Video. COSR caută viitori campioni pentru România: “Acum punem bazele”

Gabriel Esanu    Ionut Neamţu   
in Sporturi
12/04/2018, 01:52
Video. COSR caută viitori campioni pentru România: “Acum punem bazele”

Şcoala numărul 40 din Bucureşti a fost recent gazda micuţilor handbalişti la acţiunea organizată sub patronatul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (CSOR), prin care se încearcă atragerea copiilor către sport, dar şi descoperirea tinerelor talente, care, în următorii ani, ar putea face pasul către marea performanţă şi ar putea reprezenta ţara la competiţiile internaţionale.

Două nume de rezonanţă ale handbalului românesc, Alexandru Dedu, vicepreşedintele COSR şi şeful FRH şi fosta jucătoare Cristina Vărzaru, câştigătoare de patru ori a Ligii Campionilor, le-au fost alături elevilor la partidele de handbal. Cei doi le-au vorbit despre beneficiile practicării sportului, i-au încurajat să continue să facă mişcare şi i-au urmărit cu atenţie la partidele de handbal pe care micuţii le-au disputat.

”Sunt aici în triplă calitate: prima şi cea mai importantă, ca iubitor de handbal şi de copii. Mă bucur să observ entuziasm şi lacrimi. Apoi, în calitate de preşedinte al FRH, am vrut să văd cum se desfăşoară acest eveniment, iar a treia ipostază, din postura de vicepreşedinte al COSR, mi-am dorit să văd cum putem organiza cât mai bine Gimnaziada. Ne dorim să fie un eveniment de real succes, iar ONSS-ul  (Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar) ne poate da o bună practică. Vorbim despre bază, despre viitorul handbalului românesc şi mă bucur că antrenorii şi organizatorii sunt entuziaşti. Este esenţial ca elevii să facă sport, sănătatea vine cu mişcarea, sportul te obligă la o anumită disciplină, te învaţă să lucrezi în echipă, îţi arată noi orizonturi, călătoreşti foarte mult” – Alexandru Dedu, vicepreşedinte COSR.

”Sportul înseamnă sănătate până la un punct, iar sportul de performanţă implică alte riscuri, dar copiii de acum sunt la vârsta la care practică sport pentru sănătate. Aceasta este vârsta la care micuţii să-şi dea seama care este sportul care le place şi să continue, dacă sunt talentaţi. Sunt multe beneficii pe care practicarea handbalului le are: socializare, ieşi din mediul tău, mergi în deplasări, te ajută în dezvoltarea ta ca om, apoi ca sportiv. La acest nivel se face selecţia, acum se pun bazele pentru viitori mari campioni. Este o acţiune pe care o apreciez şi mi-aş dori să existe astfel de evenimente mult mai des”– Cristina Vărzaru, secretar general adjunct FRH.

Şi-au amintit de copilărie Prezenţa în rândul elevilor i-a trimis pe cei doi foşti mari campioni cu gândul la copilărie şi la primele lor contacte cu sportul care le-a adus atâtea medalii, bucurii, satisfacţii şi notorietate.

“Dacă ar exista un viitor Alexandru Dedu pe teren, aici, nu mi-ar atrage atenţia, nu ar prinde mingea şi s-ar mişca foarte greu, aşa cum o făceam eu la vârsta lor. Aceste momente mi-au trezit o senzaţie puternică de bucurie şi nostalgie. Mi-aduc aminte de vremurile mele când eram ca ei. Dorinţa o aveam ca ei, dar ei sunt mult mai buni decât eram eu atunci” – Alexandru Dedu, vicepreşedinte COSR.

”Îmi plac mult copiii şi mă bucur să văd că sunt mulţi care practică handbalul. Mi-am amintit cum eram şi eu când eram mică, ce echipament purtam, cât de mândrăm eram de el, deşi de cele mai multe ori îmi era foarte mare. M-am bucurat că sunt îmbrăcaţi frumos, în culori vii. Cristina Vărzaru era printre cele mai mici şi evolua pe postul de coordonator de joc… Copiii de acum au avantajul , spre deosebire de mine, ca au aproape de ei modele, iar astfel de modele le pot da un drum în viaţă mult mai conturat decât am avut eu când eram mică ” – Cristina Vărzaru, secretar general adjunct FRH.

Toţi visează să ajungă precum Cristina Neagu Micuţii sportivi care şi-au disputat partidele de handbal au declarat, într-un glas, că idolul lor este Cristina Neagu, desemnată trei ani cea mai bună jucătoare a lumii. Fie că a fost vorba de băieţi sau fete, toţi au spus că visul lor este să ajungă să joace pentru echipa naţională a României şi să fie la fel de buni precum interul de la CSM Bucureşti.

”Am văzut multă pasiune, fetiţe plângând, mi s-a rupt sufletul, dar plânsul ca şi fericirea fac parte dintre sentimentele pe care acest sport minuat ţi le aduce. Nu poţi câştiga tot timpul, dar şi înfrângerile fac parte din frumuseţea jocului” -Cristina Vărzaru, cvdruplă câştigătoare a Ligii Campionilor.

Gimnaziada, pariul pentru următoarele cicluri olimpice Aflată la a treia ediţie, “Gimnaziada” se va organiza anul acesta în premieră la Complexul Olimpic de la Izvorani (faza finală). Elevii celor mai bune şcoli din ţară la 10 discipline alese în proiect vor avea astfel şansa să concureze în templul olimpismului autohton, locul de unde au plecat către marea performanţă mai mulţi mari campioni români.

COSR va asigura mingi şi echipament sportiv pentru şcolile calificate la fazele finale, va oferi diplome şi medalii şi va asigura toate cheltuielile de transport, masă şi cazare pentru sportivi şi antrenori.

Calendar faza finală: 7-9 mai rugby tag, tenis de masă şi badminton

10-13 mai handbal masculin

11-13 mai atletism

14-17 mai fotbal feminin şi oină masculin

17-20 mai fotbal masculin şi oină feminin

21-23 mai – volei masculin şi şah

24-27 mai baschet masculin şi volei feminin

*Faza finală la handbal feminin se va desfăşura la Rm.Vâlcea între 24 şi 27 mai, iar baschetul feminin la Ploieşti în aceeaşi perioadă.

Închide ×