News

Coșmarul prin care trece “pacientul zero”. Cine este femeia acuzată pe nedrept că ar fi responsabilă de pandemia de coronavirus

28.04.2020 | 10:54
Cosmarul prin care trece pacientul zero Cine este femeia acuzata pe nedrept ca ar fi responsabila de pandemia de coronavirus
ADVERTISEMENT

Maatje Benassi, cadru militar și mamă a doi copii, este femeia acuzată pe nedrept că ar fi “pacientul zero”, responsabilă de declanșarea pandemiei de coronavirus.

Cine este femeia acuzată pe nedrept că ar fi “pacientul zero” al pandemiei de coronavirus

Maatje Benassi este cadru militar în rezervă din armata SUA și a devenit ținta teoriilor conspiraționiste, fiind considerată de multe voci, pe nedrept, ca fiind “pacientul zero” al pandemiei de coronavirus, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Tot mai multe site-uri din străinătate spun că femeia din Statele Unite a dus virusul COVID-19 în China, de unde s-a răspândit mai apoi în întreaga lume, informații preluate în cele din urmă și de mass-media controlată de Partidul Comunist Chinez.

Cu toate că nu a fost testată pozitiv cu noul coronavirus și nici nu a avut vreodată simptome specifice infecției COVID-19, femeia și soțul ei au devenit acum subiectul principal de discuție pe rețelele de socializare din China.

ADVERTISEMENT

Acest vârtej mediatic în care are au fost aruncați cei doi americani le-a dat viața peste cap. Familia Benassi spune că adresa de reședință le-a fost publicată în mediul online, iar conturile de social media s-au umplut cu mesaje de la cei care au dat crezare teoriei conspiraționiste.

Coșmarul prin care trece familia Benassi

“Fiecare zi este ca și cum m-am trezit dintr-un vis urât și am intrat într-un coșmar”, a spus Maatje Benassi pentru CNN.

ADVERTISEMENT

Maatje lucrează în acest moment ca angajat civil la baza militară Fort Belvoir din Virginia, iar soțul ei este angajat la baza aeriană a Pentagonului, după ce amândoi au lucrat în armata Statelor Unite.

În ciuda faptului că cei doi lucrează pentru statul american, aceștia spun că se simt la fel de lipsiți de ajutor ca și alte persoane care sunt ținta hărțuirilor sau a informațiilor false.

ADVERTISEMENT

“Imi doresc ca oamenii să nu mă mai hărțuiască, pentru că lucrurile au scăpat de sub control”, spune Maatje, cu ochii în lacrimi.

Matt, soțul lui Maatje, a încercat să dea jos videoclipurile conspiraționiste de pe YouTube. A căutat un avocat, care i-a spus că nu poate face mare lucru pentru ei, iar poliția locală le-a transmis cam același lucru.

Înainte ca Maatje Benassi să fie declarată de conspiraționiști drept “pacientul zero”, mai multe variante despre originea virusului circulau în mediul online.

În primele săptămâni de pandemie, unele site-uri relatau, fără informații reale, că noul coronavirus este de fapt o armă biologică dezvoltată de Statele Unite. La scurt timp, inclusiv un membru al guvernului din China a distribuit o astfel de informație în mediul online.

De unde a pornit teoria conspiraționistă legată de “pacientul zero”

Din luna martie, atenția a început să fie îndreptată spre Maatje Benassi. Teoria conspiraționistă a început cu informația că femeia a participat în octombrie la Jocurile Militare Mondiale, din Wuhan.

Maatje Benass, în timpul competiției de ciclism de la Wuhan
Maatje Benassi, în timpul competiției de ciclism de la Wuhan. Sursa foto: Hepta.ro

Acolo, Maatje a concurat în competiția de ciclism, suferind un accident la finalul ultimei ture, ce a dus la fracturarea unei coaste. În ciuda accidentului, americanca a terminat competiția, însă calvarul abia urma să înceapă pentru aceasta.

În timp ce sute de militari din Statele Unite au participat la competiție, Maatje Benassi a fost scoasă în față de teoriile conspiraționiste și considerată “pacientul zero” al pandemiei de coronavirus.

Unul dintre cei mai proeminenți promotori ai ideii că Benassi ar avea vreun rol în transmiterea COVID-19 este tot un american, George Webb, un bărbat de 59 de ani cunoscut pentru informațiile false pe care le propagă în mediul online.

Cu peste 27 de milioane de vizualizări la clipurile sale și aproape 100.000 de urmăritori pe canalul de YouTube, Webb a fost considerat încă din 2017 un lider al teoriilor conspiraționiste, după ce a promovat informația că în Portul Charleston din Carolina de Sud s-ar afla o bombă.

Informația s-a dovedit a fi falsă, însă asta după ce anumite porțiuni din port, unul dintre cele mai mari din America, a trebuit să fie închise ca măsură de siguranță.

Webb nu s-a oprit doar la numirea Maatjiei Benassi drept “pacientul zero” al pandemiei COVID-19. Acesta a declarat că inclusiv DJ-ul Benny Benassi, cunoscut pentru melodia “Satisfaction”, este infectat cu noul coronavirus și, alături de Maatje și Matt, face parte din complotul Benassi de a răspândi virusul.

Benny Benassi a declarat, pentru CNN, că nu i-a întâlnit niciodată pe Maatje și Matt și spune că, din cunoștințele lui, nici nu sunt înrudiți în vreun fel, adăugând că Benassi este un nume destul de comun în Italia, țara de unde este DJ-ul.

Contactat de CNN, Chris Webb nu a fost în măsură să aducă dovezi concrete care să susțină teoria aruncată în mediul online, cu toate că se consideră un reporter de investigație și nu un conspiraționist.

Zvonurile false duc la amenințări reale

În timp ce presupunerile în cazul Benassi sunt false, amenințările cu care se confruntă acum familia sunt cât se poate de reale.

“Este foarte dificil să fie tras la răspundere”, a spus Matt Benassi despre Webb. “Forțele de ordine spun că nu pot face nimic întrucât avem dreptul la libera exprimare în această țară.

Apoi spun <Mergi și vorbește cu un avocat civil>, așa că am făcut și asta. Realizezi însă destul de repede că pentru oameni ca noi este foarte costisitor să deschizi un proces”, mai spune Matt.

Bărbatul recunoaște că a făcut numeroase plângeri și către YouTube, dar chiar și atunci când compania dă jos un videclip, altul este urcat la loc în scurt timp.

Mai mult, în China videoclipurile în care este atacată familia Benassi sunt urcate pe diverse platforme populare precum WeChat, Weibo sau Xigua Video, traduse în chineză.

Experiența prin care trece familia Benassi nu este unică, spune Danielle Citron, profesor de drept la Universtitatea din Boston. Aceasta susține că, puse în fața hărțuirilor online, forțele de ordine fie nu pot fie nu vor să investigheze cazurile.

Cât despre platforma YouTube, Citron este de părere că “în acest moment, sunt total imuni la acțiunile legale împotriva lor, datorită legilor federale, așa că pot scăpa foarte ușor”.

Indiferent de ce se va întâmpla, răul a fost făcut, spune Maatje Benassi. “Știu că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca înainte. De fiecare dată când cineva îmi va căuta numele pe internet, voi fi prezentată ca <pacientul zero>”, a concluzionat femeia.

ADVERTISEMENT