News

Cosmin Siea, student în Bologna, despre epidemia de coronavirus din Italia: “Lumea este panicată. Magazinele au fost luate cu asalt, rafturile sunt goale”

24.02.2020 | 14:47
Cosmin Siea student in Bologna despre epidemia de coronavirus din Italia Lumea este panicata Magazinele au fost luate cu asalt rafturile sunt goale
Rafturi goale în hipermarketurile din Italia
ADVERTISEMENT

Epidemia de coronavirus a atins și „bătrânul continent”. Boala plecată din Asia a ajuns și în Italia, acolo unde s-au produs mai multe focare de infecție. Pentru România, prezența bolii în „Cizmă” nu este importantă doar din perspectiva proximității geografice, ci și din pricina apropierii dintre cele două țări. Iar unul dintre detaliile care leagă cel mai mult cele două țări este prezența unui număr important de români în Italia.

Cosmin Siea, student la medicină în Bologna, ne povesteşte care este atmosfera din Italia în condițiile carantinei din cauza coronavirusului

Unul dintre românii care face parte din diaspora italienească este și Cosmin Siea, un tânăr român care a ajuns la Parma de la vârsta de 10 ani. Cosmin este unul dintre membrii Ligii Studenților Români din Străinătate și se află în anul 3 la Medicină la Bologna. Într-un interviu pentru Fanatik, Cosmin ne-a pus la punct cu ultimele detalii privind coronavirusul:

ADVERTISEMENT

„Există două focare principale. Unul este la sud de Milano, în apropiere de orașul Lodi, unde sunt câteva zeci de localități și al doilea în regiunea Veneto, lângă orașul Padova. Bologna e situată la jumătatea distanței dintre Milano și Padova. Între timp, au apărut informații că sunt bolnavi și în regiunea Emilia-Romagna, unde se află și Bologna, iar cazurile semnalate sunt din Parma și Piacenza. Orașele acestea încă nu au intrat în carantină, pentru că sunt relativ puține cazuri, orașele sunt mai mari, iar gestionarea unei carantine mai grea.”

Cosmin ne-a explicat și cum s-a schimbat populația din Italia, după informațiile privind focarele de coronavirus din zonele din nordul țării:

ADVERTISEMENT

„Ca percepție, lumea este destul de panicată, mai ales aici în nord. Este și frica virusului, dar parcă este mai mare frica de carantină. Supermarketurile au fost luate cu asalt, de frică să nu se închidă orașele. Pastele, conservele, bunurile de primă necesitate au dispărut de pe rafturi. La fel și măștile de unică folosință, articolele sanitare și dezinfectanții. Nu se pune însă problema să fie o lipsă în perioada următoare însă lumea a vrut să se asigure că nu rămâne fără rezerve în caz că este activată situația de carantină. Practic în tot nordul, în regiunile Lombardia, Piemonte, Veneto, Emilia Romagna, au fost închise toate grădinițele, școlile și universitățile. Cursurile și examenele au fost anulate, cel puțin pentru o săptămână. S-a amânat inclusiv susținerea lucrărilor de licență și au fost anulate consursurile publice. Bologna, fiind un oraș universitar, s-a golit în mare măsură, pentru că foarte mulți studenți au decis să se întoarcă acasă pentru că s-au gândit să fie aproape de familie în caz de carantină.”

Cosmin Siea, student român la medicină în Bologna, ne-a vorbit despre epidemia de coronavirus din Italia
Cosmin Siea, student român la medicină în Bologna, ne-a vorbit despre epidemia de coronavirus din Italia

Cât despre condițiile de siguranță impuse de carantină, românul ne-a povestit că: „Este carantină completă în focarele de infecție, acolo la sud de Milano și în zona Padova. În schimb, în rest încă nu se pune problema de a activa carantina ca în zonele cu focare. Dar au fost blocate evenimentele publice, inclusiv Carnavalul de la Veneția.”

ADVERTISEMENT

Cosmin este student în anul 3 la medicină la Universitatea din Bologna. El și colegii săi au fost rugați să stea acasă: „Ni s-a spus să nu ne ducem la activitățile de practică prevăzute să înceapă în martie. Doar pentru medicii rezidenți este prevăzută prezența obligatorie, la fel ca și pentru cei de la profesiile sanitare din anii terminali.”

Studenții români din Italia dau dovadă de responsabilitate: „Evităm ideea de a ne întoarce acasă”

Tânărul de 22 de ani ne-a povestit și cum este privită epidemia în sânul comunității românești: „Sunt membru LSRS Italia și suntem foarte mulți în zonă. Comunitatea românească din Italia este compusă din circa 1,25 milioane de persoane, dintre care și mulți studenți. Suntem la zi cu ce se întâmplă în Italia. Din ce am văzut pe grupurile de români pe facebook, mulți exclud ideea de a se întoarce acasă, așa cum voiau unii inițial să facă, pentru că nu are rost să ne deplasăm în această perioadă dacă nu avem o nevoie urgentă, pentru ca să nu mărim nivelul de contagiere.”

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă a fost sunat de rudele din țară, Cosmin s-a arătat amuzat: „Uneori sunt mai panicați decât italienii, față de situația de aici. Italienii văd că situația este sub control și măsurile au fost luate pentru a preveni o răspândire a infecției și pe moment pare că situația este relativ sub control. Și puterea și opoziția sunt de acord cu măsurile luate de guvern. Dar românii văzând doar scenarii apocaliptice, cu orașe închise și situații de carantină au uneori o percepție mai negativă decât cei de aici”.

Cosmin Siea, student român la medicină în Bologna, ne-a vorbit despre epidemia de coronavirus din Italia
Cosmin Siea, student român la medicină în Bologna, trăiește de la zece ani în Italia

Cât despre activitatea Ligii Studenților Români din Italia, Cosmin ne-a explicat că: „Avem contacte cu asociațiile din teritoriu, în cazul cu coronavirus nu a fost nevoie până acum să ne activăm în vreun fel, pentru că românii sunt la curent cu ce se întâmplă și nu au nevoie de informații în plus sau alte lucruri. Prin canalele de socializare pe care le avem am distribuit informațiile pe care le-am primit de la autorități și ordonanțele. Vorbim și cu consulatele și cu ambasada. Aceștia recepționează deciziile autorităților din Italia și le dau mai departe comunității”.

Întrebat dacă și-ar dori să se întoarcă în România la finalul studiilor, tânărul ne-a spus că: „Într-un viitor mai mediu spre îndepărtat, chiar m-am gândit să mă întorc în țară să profesez ca medic. Dar depinde și de ce specializare o să îmi aleg și cum o să îmi îndrept cariera, dar mi-ar plăcea să mă întorc în țară, în viitor”. 

  • 215 cazuri de coronavirus au fost depistate în Italia, la momentul redactării acestui interviu
  • 5 persoane din Italia au murit din cauza epidemiei
ADVERTISEMENT
Un portar cu 6 titluri la Steaua, mărturie terifiantă despre cutremurul din '77:...
Un portar cu 6 titluri la Steaua, mărturie terifiantă despre cutremurul din '77: „Noaptea, de sub pământ, se auzeau niște bătăi! A venit Ceaușescu”
”Rușinos!” Fosta iubită a lui George Clooney și partenerul ei, românul cu 15...
”Rușinos!” Fosta iubită a lui George Clooney și partenerul ei, românul cu 15 ani mai tânăr, goi-pușcă în văzul tuturor FOTO
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la limba română
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la limba română
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca...
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Prezentatorul de la Survivor All Stars a rupt tăcerea. Daniel Pavel a răbufnit...
Prezentatorul de la Survivor All Stars a rupt tăcerea. Daniel Pavel a răbufnit după eliminarea lui Jador.
Andreea Esca, surprinsă alături de Aris într-o ipostază nemaivăzută
Andreea Esca, surprinsă alături de Aris într-o ipostază nemaivăzută
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Când va fi următorul cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu, anunțul care ne...
Când va fi următorul cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu, anunțul care ne dă fiori: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea”