News

Adevărul despre cosmonauții îmbrăcați în culorile Ucrainei. De ce au purtat rușii, de fapt, costume galbene cu inserții albastre

Trei cosmonauți ruși care au ajuns în urmă cu doar câteva zile pe Stația Spațială Internațională au fost îmbrăcați în costume galbene, care aveau și inserții albastre.
21.03.2022 | 13:43
Adevarul despre cosmonautii imbracati in culorile Ucrainei De ce au purtat rusii de fapt costume galbene cu insertii albastre
Cosomonauții ajunși pe Stația Spațială au purtat costume galben-albastre. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Situația Stației Spațiale Internaționale a părut că ajunge într-un impas în ultimele săptămâni, însă atât partea americană, cât și cea rusă au dat asigurări că la nivelul cooperării din spațiu nu există sincope. Un nou episod face acum înconjurul lumii, având în vedere apariția inedită a cosmonauților ajunși pe SSI. Rusia dă, însă, clarificări.

Noii cosmonauți care au ajuns pe Stația Spațială Internațională, îmbrăcați în galben și albastru

În urmă cu doar câteva zile, trei cosmonauți au ajuns pe Stația Spațială Internațională și nu puține au fost discuțiile care s-au iscat după ce aceștia și-au făcut apariția la bordul navei. Asta deoarece aceștia erau îmbrăcați în costume în culorile drapelului Ucrainei, ceea ce a dat naștere la multe speculații.

ADVERTISEMENT

Oleg Artemiev, Denis Matveiev și Serghei Korsakov au ajuns pe SSI în cursul zilei de vineri, 18 martie, la ora 21:12 ora României. Costumele pe care le aveau aceștia, majoritar galbene și cu inserții albastre, au fost considerate de către publicul care a văzut imaginile drept un mod prin care cosmonauții ruși își arătau susținerea pentru Ucraina. Cei trei au ajuns în spațiu la bordul unei navete Soiuz și sunt primii care merg pe stație de la declanșarea invaziei.

Pentru că a purta costume galben-albastre într-un moment atât de critic nu poate fi considerat o simplă coincidență, Oleg Artemiev a fost întrebat în timpul ceremoniei de primire a cosmonauților despre costumul pe care îl poartă. Acesta a afirmat că fiecare echipaj are dreptul de a-și alege culorile pe care le poartă. În plus, a adăugat în glumă și faptul că au ales galben pentru că exista un surplus de textile galbene în depozit.

ADVERTISEMENT

Totuși, mulți observatori au ales să vadă dincolo de aceste mesaje și sugerează că prin aceste costume, cei trei cosmonauți dezaprobă decizia Rusiei de a invada Ucraina. Eric Berger, jurnalist, a declarat că alegerea culorilor ”nu a fost subtilă”, în vreme ce astronautul NASA Scott Kelly a scris pe Twitter că rușii poartă ”galben ucrainean.” E drept, unii ruși care nu sunt de acord cu ce se întâmplă acum între propriul stat și Ucraina au început să poarte galben pentru a-și manifesta, tacit, susținerea față de țara atacată.

Care este, de fapt, explicația pentru costumele purtate de cei trei ruși de la bordul SSI

Pe de altă parte, însă, cei de la space.com sugerează că albastrul și galbenul purtate de cei trei cosmonauți sunt, de fapt, culorile Universității Tehnice de Stat Bauman, din Moscova, unde aceștia au și studiat. În plus, Artemiev a mai apărut îmbrăcat în aceste culori și în trecut.

ADVERTISEMENT

Între timp, a apărut și o poziție oficială a Roscomos, care neagă faptul că cei trei cosmonauți s-au îmbrăcat în galben și albastru ca măsură de protest în privința războiului din Ucraina. Agenția spațială a Rusiei a transmis că ”uneori, galbenul este doar galben” și că ”designul uniformelor a fost confirmat cu mult timp înainte de evenimentele actuale.” Și Roscosmos a transmis că galbenul și albastrul costumelor reprezintă culorile Universității Bauman, unde au studiat Artemiev, Matveiev și Korsakov.

De asemenea, agenția spațială din Rusia a și distribuit o imagine cu Oleg Artemiev îmbrăcat într-un costum galben în 2014, în timpul primului său zbor spațial.

ADVERTISEMENT


Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos, a transmis că cei trei reprezintă universitatea la care au studiat și nu solidaritatea cu Ucraina. ”Sub nicio formă nu putem obliga absolvenții de la Universitatea Bauman să poarte culorile școlii pe care au urmat-o”, a declarat acesta.

Situația colaborării internaționale în domeniul spațial a devenit brusc tensionată pe parcursul ultimelor săptămâni, din cauza invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Agenția Spațială Europeană și cea rusă și-au suspendat colaborarea în vederea pregătirii unei misiuni comune cu destinația Marte. Nici NASA nu are o relație ideală cu Roscosmos în prezent, iar asta a dus la diverse discuții și scenarii în ultimele săptămâni.

Au existat chiar temeri că Rusia ar putea periclita Stația Spațială prin renunțarea la obligațiile de a ține ansamblul pe orbită prin instrumentele proprii. Totodată, au existat suspiciuni conform cărora astronautul Mark Vande Hei ar fi fost lăsat pe SSI de către cosmonauții ruși care urmează să se întoarcă înapoi pe Pământ la bordul unei capsule Soiuz, după ce noul ”schimb” a sosit la bord. Dmitri Rogozin, conducătorul Roscosmos, a dat însă asigurări că un astfel de scenariu nu poate fi luat în calcul. Și NASA a confirmat ulterior că nu există temeri referitoare la siguranța lui Vande Hei.

ADVERTISEMENT