Fotbal intern

Interviu. Cosmin Contra: “Mircea Lucescu e un pic invidios pe mine!”

Cosmin Contra este în Antalya, acolo unde urmărieşte evoluţiile echipelor româneşti, dar şi a stranierilor care fac pregătirea în staţiunea turcă.
10.01.2018 | 12:01
Interviu Cosmin Contra Mircea Lucescu e un pic invidios pe mine

Selecţionerul României a participat la antrenamentul echipei CS U Craiova şi după ce s-a îmbrăţişat amical cu antrenorul oltenilor, Devis Mangia, a acordat un interviu în care a vorbit despre jucătorii pe care îi urmăreşte, despre lupta la play-off, dar şi Liga Naţiunilor. 

“Va câştiga titlul echipa mai constantă în play-off”

– V-aţi întâlnit cu Devis Mangia adineauri şi aţi discutat preţ de câteva minute…

– Este un băiat extraordinar. Şi când am fost adversari la Craiova, am stat mai mult să vorbim. L-am şi felicitat pentru munca pe care a depus-o şi este un băiat extraordinar. Un bine care a ajuns în fotbalul nostru. Un antrenor care a schimbat ceva în jocul Craiovei.

– Aţi văzut deja noul stadion al Craiovei. Cum vi se pare?

– Este extraordinar. Dacă am avea astfel de stadioane peste tot, ar fi o afluenţă foarte mare de fani. Lumea vine să vadă fotbal, dar şi să se simtă bine pe stadion. 

“Dinamo are şansa ei indiferent de jucătorii care vin”

– Craiova vrea din nou titlul. E îndreptăţită să spere?

– La titlu va fi o luptă extrem de grea, iar echipa care va fi cea mai constantă în rezultate în play-off va câştiga titlul, e clar lucrul ăsta. Eu cred că oricine intră în play-off are şanse să se bată la titlu.

– Dinamo mai are şanse să intre în play-off având în vedere tot ce s-a întâmplat în această iarnă?

– Bineînţeles. Dinamo are şansa ei indiferent de jucătorii care vin şi care pleacă. Dinamo rămâne Dinamo şi are şansa ei să fie acolo. De la locurile 4 în sus se vor bate pe 3 locuri.

“Alibec ştie foarte bine ce are de făcut ca să revină”

– Aţi văzut curăţenia de la Dinamo. Au pus pe liber mai mulţi jucători de bază…

– Nu ştiu. Este strategia celor care sunt acum acolo. Nu mai sunt la Dinamo, sunt la echipa naţională.

– A venit şi Steaua în cantonament. Aţi apucat să vă vedeţi cu ei?

– Nu încă, dar urmează. Am venit la Craiova, apoi o să merg la Steaua, au venit şi colaboratorii mei care vor merge la meciurile lui Bursaspor şi Kayserispor, Aseară am fost la Bursa şi m-am întâlnit cu Paul Le Guen, un om extraordinar, totdeauna îţi face plăcere să vorbeşti cu antrenori foarte buni şi oameni extraodinar ca: Mangia, Le Guen sau Fatih Terim.

– Ce trebuie să facă Denis Alibec să revină la echipa naţională?

– El ştie foarte bine ce are de făcut. Am vorbit foarte mult cu el când a fost la naţională şi ştie şi el ce are de făcut. 

“Mircea Lucescu era un pic invidios pe mine”

– Aveţi în atenţie şi jucători de la echipe mai mici, nu neapărat cele de prim plan: Steaua, Craiova?

– Da, vom merge şi la celelalte echipe când vor avea meciuri. O să observăm jucători de la toate echipele: Botoşani, Iaşi, echipe care joacă un fotbal bun şi care au jucători în atenţia noastră. Dar, ne axăm pe echipele care dau baza pentru echipa naţională.

– Băluţă poate prinde un post de titular, iar Mitriţă spunea că aşteaptă şi el o convocare…

– Amândoi trebuie să continue să joace bine şi au poarta naţionalei deschisă. Totul depinde cum o vor face în continuare.

– E bine să rămână aici sau e mai bine să se transfere?

– Nu fac eu strategia. E bine că sunt ei la Craiova, mai ales că echipa se bate la titlu în acest sezon. 

– După câteva luni ca selecţioner: este mai bine sau mai rău decât să fiţi un antrenor de echipă de club?

– Este foarte diferit. Nu se poate compara munca de antrenor la o echipă de club cu munca de antrenor la echipa naţională. Nu ai munca de zi cu zi. La naţională trebuie să te plimbi peste tot ca să ai cât mai multe date reale despre parametrii jucătorilor. Îmi lipseşte munca de zi cu zi, dar e o experienţă nouă pentru mine, una bună. Am venit cu încrederea că ne putem califica la europene, altfel nu aş fi venit.

– Cu Mircea Lucescu aţi apucat să vă vedeţi?

– Am stat într-o seară şi cu nea Mircea. Am vorbit puţin şi mi-a explicat problemele pe care le are el. Era invidios că în România s-a introdus acea regulă cu U-21 şi îşi doreşte şi el în Turcia. Am încredere că va face o echipă puternică.

“Mă aştept să câştig Liga Naţiunilor. E obiectiv în contract” 

Christoph Daum spunea într-un interviu pentru FANATIK.RO că nu vrea să mai vadă niciun meci al naţionalei României. Nu vi se pare ciudat?

– Nu. Pentru el a fost o experienţă neplăcută şi probabil fiecare are motivele lui să facă aceste afirmaţii. 

Începe Liga Naţiunilor. Ce aşteptări ai de la competiţie?

– Mă aştept să câştig grupa din Liga Naţiunilor. Am acest obiectiv pus în contract. Am vrut eu să mi-l asum, împreună cu Federaţia. Nu există echipe uşoare în acea grupă valorică. Vedem cu cine cădem. 

Ce şanse are FCSB cu Lazio?

– Au şanse. Mereu există şanse în fotbal, aşa cum există şi o echipă mai favorită decât cealaltă, dar fotbalul îţi dă o şansă să câştigi. 

3 luni are Cosmin Contra de când a devenit selecţionerul României 

360.000 de euro este salariul anual al lui Contra la echipa naţională