News

Eva Kaili, vicepreşedinta Parlamentului European, arestată și pusă sub acuzare pentru fapte de corupție. Prinsă în flagrant, nu a beneficiat de imunitate

Eva Kaili, vicepreşedintele Parlamentului European, a fost reţinută vineri seară, la Bruxelles, sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane
11.12.2022 | 16:45
Eva Kaili vicepresedinta Parlamentului European arestata si pusa sub acuzare pentru fapte de coruptie Prinsa in flagrant nu a beneficiat de imunitate
Eva Kaili, în centrul unui scandal de corupție. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
11-12-2022
14:55

Eva Kaili, arestată și pusă sub acuzare pentru fapte de corupție

Eva Kaili, vicepreşedinta Parlamentului European, și alte trei persoane au fost arestate duminică şi puse oficial sub acuzare de către autoritățile belgiene.

Potrivit parchetului federal din Belgia, care nu a dat niciun nume publicității, anunțând doar că patru dintre cele şase persoane reţinute în ultimele 48 de ore au fost plasate în arest preventiv, cei patru sunt acuzați de “apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie”.

Presa din Belgia scrie, citând surse judiciare apropiate dosarului, că Eva Kaili, eurodeputată din Grecia, se numără printre cele patru persoane încarcerate. Potrivit acestora, Eva Kaili nu şi-a putut folosi imunitatea parlamentară deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost descoperită “în flagrant delict”.

Sursele judiciare au confirmat relatările din presă potrivit cărora Eva Kaili avea asupra sa “o geantă cu bani” atunci când a fost reţinută de poliţia belgiană.

11-12-2022
07:13

Eva Kaili, suspendată din conducerea Parlamentului European

Vicepreşedinta Parlamentului European, Eva Kaili, care a fost reținută sâmbătă de poliția belgiană într-o amplă anchetă de corupție, a fost suspendată din funcție de președinta PE, Roberta Metsola.

“Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei. În această etapă, nu putem comenta nicio investigaţie în curs, doar să confirmăm faptul că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile relevante care aplică legea şi cele judiciare. Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei”, a scris pe Twitter, sâmbătă după-amiază Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

În cursul serii un purtător de cuvânt al acesteia a anunțat că președinta Metsola a decis suspendarea Evei Kaili.

“Având în vedere investigaţiile judiciare în curs de desfăşurare de către autorităţile belgiene, preşedinta Metsola a decis să suspende cu efect imediat toate prerogativele, îndatoririle şi sarcinile care i-au fost delegate Evei Kaili în calitatea sa de vicepreşedinte al Parlamentului European”, a fost anunțul transmis de unul dinte purtătorii de cuvânt al Robertei Metsola.

Potrivit cotidianului Le Soir, anchetatorii au indicii că o țară din Golf, cel mai probabil Qatar, ar fi oferit mari sume de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale Parlamentului European.

Scandal de corupție la Parlamentul European

Presa belgiană a transmis vineri seara că patru arestări și 16 percheziții au fost efectuate vineri la Bruxelles în cadrul unei ample anchete anticorupție a parchetului federal. Alături de vicepreședinta Parlamentului European, alte patru persoane, toți italieni, ar fi fost reținuți.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca; liderul de sindicat Luca Visentini; fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri; şi asistent parlamentar în grupul S&D şi partener al lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA.

Procurorii belgieni au transmis că au recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. În total, în cadrul raidurilor au fost percheziţionate 14 locaţii.

ADVERTISEMENT

„De câteva luni, anchetatorii Poliţiei Judiciare Federale au suspectat că o ţară din Golf ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau oferirea unor cadouri generoase unor terţi cu o importanţă politică şi semnificativă. /sau poziţie strategică în cadrul Parlamentului European”, se arată într-un comunicat al Parchetului Federal din Belgia.

Autoritățile belgiene nu au numit țara implicată în acest caz de corupție, comunicatul de presă făcând referire doar la „un stat din Golf”, însă publicația Le Soir, a scris că ar fi vorba despre Qatar.

ADVERTISEMENT

Sursa citată susține că ancheta vizează încercările Qatarului de a demonstra că a făcut progrese în ceea ce privește drepturile omului și condițiile de muncă ale migranților care au lucrat pentru a ridica stadioanele care găzduiesc Campionatul Mondial de Fotbal.

Cine este Eva Kaili, vicepreședinta PE

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, este unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, și fostă prezentatoare la o televiziune grecească. Locuința ei a fost percheziționată vineri seara târziu și a fost dusă pentru interogatoriu la poliția belgiană, potrivit procurorilor din Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Eva Kaili a fost expulzată de partidul său politic din Grecia pe fondul unei anchete de corupție.

Mișcarea Socialistă Panelenă (PASOK), unul dintre principalele partide de opoziție din Grecia, a anunțat vineri într-un comunicat: “Ca urmare a ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene privind corupția unor oficiali europeni, europarlamentarul Eva Kaili este expulzată din PASOK-Mișcarea schimbării prin decizia președintelui Nikos Androulakis”.

Grupul politic al lui Kaili din cadrul Parlamentului European, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, a anunțat, de asemenea, vineri, că o suspendă pe Kaili din grup cu efect imediat “ca răspuns la investigațiile în curs”.

Contactat de Euronews, serviciul de presă al Parlamentului European a declarat că “Parlamentul European nu comentează procedurile judiciare”.

“Ca întotdeauna, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autoritățile naționale responsabile. La fel și în acest caz specific”, au adăugat aceștia.

Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, cel mai mare din hemiciclu, a declarat că “nicio piatră nu trebuie lăsată neîntoarsă” în ancheta în curs.

“Nu există loc pentru corupție nicăieri în UE. Autoritățile au tot sprijinul nostru”, a declarat grupul.

Europarlamentarul Verzilor din Germania, Anna Cavazzini, și-a împărtășit pe Twitter surpriza cu privire la arestarea lui Kaili.

“Acest lucru este destul de șocant dacă suspiciunile se adeveresc”, a scris Cavazzini pe Twitter. “Am auzit discursul ei foarte pro-Qatar (în plen) și am fost extrem de surprinsă de acest lucru”.

ADVERTISEMENT