Fotbal international

Cosmin Olăroiu, campionul Chinei! Jiangsu a câștigat finala campionatului cu favorita Evergrande. Video

12.11.2020 | 15:34
Cosmin Olaroiu campionul Chinei Jiangsu a castigat finala campionatului cu favorita Evergrande Video
ADVERTISEMENT

Jiangsu Suning este noua campioană a Chinei. Echipa lui Cosmin Olăroiu a câștigat cu 2-1 returul finalei cu Guangzhou Evergrande, marea favorită a campionatului. Pentru antrenorul român este cel mai important trofeu din carieră.

Suning a deschis scorul în prelungirile primei reprize prin atacantul italian Eder, care a transformat o lovitură liberă. Guangzhou a jucat în inferioritate numerică din minutul 45 când He Chao a fost eliminat pentru fault în postură de ultim apărător.

ADVERTISEMENT

Partea secundă a început tot cu Jiangsu la timonă. Fostul elev al lui Lucescu de la Șahtar, Alex Teixeira a marcat cu un șut plasat și a mărit avansul lui Suning. Evergrande a intrat în joc în minutul 61 cu un gol marcat de Wei, însă echipa lui Olăroiu a conservat rezultatul și a câștigat primul titlu din istorie. Jiangsu mai are o Cupă a Chinei, câștigată de un alt român, Dan Petrescu.


Guangzhou Evergrande – Jiangsu Suning 1-2 (Eder 45+3, Teixeira 48) VEZI VIDEO

Min. 61: GOL Evergrande! Shihao Wei reduce din handicap și Evergrande reintră în joc. VEZI VIDEO

Min. 48: GOOOOOOOOL Jiangsu! Alex Teixeira dublează avantajul echipei lui Olăroiu și Jiangsu este la un pas de titlu VEZI VIDEO

ADVERTISEMENT

Min. 46: GOOOOOL! Eder înscrie pentru Jiangsu și echipa lui Olăroiu este aproape de titlu în China. Evergrande joacă în 10 oameni după eliminarea lui He Chao pentru fault din postură de ultim apărător. Eder a marcat din lovitura liberă rezultată VEZI VIDEO

Echipe de start: 


Cosmin Olăroiu, la prima lui luptă pentru un trofeu în China

Spre deosebire de Guangzhou Jiangsu Suning, patronată de aceeaşi companie care a cumpărat şi Inter Milano, nu are un palmares la fel de bogat, pierzând două finale de Cupă. Din 2018 a fost numit Cosmin Olăroiu în funcţia de antrenor.

ADVERTISEMENT

Fabio Cannavaro, campion mondial ca jucător cu Italia în 2006, are deja câştigat la Guangzhou titlul din 2019 şi se află la a doua experienţă la acest club unde a fost numit prima dată în 2014, a stat până în 2015, după care a revenit în 2017. Are şi Liga Campionilor Asiei în palmares, în 2015.

Şi-a început cariera în afara ţării la Al Hilal

Cosmin Olăroiu s-a remarcat ca antrenor în lumea Golfului, acolo unde a şi obţinut câteva succese notabile. Prima experienţă a acumulat-o în Arabia Saudită, la Al Hilal, unde a ajuns în 2007. La Al Hilal a câştigat un titlu şi două Cupe.

ADVERTISEMENT

După Al Hilal a urmat Al Sadd din Qatar, echipa unde se află acum fosta vedetă a Barcelonei, Xavi. A obţinut o cupă, dar a stat doar un sezon, după care a plecat în Emiratele Arabe Unite, la Al Ain.

Cu Al Ahli a jucat finala Ligii Campionilor Asiei

Aici a ridicat o echipă aflată în subsolul clasamentului şi câştigat de două ori campionatul şi Supercupa. Deja numele său devenise o certitudine şi salariul încasat a fost de 3 milioane euro pe an.

Din 2013 până în 2017 a urmat cea mai fructoasă perioadă a carierei sale de antrenor tot în Emirate, dar la Al Ahli, unde a ajuns la un salariu de 6,5 milioane euro pe sezon. Cu Al Ahli are două titluri, două Cupa Ligii şi trei Supercupe.

Învins chiar de Cannavaro în finala Ligii Campionilor Asiei

În 2015 Cosmin Olăroiu reuşea să ajungă cu Al Ahli în finala Ligii Campionilor Asiei, unde a întâlnit chiar pe Guangzhou Evergrande şi care îl avea la cârmă pe nimeni altul decât pe Fabio Cannavaro!

Aşadar, acum Cosmin Olăroiu are prilejul de a obţine revanşa într-un meci cu implicaţii directe la câştigarea unui trofeu în faţa italianului. În 2018 el a ajuns în China la Jiangsu, club la care antrenase cu ani în urmă şi Dan Petrescu, Oli înlocuind un nume uriaş al acestei meserii, italianul Fabio Capello.

Are un salariu de 7 milioane euro în China

Cosmin Olăroiua venit la Jiangsu pe un salariu de 7 milioane euro şi deşi s-a speculat mult pe ideea că va pleca din China pentru a reveni la Al Hilal şi-a prelungit înţelegerea cu Jiangsu pentru trei sezoane, până în vara lui 2022, urmând a primi în total 21 de milioane euro.

Guangzhou Evergrande are în lot pe fostul jucător al Barcelonei, brazilianul Paulinho, pe compatriotul acestuia Anderson Talisca şi pe sud-coreeanul Park Ji-soo la capitolul străini, iar Olăroiu răspunde cu alţi doi brazilieni, fostul fundaş al Interului, Miranda şi Alex Teixeira de la Şahtior Doneţk, ghanezul Wakaso şi croatul Ivan Santini.

Salariile lui Cosmin Olăroiu ca antrenor în străinătate

Al Hilal – 1,2 milioane de euro pe an

Al Sadd2 milioane de euro pe an

Al Ain3 milioane de euro pe an

Arabia Saudită5 milioane de dolari (a antrenat-o în paralel cu Al Ahli Dubai)

Al Ahli Dubai6,5 milioane de euro pe an

Jiangsu Suning 7 milioane euro pe an

12 milioane de euro este salariul anual al lui Fabio Cannavaro la Guangzhou Evergrande, cel mai mare din China

 

ADVERTISEMENT