Fotbal international

Cosmin Olăroiu începe noul sezon în China, unde nu există nici un caz de coronavirus în fotbal. “Aşa au învins ei pandemia”

24.07.2020 | 11:25
Cosmin Olaroiu incepe noul sezon in China unde nu exista nici un caz de coronavirus in fotbal Asa au invins ei pandemia
ADVERTISEMENT

Cosmin Olăroiu este singurul antrenor român care activează în fotbalul din China. Olăroiu se află din 2018 pe banca echipei Jiangsu Suning, acolo unde cu ani în urmă s-a aflat şi Dan Petrescu. Tehnicianul român câştigă 7 milioane de dolari pe sezon de la patronii care deţin şi un mare nume din fotbalul european, Inter Milano.

Oli a discutat pe larg cu cei de la Weekend Adevărul despre noul sezon şi despre măsurile luate de chinezi pentru a stopa pandemia de coronavirus, de care foarte multă lume îi acuză că ar fi provocat-o scăpând virusul dintr-un laborator.

ADVERTISEMENT

Antrenorul româna rămas impresionat de disciplina de care au dat şi dau dovadă oamenii în China, respectând cu stricteţe regulile de prevenţie sanitară, ceea ce a făcut ca pandemia să fie stopată şi viaţa să îşi reia, desigur, în noua conjunctură, cursul cât de cât normal.

Cosmin Olăroiu, gata pentru noul sezon din China

Campionatul în China ar fi trebuit să înceapă pe 22 aprilie, după ce fusese amânat cu două luni faţă de data iniţială a startului, însă Guvernul nu a fost de acord cu acest lucru, până când nu se va întocmi un plan foarte bine pus la punct de repornire a sportului, repectându-se în continuare toate măsurile de prevenţie.

ADVERTISEMENT

“Noul campionat are două grupe de câte opt echipe. Noi, cei de la Jiangsu, suntem în grupa A şi ne vom  juca meciurile la Dalian. Stăm la acelaşi hotel cu celelalte şapte echipe care fac parte din grupa A a campionatului.”

Toate echipele stau în acelaşi hotel

„Fiecare echipă ocupă un etaj al hotelului. Regulile sunt foarte stricte şi se respectă la milimetru. Purtăm mască în spaţiile închise, ne spălăm des pe mâini, avem soluţii dezinfectante la noi, în geantă, mereu.

ADVERTISEMENT

Apoi, dacă vreun jucător sau oficial de la o echipă vine la etajul unde suntem noi cazaţi, automat, primeşte două etape de suspendare! Dar, oricum, nu se pune problema ca cineva să facă aşa ceva, fiindcă aici regulile nu se discută. Se respectă şi atât.” 

Cum a revenit viaţa cât mai aproape de normal

Durata acestei faze a competiţiei este de 70 de zile. La capătul ei primele patru clasate din fiecare grupă vor participa în play-off, echipele de la locurile 5 la 8 ăn fiecare serie vor juca în play-out.

ADVERTISEMENT

Olăroiu spune că viaţa în China a revenit spre normalitate, evident o nouă normalitate, adaptată la situaţia actuală. În sensul în care în spaţiile închise se intră în continuare numai cu faţa acoperită de mască iar oamenii nu comentează în nici un fel, ci se supun cerinţelor fără excepţie. Acolo unde mai apar mici focare imediat locul respectiv este izolat şi după 14 zile se fac noi testări, pentru a se vedea dacă problema s-a rezolvat.

  • 1.870 de jucători şi oficiali ai echipelor chineze au fost testaţi înainte de startul campionatului. N-a existat nici măcar un rezultat pozitiv
ADVERTISEMENT