Potrivit proiectului depus de Cosette Chichirău, de această validare ar urma să se ocupe Înalta Curte de Casație și Justiție și Biroul Electoral Central.
Deputata, care s-a alăturat Platformei DREPT, afirmă că prin modificarea propusă la legea alegerii președintelui României se urmărește îndreptarea unei hibe a democrației românești.
“Cazul Şoşoacă a şocat democraţia românească. Am văzut cum CCR a invalidat un candidat la Preşedinţia României pentru motive absolut subiective decise de o curte numită politic, decisă de 5 judecători din 9 care au fost puşi acolo de PSD şi UDMR care votează cu PSD.
Ca să reparăm această hibă a democraţiei româneşti, depunem astăzi un proiect care modifică legea pentru alegerea preşedintelui României, astfel încât Curtea Constituţională să vegheze la integritatea alegerilor prin validarea finală a rezultatelor alegerilor şi nu prin validarea candidaţilor.
Prin proiectul nostru noi mutăm atribuţiile de validare a candidaţilor la Înalta Curte. Practic, Biroul Electoral Central şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie participă la acest proces care este absolut normal, aşa se întâmplă la toate celelalte candidaturi, iar prin această procedură te poţi apăra, poţi depune documente, argumente, nu este un proces influenţat politic”, a declarat Cosette Chichirău la Palatul Parlamentului, relatează Agerpres.
Deputata a mai precizat reprezentanții Platformei DREPT vor să fie alegeri corecte în România, iar oricine îndeplinește condițiile legale să poată să candideze.
“Doamna Șoșoacă are probleme reale pentru că promovează doctrine antisemite, discriminatorii, antieuropene, dar dacă un asemenea candidat trebuie invalidat, trebuie invalidat conform legii”, a mai afirmat Cosette Chichirău.
Marți, judecătorii Curții Constituționale s-au întrunit într-o nouă ședință în cursul căreia au analizat mai multe sesizări și contestații privind candidaturile la prezidențiale.
Aceștia au decis să respingă, din nou, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Magistrații nu au acceptat contestația la respingerea candidaturii președintei SOS România, formulată de Botomei Vasile.
Decizia vine după ce, luni, CCR a respins o altă contestație, a Dianei Șoșoacă, față de neînregistrarea candidaturii sale la Preşedinție.
Curtea a respins anterior şi sesizări privind candidaturile Elenei Lasconi și lui Marcel Ciolacu, precum şi contestații ale altor candidați (Cristina Tufănoiu și Petru Mîndru), nemulțumiți că BEC le-a respins dosarul de candidatură.