News

Un val de praf saharian a acoperit România. Calitatea aerului, afectată: ”Semnal de atenționare”

Calitatea aerului din România va fi afectată de praful saharian care a acoperit țara noastră. Meteorologii au emis deja un avertisment în acest sens.
29.03.2024 | 07:16
Un val de praf saharian a acoperit Romania Calitatea aerului afectata Semnal de atentionare
Un val de praf saharian a acoperit România. Calitatea aerului, afectată: ”Semnal de atenționare”
ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, cele mai afectate zone sunt cele din vest și sud-vest, unde calitatea aerului poate să scadă din cauza acestor particule de praf saharian. Fenomenul este cauzat de vânturile calde din Africa de Nord și va afecta temporar calitatea aerului din zonele din vestul și sud-vestul României.

Un val de praf saharian a acoperit România, adus de vânt

Cu toate că specialiștii susțin că aerul nu este toxic pentru populație, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a limita efectele schimbărilor climatice. ”Marea Mediterană se alătură polilor geografici ai planetei în ceea ce privește schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

E un bazin foarte puternic afectat de încălzire atât a apei, cât și a aerului de un curent circular ce ridică praf saharian până în Europa.  Sunt schimbări majore, nu e neapărat toxic, e disconfort, este un semnal de atenționare că trebuie să facem ceva să limităm efectele asupra planetei și schimbările climatice”, a explicat biologul Adrian Bîlbă pentru Antena 3.

De remarcat că în zona în care prezența acestui praf e ridicată precipitațiile pot să capete o culoare roșiatică. Intensificările vântului contribuie, de asemenea, la acest fenomen. Astfel, meteorologii vorbesc despre un cod galben de vânt puternic, valabil până la ora 20:00, în ziua de vineri, 29 martie.

ADVERTISEMENT

”Ne regăsim sub incidența unui cod galben de intensificări ale vântului în partea de S-E și N-V a teritoriului, în anumite zone vor fi 55-60 km pe oră, pe zi și pe parcursul nopții”, a explicat meteorologul Alina Șerba.

Specialiștii ANM transmis că masa de aer cu praf saharian va depăși România în câteva zile, astfel că va migra deasupra Mării Negre și a Ucrainei. Valul de praf saharian ajunge mai des în România decât ar crede oamenii, astfel că anunțul meteorologilor pare să se repete de mai multe ori pe an.

ADVERTISEMENT

România e vizitată de praf saharian care poate afecta calitatea aerului

Ultima oară când România era vizitată de acest praf saharian era spre finele lunii februarie, începutul lunii martie. Și atunci specialiștii ANM vorbeau despre faptul că oamenii ar trebui să stea o perioadă în casă pentru a nu inhala praful, în timp ce ploile ar putea deveni roșiatice.

Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră, din sud către nord. Joi seară, praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca până vineri seară să traverseze mare parte a regiunilor.

ADVERTISEMENT

Praful saharian va înrăutăți temporar calitatea aerului, însă va aduce și apusuri spectaculoase de soare. Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru.

Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită “ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe”, transmiteau specialiștii meteorologi, conform Antena 3.

Specialiștii reamintesc, totuși, că acest praf saharian este mult mai puțin toxic decât poluarea produsă de traficul rutier, încălzirea cu lemne, cărbuni sau de incendii. Așadar, românii nu au motive reale de îngrijorare, însă e de preferat să stea acasă în zilele când ANM anunță că țara noastră e vizitată de acest praf.

ADVERTISEMENT