Fotbal intern

Corpul tehnic al FRF, scrisoare deschisă înainte de alegeri. Ionuţ Lupescu, atacat

Corpul tehnic al FRF a publicat pe pagina oficială al Federaţiei Române de Fotbal o scrisoare deschisă către jurnaliştii români.
16.04.2018 | 17:05
Corpul tehnic al FRF scrisoare deschisa inainte de alegeri Ionut Lupescu atacat

Mai mult, aceştia nu au uitat nici de Ionuţ Lupescu, fostul internaţional român care va participa la alegerile pentru şefia FRF, care vor avea loc pe 18 aprilie.

“Stimaţi jurnalişti sportivi, suporteri ai fotbalului românesc,

Pentru că fotbalul a fost, este şi va însemna mereu TOTUL pentru noi, ne adresăm azi vouă, jurnaliştilor iubitori ai fotbalului care ne-aţi aplaudat pe stadioane ca jucători sau antrenori, care ne-aţi fost alături în obţinerea performanţelor care au bucurat generaţii de români.

Pentru că suntem convinşi că experienţa noastră naţională şi internaţională ajută fotbalul românesc să se dezvolte, am ales să lucrăm în cadrul proiectului FRF. Acum, ne vedem obligaţi să vă solicităm sprijinul din nou, aşa cum o făceam din teren sau de pe băncile tehnice, pentru că vrem să ne ajutaţi să putem restabili adevărul cu privire la rezultatele muncii noastre în cadrul Federaţiei. Doar adevărul va întări încrederea părinţilor care îşi duc la fotbal copiii şi a suporterilor faţă de fotbalul nostru.

Sunt trei motive nedrepte şi grave care ne-au făcut să semnăm această scrisoare deschisă care face apel la obiectivitatea şi la onestitatea voastră, a celor care sunteţi cu adevărat interesaţi de creşterea pas cu pas a fotbalului românesc.

Corpul tehnic al FRF, scrisoare deschisă înainte de alegeri. “Fotbalul nu se dezvoltă niciodată prin şansă sau miracole!”

Primul motiv este că prea mulţi din oamenii care lucrează astăzi în presă trec sub tăcere realizările noastre, asta când nu le duc în derizoriu prin judecăţi subiective, angajate unor opţiuni personale sau electorale. Am ales să lucrăm pentru fotbal în cadrul FRF pentru că am crezut că vom găsi cel mai bun sprijin pentru ideile şi planurile noastre. Şi aşa a fost! De ce am devenit „jucători şi antrenori de mâna a doua”, doar pentru că unii dintre jurnalişti susţineţi un alt candidat la conducerea Federaţiei? De ce ne jigniţi, lovind în tot ce am clădit în atâţia ani, pe teren, şi acum în echipa FRF? Câţi dintre voi aţi fost la meciurile din Turneul Speranţelor, Interliga Naţională sau la acţiunile noastre de scouting, ca să menţionăm doar câteva dintre proiectele noastre?

Al doilea motiv sunt afirmaţiile nedrepte şi neadevărate ale fostului mare jucător Ionuţ Lupescu şi ale apropiaţilor săi despre amatorismul echipei noastre, despre cine suntem noi şi despre credibilitatea noastră. Cât de mult să te orbească setea de putere încât să ştergi cu buretele meciurile noastre pentru România, la toate nivelurile, trofeele câştigate, jucătorii descoperiţi şi promovaţi? Noi, Cămătaru, Belodedici, Ianovschi sau Rădoi, suntem nişte amatori? Dar proiectele pe care le-am construit la FRF, competiţiile pentru copii şi juniori, acţiunile de scouting, reformarea loturilor reprezentative, regulile jucătorilor U21 şi U19, acestea înseamnă „nimic”? Pentru că nimic nu mai seamănă cu ceea ce era acum patru ani!

Al treilea motiv este dorinţa noastră de a înlătura confuziile care ocupă astăzi discuţiile despre fotbal. Cariera din teren nu spune absolut nimic despre posibilitatea de a deveni, după ce ai agăţat ghetele în cui, scouter, antrenor, manager, coordonator al loturilor sau metodolog. Sunt meserii diferite care necesită abilităţi specifice, specializare şi experienţă la fel cum calităţile morale pot diferi de la o persoană la alta. Prin cultivarea acestei confuzii pare acum că e suficient să fi fost fotbalist de performanţă pentru a putea ocupa orice poziţie în zona tehnică sau în zona administrativă a FRF. Dar există certitudinea bunei intenţii la aceşti doritori? Care e planul lor pentru dezvoltarea fotbalului, unde sunt proiectele, despre ce iniţiative vorbim? (…)

Meciurile se pot câştiga cu noroc, uneori. Dar fotbalul nu se dezvoltă niciodată prin şansă sau miracole. Astăzi lucrăm cu o strategie coerentă, cu proiecţii de resurse financiare şi logistice cu tot ce înseamnă administrarea unei afaceri moderne. Iar aceste lucruri le-am descoperit în cadrul FRF şi ele susţin performanţa sportivă. Am ieşit din zona spiritului de clan, am ieşit pe piaţă, am căutat profesionişti care să lucreze cu noi, cei din zona tehnică, pentru creşterea sportului pe care îl iubim.

Şi nouă ne-a fost greu la început să înţelegem de ce avem nevoie de activări cu sponsorii, de responsabilitate socială sau de campanii naţionale de grassroots. Însă ne-am dat seama, spre exemplu, că pentru fotbalul de performanţă există şi LPF, ori rolul nostru e să facilităm performanţa în tot fotbalul românesc, prin Liga 3, Liga 2, cluburile de copii şi juniori, asociaţiile judeţene de fotbal, fotbalul feminin, futsalul.

Oamenii nu mai vin la fotbal ca în trecut, azi noi trebuie să ne găsim practicanţii şi iubitorii de fotbal, să îi convingem că avem un produs, fotbalul, care merită timpul şi atenţia lor: copii care să joace, suporteri în tribune şi la televizor, viitori arbitri, antrenori şi manageri sportivi. Pentru asta ne trebuie marketing, comunicare, strategii. Pentru asta ne trebuie oamenii timpurilor acestea, nu oameni care nu accepte schimbarea, care sunt legaţi între ei prin spirit de clan.

Şi încă un lucru, extrem de important!

Dacă vom rămâne blocaţi în astfel de confuzii, ne vom închide singuri pentru totdeauna într-o peşteră cu minciuni şi iluzii. Ori fotbalul european se bazează azi pe profesionişti din domenii diferite care susţin fotbalul propriu-zis, îşi dezvoltă mecanisme de apărare împotriva corupţiei şi a posibilităţii de a obţine foloase materiale necuvenite (vezi cazurile Platini şi Blatter).

Prin meseriile noastre de acum influenţăm vieţile a sute de mii de copii care visează la fotbal. Suntem responsabili şi nu putem accepta iresponsabilitatea pe care alţii o atrag în jurul muncii noastre, prin defăimare, minciună sau tărăboi de mahala.

Ne-am permis, la finalul acestei scrisori, să vă prezentăm succint o listă cu rezultate la care am contribuit în perioada 2014-2018. Cum se poate spune că nu există realizări? Vă puteţi uita în ochii noştri şi să susţineţi această minciună?” CITEŞTE AICI TOT COMUNICATUL!