Locuitorii dintr-o comună de lângă București sunt disperați. Au ieșit în stradă și reclamă dezastrul ecologic cu care au de a face și din cauza căruia nu-și mai pot lăsa deschise geamurile sau copiii pe afară, să se joace.
Oamenii din comuna Tunari, din județul Ilfov, au parte de un coșmar de ceva timp. Nu mai pot respira aer curat din cauza mizeriei care s-a format la Balta Pasărea. Au făcut zeci de sesizări, dar fără niciun rezultat.
Marți, 21 mai, și-au exprimat revolta în stradă în speranța că edilul din Otopeni va lua o măsură. Însă, primarul Silviu Constantin Gheorghe nu-și asumă responsabilitatea și precizează că nu este niciun miros. Pasează vina pe Agenția pentru Îmbunătățiri Funciare.
”Nu ne putem deschide geamurile să ne aerisim casa, nu ne putem scoate copiii în curte să se joace, nu putem să facem nimic. Miroase groaznic. În baltă nu mai exista faună, au murit peștii, mirosul este insuportabil”, se plâng locuitorii din Tunari, potrivit Antena 3 CNN.
Pentru a mai opri din înaintarea deșeurilor, oamenii din Tunari au aruncat baloți cu paie în canalul de desecare. Cu toate acestea, mirosul înțepător persistă, iar ei simt că se îmbolnăvesc din cauza aerului toxic.
”S-au făcut demersuri de către Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Apele Romane, DSP. S-au luat probe. Se știe foarte bine că stația de epurare este subdimensionata, ea funcționează în avarie”, a precizat și primarul din Tunari, Cristian Niculae.
Reprezentanții Gărzii de Mediu susțin că în Balta Pasărea se aruncă materii fecale și de aceea mediul a devenit atât de poluat. ”Din când în când se deversează pur și simplu materiile fecale, fără a mai trece prin stația de epurare”, a precizat Popa Octavian Marius, fost comisar la Garda de Mediu.
Edilul din Otopeni mai spune că stația de epurare funcționează foarte bine. ”Nu este niciun dezastru ecologic, canalul pornește din localitatea Buftea trece prin mai multe localități și urmează Tunari si așa mai departe. Nu este niciun miros, haideți să terminăm cu mirosul”, mai precizează primarul Silviu Constantin Gheorghe.
Bărbatul se mai apără subliniind că o metodă salvatoare ar trebui să o aibă cei de la Agenția pentru Îmbunătățiri Funciare. ”Nu e treaba primăriei, ANIF-ul este cel care face aceste lucrări. Primăria nu poate face lucrări din fonduri proprii pentru o zonă pe care nu o administrează”, a mai precizat primarul din Otopeni.