Sport

Cosmin Contra, atac devastator la Florinel Coman: ”Mentalitatea nu îl ajută. Degeaba are talent, nu gândește așa cum trebuie”. Fostul selecționer nu l-a menajat nici pe Gică Hagi

Cosmin Contra îi face praf pe fotbaliștii români. Nici Gică Hagi nu a scăpat de analiza devastatoare a fostului selecționer.
10.10.2021 | 12:56
Cosmin Contra îi face praf pe fotbaliștii români. Nici Gică Hagi nu a scăpat de analiza devastatoare a fostului selecționer.
ADVERTISEMENT

Fostul selecționer Cosmin Contra, a făcut o analiză brutală a fotbalului românesc, într-un interviu pentru Mozzart Sport Serbia.

Jucătorii din noul val al fotbalului intern au fost principalii vizați de Contra, dar nici Gică Hagi nu a avut parte de un tratament cu mult mai rafinat din partea fostului fundaș al lui AC Milan.

ADVERTISEMENT

Ce spune Cosmin Contra despre Gică Hagi

Cosmin Contra este de părere că fostul său coleg de la echipa națională, Gică Hagi, a greșit în primii ani în antrenorat, dar că în timp a înțeles că tinerii jucători nu sunt la fel de înzestrați fotbalistic cum a fost ”Maradona din Carpați”.

Contra a revenit la sentimente mai bune în finalul discursului despre Hagi pe care l-a lăudat pentru coerența cu care își dezvoltă proiectul fotbalistic de la Constanța.

ADVERTISEMENT

”Când a devenit antrenor, Gică Hagi își dorea ca toți jucătorii să fie ca el. Nu înțelegea când un fotbalist nu știa cum să lovească mingea de la 30 de metri ca s-o trimită acolo unde dorea.

Dar Hagi a fost unic. Din fericire, el e acum mai experimentat, așa că nu mai compară jucătorii atât de mult cu el însuși. Proiectul lui Hagi de la Constanța este unul bun. El știe ce vrea.

ADVERTISEMENT

Are o metodologie coerentă de lucru de la selecțiile de juniori până la prima echipă. Dacă Hagi aduce un fotbalist de 15 ani la echipa din Liga 1, acela știe ce să facă și cum să joace”, a declarat Contra pentru Mozzart Sport Serbia.

Cosmins Contra, nemilos cu tinerii jucători români

Cosmin Contra a fost unul dintre cei mai importanți fundași de bandă pe care i-a avut fotbalul românesc. Și-a făcut ucenicia la Politehnica Timișoara și a ajuns la cluburi uriașe precum AC Milan, Atletico Madrid, sau West Bromwich Albion în Premier League.

ADVERTISEMENT

Ascensiunea lui a fost fulminantă, dar în alți parametri decât ceea ce oferă azi finanțatorii din fotbalul românesc, iar acest lucru dăunează grav dezvoltării tinerilor jucători români.

”Un jucător tânăr din România a trecut de la un salariu de 2.000 de euro la 15.000 de euro pe lună și s-a schimbat. Vrea mașini, fete, o viață confortabilă.

Aceasta e mentalitatea tinerilor jucători români în acest moment. Nu au deloc ambiție să meargă mai departe și într-o zi să ajungă la Real Madrid sau Barcelona.

Noi, în România, am pierdut mentalitatea de luptători. De exemplu, avem un proprietar de club care ia un jucător tânăr de 18 ani, bun, dar fără garanții că va ajunge la un nivel superior. Doar cu potențial.

Fotbalistul respectiv joacă înainte într-un club mic, pentru 2.000 de euro pe lună, dar șeful român îi dă brusc un contract de 15.000 euro pe lună și poate încă 100.000 de euro bonusuri la semnătură”, a punctat Contra.

Pe Florinel Coman ”nu-l ajută mentalitatea”

Dispărut din peisajul fotbalului de performanță din cauza deselor accidentări, Florinel Coman a intrat și el în gura fostului selecționer. Cosmin Contra este convins că jucătorul pe care Gigi Becali spera să încaseze zeci de milioane de euro pur și simplu nu vrea să devină fotbalist.

”E un jucător talentat, însă nu are o mentalitate bună. Nu vrea să ajungă un jucător mare. Are calitatea prin care ar putea face diferența, însă mentalitatea nu îl ajută.

Degeaba are talent dacă nu gândește așa cum trebuie. Și Dennis Man e un jucător extrem de talentat, însă o arată doar uneori”, a explicat Contra, pentru sursa amintită.

Cosmin Contra: ”Am rămas unde eram cu 20 de ani în urmă”

Fostul internațional cu peste 70 de meciuri în tricoul echipei naționale a României este convins că fotbalul românesc stagnează de mai bine de 20 de ani din cauză că antrenorii și investitorii nu mai pun preț pe metodologia de lucru cu tinerii fotbaliști.

”Nu mai investim în dezvoltarea cluburilor. Am rămas unde eram în urmă cu 20 de ani, timp în care fotbalul s-a schimbat. Azi trebuie să alergi mai mult, jucătorii sunt mai pregătiți fizic, mentalitatea este diferită.

Am pierdut toate acestea pentru că nu am investit în metodologia de lucru cu jucătorii tineri. Aducem străini pe care îi plătim bine și ei nu fac diferența pe teren”, a adăugat fostul selecționer.

Cosmin Contra nu ține cont de deciziile instanțelor de judecată și susține FCSB în disputa cu CSA Steaua.

”FCSB are cei mai mulți fani din România. FCSB este Steaua. Dar au o problemă cu armata. Aiurea! Când Becali a cumpărat clubul, l-a cumpărat cu tot ce-i aparținea”, a conchis fostul selecționer, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT