fost sesizată procuratura.

”În cadrul DSVSA Călărași a fost identificată o situație privind înlocuirea probelor pentru depistarea virusului pestei porcine africane, motiv pentru care a fost sesizat organul de urmărire penală competent”, se arată în raportul Corpului de Control.

ADVERTISEMENT

Deputatul Dumitru Coarnă, în octombrie 2021: ”DSVSA Călărași încalcă legea”

Situația nu este una nouă. În octombrie 2021, deputatul de Călărași, Dumitru Coarnă semnala, prin intermediul unei declarații politice că ”DSVSA Călărași încalcă legea prin falsificarea probelor recoltate de personalul specializat din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor”.

Deputatul se referea la un caz concret, în care laboratorul a obținut un test pozitiv pentru pestă porcină prin test PCR, pe o probă de la un porc provenit de la o fermă din localitatea Ulmeni.

ADVERTISEMENT

”În mod ciudat, proba trimisă pentru confirmare la IDSA București a furnizat un buletin de analiză cu rezultat negativ, în care se menționează în mod expres suspiciunea de înlocuire a probei și necesitatea retestării la acest institut, a contraprobei existente la LSVSA Călărași.

Urmare a retestării contraprobei de la LSVSA Călărași de către IDSA București a fost confirmat rezultatul pozitiv stabilit inițial”, a arătat deputatul Dumitru Coarnă.

ADVERTISEMENT

Procedura în cazul detectării pestei porcine presupune interzicerea de la consum a cărnii infestate și eutanasierea tuturor animalelor care au intrat în contact cu exemplarul bolnav.

FANATIK a solicitat o poziție oficială din partea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Protecția Alimentelor, privind situația de la Călărași, însă nu a primit niciun răspuns până la momentul publicării prezentului articol.

Fostul președinte ANSVSA și-a delegat atribuțiile peste 250 de zile în doi ani

Problemele la ANSVSA nu se opresc aici. Potrivit Corpului de Control, președintele instituției și-a delegat atribuțiile către subalterni pentru perioade cuprinse între 250 și 335 de zile, în perioada 26.11.2019 – 17.11.2021.

În această perioadă, instituția a fost condusă de Robert Viorel Chioveanu, eliberat din funcție pe 18 noiembrie 2021, printr-o decizie a premierului Florin Cîțu. În prezent, ANSVSA este condusă de Alexandru Nicolae Bociu, fost vicepreședinte al instituției.

Probleme și cu banii europeni

Corpul de Control a găsit probleme și în felul în care autoritatea a ”bugetat” banii care veneau de la Comisa Europeană.

”În vederea achitării sumei cheltuite în România, în valoare de 10.270.088 euro, Comisia Europeană a realizat un audit pentru a verifica conformitatea plăților realizate cu prevederile europene, iar ca urmare a constatărilor făcute a fost realizată o plată finală în favoare de 7.036.704 euro”, se arată în document.

În cadrul raportului de audit s-a constatat că valoarea animalelor din exploatațiile nonprofesioniste și comerciale erau adeseori supraevaluate, sau că sistemul de stabilire a nivelului despăgubirilor era stabilit de o comisie de evaluare în care ”este reprezentată puterea politică locală” și ca atare nu este garantată independența.

Suspiciuni de concedieri abuzive la ANSVSA

O altă situație este cea a unor concedieri abuzive. În prezent, pe rolul instanțelor se află peste 70 de dosare privind litigii de muncă, deschise de foști angajați, și alte 30 de dosare legate de acordarea unor sporuri.

Într-unul dintre dosare, ANSVSA și DSVSA București au fost obligate la plata sumei de 61.675 de lei, reprezentând daune materiale și morale, după ce conducerea instituției a dispus detașarea unui angajat fără respectarea prevederile legale.

ADVERTISEMENT
Tags: