Fotbal intern

Cosmin Contra și cei trei jucători “neinspirați” din primul 11! Cum a schimbat totul în partea secundă

08.06.2019 | 00:30
Cosmin Contra si cei trei jucatori neinspirati din primul 11 Cum a schimbat totul in partea secunda

România a smuls o remiză în Norvegia, scor 2-2, Claudiu Keșeru reușind să aducă un egal în minutul 90+1“Tricolorii” au obținut 4 puncte după primele trei etape și datorită acestui egal rămânem în cursa pentru Euro 2020, deși nu suntem într-o poziție foarte bună. Cosmin Contra a ales o formulă de joc ciudată, un 4-2-3-1 cu multe nume la care nu ne-am fi așteptat să le vedem în “primul 11”, unele dintre ele nici măcar în lot. 

Cosmin Contra și cei trei jucători “neinspirați” din primul 11! Anton, greșeală uriașă

Tătărușanu a apărat între buturi, iar primele surprize (neplăcute) pentru fani au venit în linia defensivă. Chipciu i-a fost preferat lui Benzar pe postul de fundaș dreapta, pe zona centrală au fost Săpunaru și Grigore, iar fundaș stânga a fost Alin Toșca, ales în detrimentul lui Bancu. Mijlocași defensivi au fost Anton (surpriză) și Stanciu, iar linia de trei din spatele lui Pușcaș au fost Grozav de la Kisvarda, Keșeru și Deac.

Cosmin Contra s-a dovedit neinspirat în alegerea “primului 11” și nordicii au dominat prima parte. Deși, după 45 de minute, scorul era alb, echipa lui Lagerback a fost la timonă și și-a materializat dominarea după pauză prin golurile lui Elyounoussi și Odegaard. Contra s-a dovedit încă o dată (la fel ca și în Suedia) neinspirat cu alegerea “primului 11” și asta era să ne coste meciul și, poate…întreaga campanie. FANATIK vă prezintă momentele neinspirate ale lui Contra în alegerea echipei:

Titularizarea lui Paul Anton este una de neînțeles pentru mulți. La mijlocul terenului, selecționerul nu duce lipsă de soluții, iar Anton a fost în meciul cu Norvegia una dintre verigile slabe. A fost nesigur în prima repriză, a încasat foarte repede un cartonaș galben (minutul 17) și a devenit vulnerabil, el fiind pe o poziție pe care jucătorii sunt predispuși să facă multe faulturi. Pe lângă evoluția ezitantă, Anton a greșit flagrant la primul gol al norvegienilor. Mijlocașul a fost una dintre cele mai mari surprize ale selecționerului, însă nu i-a ieșit.

Cosmin Contra și cei trei jucători neinspirați din primul 11! Cum a schimbat totul în partea secundă
Cosmin Contra și cei trei jucători neinspirați din primul 11! Cum a schimbat totul în partea secundă

Grozav și Stanciu, “mâini moarte”

Gicu Grozav joacă la un nivel de club modest, Kisvarda fiind pe locul 9 în Ungaria. Cu toate acestea, Contra l-a titularizat pe Grozav, acesta fiind un alt pariu riscant al selecționerului. Din păcate, nici de această dată Grozav nu s-a dovedit inspirat. A fost depășit de nivelul jocului și fotbalistul actual este doar o umbră a lui Gicu Grozav care decidea victoria României în Turcia în urmă cu câțiva ani. Grozav a fost unul dintre cei mai slabi jucători de pe teren, nu s-a remarcat cu nimic și România a trebuit să se descurce cu o altă “mână moartă”.

Nicu Stanciu dezamăgește din nou. Jucătorul lui Al Ahli nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, așa cum nu o mai face de ceva vreme. Contra i-a acordat încredere, însă Nicu Stanciu nu s-a remarcat cu nimic. A încercat câteva centrări, însă cam atât. Nu a fost nici măcar o licărire a celui care a fost numit în urmă cu ceva ani “urmașul lui Hagi”. Pe fază defensivă nu a făcut față, iar pe fază ofensivă nu a avut niciun aport. Dar Contra a fost inspirat să îl schimbe cu 20 de minute înainte de final.

Pe lângă acești jucători, faptul că Alex Chipciu a fost titularizat ca fundaș dreapta este o altă greșeală a selecționerului. Benzar, unul dintre cei mai buni jucători din țară de pe acel post a fost ținut pe bancă, în timp ce Chipciu care putea să aducă un aport mult mai important pe fază ofensivă, a fost limitat de multe sarcini defensive. Partea bună din acest meci este că selecționerul și-a recunoscut greșelile și a mutat. Târziu, dar a mutat.

Cosmin Contra și cei trei jucători neinspirați din primul 11! Cum a schimbat totul în partea secundă
Cosmin Contra și cei trei jucători neinspirați din primul 11! Cum a schimbat totul în partea secundă

Trezirea târzie: Ianis, Maxim și Țucudean

Imediat după primul gol al norvegienilor au intrat Ianis Hagi și George Țucudean. Ianis a dinamizat jocul, iar o altă mutare deșteaptă a lui Contra a fost să îl trimită pe Keșeru pe poziția de vârf. “Guriță” a schimbat sistemul din 4-2-3-1 într-un 4-3-1-2, cu Ianis Hagi în spatele lui Țucudean și Keșeru. Atacantul lui Ludogoreț s-a simțit ca peștele în apă și a dat randament maxim ca vârf împins. Chiar dacă Țucudean nu a fost în formă maximă, s-a bătut cu fundașii adverși și i-a creat mai mult spațiu lui Keșeru.

A intrat și Alex Maxim foarte bine în meci și echipa a renăscut la 0-2. Keșeru a readus speranțele în minutul 77, iar după câteva atacuri foarte bune, cu ocazii bune irosite de naționala noastră a venit și golul izbăvitor din prelungiri, marcat tot de Keșeru, dintr-o pasă a lui Maxim. Trebuie să remarcăm și evoluția foarte bună a lui Ciprian Tătărușanu, care a mai scos câteva goluri ca și făcute.

Cosmin Contra și cei trei jucători neinspirați din primul 11! Cum a schimbat totul în partea secundă
Cosmin Contra și cei trei jucători neinspirați din primul 11! Cum a schimbat totul în partea secundă

Bineînțeles, o egalare de la 0-2 cu 15 minute înainte de final nu poate fi reușită și fără puțin noroc. Însă, modificările tactice ale lui “Guriță” au forțat acest noroc și România se agață de un punct care ne menține în calcule.

  • 3 este locul pe care îl ocupă România în grupă
  • 7 goluri în trei meciuri a marcat România în preliminariile Euro 2020