Sport

Coşmarul meciurilor în care România a stat la mâna altor naţionale! Cinci episoade blestemate din istoria tricolorilor

România stă la mâna Islandei, dar trebuie să câştige şi meciul cu Liechtenstein, pentru a prinde barajul CM 2022. De-a lungul istoriei, tricolorii au avut ghinion total în astfel de momente.
14.11.2021 | 12:53
Cosmarul meciurilor in care Romania a stat la mana altor nationale Cinci episoade blestemate din istoria tricolorilor
România a ratat cinci calificări atunci când nu a mai stat la mâna ei
ADVERTISEMENT

România a remizat cu Islanda, scor 0-0, astfel că nu mai porneşte cu prima şansă la calificarea în barajul CM 2022. În ultima etapă din preliminarii, tricolorii trebuie să bată Liechtenstein, iar Macedonia de Nord să nu o bată pe Islanda.

De cinci ori am mai fost în ipostaza de a sta la mâna rezultatelor altora, iar de fiecare dată s-a terminat rău. Primul episod a avut loc în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1974, când RDG ne-a luat faţa după ultimul meci din grupă.

ADVERTISEMENT

Cum am ratat calificarea la Campionatul Mondial din 1974

După calificarea la Mondialul din 1970 şi sfertul de finală de la EURO 1972, România privea cu speranţă spre Campionatul Mondial din Germania de Vest. În preliminarii, tricolorii erau în grupă cu RDG (Republica Democrată Germană), Finlanda şi Albania.

Lupta s-a dat între România şi RDG, iar tricolorii şi-au complicat soarta după o remiză surprinzătoare la Helsinki, 1-1 cu Finlanda. Înainte de ultimul meci, selecţionata antrenată pe atunci de Valentin Stănescu era pe primul loc, cu 9 puncte, în timp ce RDG era pe 2, cu 8 puncte. Nemţii mai aveau un meci, în timp ce România terminase campania şi spera că Germania de Est va remiza cu Albania.

ADVERTISEMENT

La Tirana, pe 13 noiembrie 1973, RDG a învins clar Albania, scor 4-1, după ce tricolorii au sperat într-o surpriză. Nemţii deschiseseră scorul rapid, în minutul 5, însă albanezii au reuşit să egaleze la finalul primului sfert de oră. Germania de Est a revenit pe tabelă cu zece minute înainte de pauză, iar calificarea a fost obţinută după alte două goluri, în minutele 62 şi 77.

Ungaria nu ne-a ajutat în preliminariile CM 1982

Campania pentru Mondialul din 1982 a fost începută bine de România, însă finalul a fost în genunchi. În ultimele două meciuri, tricolorii au pierdut, la Bucureşti, meciul cu Elveţia, scor 1-2, ca mai apoi să remizeze la Berna, scor 0-0, la debutul lui Mircea Lucescu pe banca naţionalei.

ADVERTISEMENT

Pe 18 noiembrie 1981, pe “Wembley”, s-a jucat ultimul meci al grupei, între Anglia şi Ungaria. Englezii aveau nevoie de un punct ca să ajungă la egalitate cu România, moment în care golaverajul era de partea lor, în timp ce maghiarii erau deja calificaţi.

Anglia a început în forţă meciul, iar Paul Mariner a marcat singurul gol al meciului în minutul 16. Maghiarii nu au ripostat în niciun fel, preferând să se apere pe durata întregului meci. Cu cele două puncte obţinute pe teren propriu, Anglia s-a clasat pe locul 2 şi a mers la Mondialul din Spania.

ADVERTISEMENT

Blatul care ne-a interzis Mondialul din 1986

Cel mai negru episod din această serie a avut loc în preliminariile CM 1986. Înainte de ultima etapă din grupe, România era obligată să bată Turcia, în timp ce Anglia trebuia să învingă Irlanda de Nord. În plus, tricolorii erau atenţi şi la golaveraj.

La Izmir, România a învins Turcia, scor 3-1, cu gândul doar la ceea ce se întâmpla pe “Wembley”. Ei bine, în patria fotbalului nu s-a întâmplat nimic. Anglia şi Irlanda de Nord au dat-o la pace, într-un egal de salon, scor 0-0. Tricolorii au acuzat un presupus blat, însă britanicii au susţinut, în repetate rânduri, când nu a fost nimic necurat pe “Wembley”.

“Dezamăgirea era imensă. Eram foarte supăraţi, frustraţi pentru ceea ce se întîmplase. Eram conştienţi că nu mai depinde de noi să ne calificăm. În Turcia, meci pe care l-am cîştigat fără probleme, am stat mai mult cu mintea în partea cealaltă, la jocul din Anglia. A fost o înţelegere acolo, culmea, chiar în patria fair-play-ului”, avea să povestească peste ani Silviu Lung.

Nicio şansă în preliminariile EURO 2004

România a trăit o adevărată drama pe finalul preliminariilor EURO 2004, după remiza de la Copenhaga, 2-2 cu Danemarca. În ultima etapă, tricolorii au stat, în timp ce Norvegia trebuia să câştige meciul cu Luxemburg, de la Oslo, pentru a prinde locul de baraj.

Norvegia a avut nevoie de 18 minute pentru a marca golul victoriei, reuşit de Tore Andre Flo. Nordicii au terminat la egalitate de puncte cu România, însă diferenţa a fost făcută de rezultatele din meciurile directe: 0-1 pe Ghencea şi 1-1 la Oslo.

Am sperat într-o minune pe finalul preliminariilor CM 2006

Cel mai recent moment în care România nu a mai stat la mâna ei a avut loc în preliminariile CM 2006. În ultima etapă, România a stat şi spera că Finlanda ne va ajuta să prindem barajul. Cehia avea nevoie de o remiză la Helsinki, pentru că ar fi ajuns la egalitate de puncte cu tricolorii, iar diferenţa era făcută de golaverajul superior al cehilor.

Cehia nu s-a complicat şi a câştigat clar meciul cu Finlanda, scor 3-0, după ce Tomas Jun a deschis scorul în minutul 5. România cobora pe locul 3 şi ratat un al doilea baraj consecutiv, după ce de tristă amintire cu Slovenia, din 2001.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 7,30 este cota pentru „0-1 scor corect” la meciul Liechtenstein – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT