News

Corupţia din vămi, anchetată de DNA. Percheziţii în mai multe puncte de frontieră, sub suspiciunea de migraţie ilegală

Cinci puncte de trecere a frontierei, în vizorul procurorilor DNA. Sunt suspectate acte de corupţie legate de trecerea ilegală a graniţei
17.01.2023 | 11:50
Coruptia din vami anchetata de DNA Perchezitii in mai multe puncte de frontiera sub suspiciunea de migratie ilegala
Percheziţii DNA în vămi Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în coordonare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova, au efectuat marţi peste 30 de percheziţii, dintre care cinci puncte de trecere a frontierei, într-un dosar de corupţie.

12 vameşi şi 14 poliţişti de frontieră duşi la audieri

Percheziţiile au avut loc pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui, Botoşani, Galaţi, Neamţ şi Bihor. În total au fost efectuate descinderi în 31 de locaţii, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, a anunţat DNA.

ADVERTISEMENT

În urma percheziţiilor, procurorii au condus la audieri 14 poliţişti de frontieră şi 12 vameşi.

Surse judiciare au precizat pentru Agerpres că vizaţi în acest caz ar fi lucrători din punctele de frontieră Borş, Stânca-Costeşti, Albiţa, Oancea, Sculeni pentru fapte de luare de mită.

ADVERTISEMENT

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi, în coordonare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 – septembrie 2022”, a transmis DNA, într-un comunicat.

Percheziţiile de marţi vin la doar o zi după acţiuni similare care au fost demarate în Bulgaria. La ordinul Procurorului General, în toată ţara au fost efectuate luni percheziţii la adrese şi sechestre de vehicule ale persoanelor suspectate de trafic. Operaţiunea a fost desfăşurată de ofiţeri ai Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţiei Generale Poliţia Naţională, Direcţiei Generale Poliţia de Frontieră, Direcţiei de Interne Sofia, Direcţiei Jandarmeriei, precum şi ofiţeri ai Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională, a precizat purtătorul de cuvânt al Procurorului General, Siika Mileva.

ADVERTISEMENT

Subiecţi de anchetă sunt presupuşi organizatori din partea bulgară ai marilor canale de trafic de fiinţe umane din Turcia, prin Bulgaria, Serbia, România până în ţări din Europa Centrală şi de Vest. Persoanele cercetate sunt suspectate de organizarea transportului prin recrutarea şoferilor. De asemenea,sunt investigate şi persoane suspectate că oferă cazare temporară migranţilor.