News

Corupţia din România, mai mare decât în Rwanda sau Arabia Saudită. Suntem pe primul loc în UE în topul ţărilor în care se dă mită

Ultimul raport Transparenecy International păstrează România între cele mai corupte ţări din UE, în urma noastră clasându-se doar Bulgaria şi Ungaria
31.01.2023 | 14:50
Coruptia din Romania mai mare decat in Rwanda sau Arabia Saudita Suntem pe primul loc in UE in topul tarilor in care se da mita
România continuă să stea rău în topul corupţiei
ADVERTISEMENT

Conform indicelui de percepție a corupției în 2022, România rămâne în Top 3 cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) și Bulgaria (42 de puncte), reiese din Indexul de Percepţie a Corupţiei 2021. Ţara noastră are un punctaj de 46 dintr-un total de 100, în creştere cu doar un punct faţă de anul trecut.

45% dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia

Analiza Transparency International include 180 de ţări, iar România se află pe locul 63 în acest clasament, la nivelul UE în urma noastră mai aflându-se doar Bulgaria (locul 72) şi Ungaria (locul 77). Media la nivelul spaţiului comunitar este de 64 de puncte.

ADVERTISEMENT

Totodată, 45% dintre români cred că nivelul corupţiei a crescut în România în ultimul an, 32% sunt de părere că a rămas la fel ca în anii anteriori, iar 17% cred că nivelul corupţiei a scăzut în România, reiese din Barometrul Global al Corupţiei UE 2021.

Pe de altă parte, România se clasează pe primul loc în topul celor care dau mită. 20% dintre cetăţeni recunosc că au plătit mită pentru servicii publice de care au avut nevoie în ultimul an. Următoarele clasate sunt Bulgaria (19%) şi Ungaria (17%). Media UE la acest capitol este de 7%, mai arată Barometrul.

ADVERTISEMENT

În plan global este de remarcat că între ţările în care corupţia ar fi mai mică decât în România se numără Rwanda şi Arabia Saudită, ambele fiind clasate pe locul 54 în ierarhia dată publicităţii marţi.

Cele mai incoruptibile țări în 2022 sunt şi în acest an Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă. Danemarca are un punct mai mult decât anul trecut (90), iar Finlanda și Noua Zeelandă au pierdut câte un punct (87).

ADVERTISEMENT

Doar opt ţări au reuşit în ultimii cinci ani să îşi amelioreze semnificativ indicii, în timp ce zece state, inclusiv unele bine situate în ierarhie, cum ar fi Austria, Luxemburg sau Regatul Unit, au coborât vizibil. În restul de 90% din ţări, nivelul corupţiei a fost staţionar, cum este şi cazul României, care a urcat doar poziţie faţă de anul trecut, de pe 64 pe 63, între cele 180 de ţări luate în discuţie.