News

Cosmin Șandru, deputat PNL, urmărit penal de DNA. A anunţat că se suspendă din partid. Update

Deputatul PNL este urmărit penal de DNA și a anunțat că se suspendă din partid. Acesta ar fi încercat să corupă un parlamentar AUR să nu voteze moțiunea.
14.10.2021 | 17:00
Cosmin Sandru deputat PNL urmarit penal de DNA A anuntat ca se suspenda din partid Update
ADVERTISEMENT
14-10-2021
14:12

Deputatul acuzat de dare de mită se suspendă din PNL

Deputatul a anunțat că se autosuspendă din partid până în momentul în care ancheta va fi finalizată.

De asemenea, acesta a explicat că nu va mai da nicio declarație pe acest subiect până când DNA nu termină investigația.

”Începând cu data de astăzi, 14.10.2021, mă autosuspend din PNL până la finalizarea anchetei. Având în vedere că este o anchetă în curs, nu voi face nici o declaraţie pe marginea acesteia până la finalizare”, a transmis Cosmin Şandru, într-un comunicat de presă al PNL Timiş.  

Aceeași inițiativă a avut-o și directorul general al Societăţii de Transport Public Timişoara, Nicolae Bitea, vizat și el în acest dosar de dare de mită.

Deputatul PNL, Cosmin Șandru, este pus oficial sub urmărire penală de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta este acuzat că ar fi încercat să mituiască un deputat de la AUR pentru ca acesta să absenteze la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Reamintim că pe data de 4 octombrie, cu o zi înainte de dezbaterea și votul pe moțiune, co-liderul AUR, George Simion, a publicat pe contul său de YouTube o înregistrare audio în care susținea că este vorba de deputatul PNL, Cosmin Șandru.

ADVERTISEMENT

Pe înregistrare se aude cum o persoană, despre care Simion spune că ar fi liberalul Șandru, încerca să-l convingă pe deputatul AUR, Ciprian Titi Stoica, să lipsească de la votul moțiunii.

Deputatul PNL, Cosmin Șandru, urmărit penal de DNA. Acesta ar fi încercat să corupă un parlamentar AUR să nu voteze moțiunea

Potrivit unui comunicat dat publicității joi de DNA, alături de Șandru, s-a dispus și urmărirea penală a lui Nicolae Bitea, directorul general al Societății de Transport Timișoara.

ADVERTISEMENT

Dosarul procurorilor a fost deschis după ce conducerea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a depus o plângere penală legată de comportamentul lui Cosmin Șandru și propunerea făcută de acesta deputatului Ciprian Titi Stoica. În acest sens, AUR a depus și o înregistrare audio.

În ziua premergătoare moțiunii de cenzură, George Simion, co-președintele AUR, a declarat că AUR are înregistrări audio și video cu o serie de convorbiri cu membri ai PNL care ar încerca să ”mituiască” lideri ai partidului său.

ADVERTISEMENT

Ulterior, acesta a prezentat o înregistrarea cu o convorbire dintre un coleg și un deputat PNL, despre care acesta spunea că e Cosmin Șandru.

Filmarea începe cu o propunere de negociere. Pe material se aude cum cel presupus a fi Șandru îi propune deputatului AUR să negocieze: ”Promovăm câțiva oameni, unde vrei tu, nu știe nimeni. Îi facem membri PNL de formă și gata. Ne spui unde, instituții deconcentrate”.

ADVERTISEMENT

Comunicatul oficial al DNA

”Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții

Șandru Cosmin, deputat în Parlamentul României și Bitea Nicolae Florin, director general al Societății de Transport Public Timișoara, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, suspecții Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați în posturi de conducere a unor instituții publice.

Pentru a beneficia de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus.

Suspecților Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, anunță procurorii.

ADVERTISEMENT