News

Costel Alexe, acuzat de abuz în serviciu. Președintele Consiliului Județean Iași, trimis în judecată

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu. Alături de Alexe au mai fost trimiși în judecată doi subalterni.
12.07.2022 | 15:53
Costel Alexe acuzat de abuz in serviciu Presedintele Consiliului Judetean Iasi trimis in judecata
Costel Alexe, trimis în judecată de procurorii DNA. Foto: Facebook Costel Alexe
ADVERTISEMENT

DNA a transmis, de asemenea, că pe lângă Costel Alexe au mai fost trimiși în judecată și Apetrei Radu-Gabriel, șef Serviciu resurse umane al CJ Iași, precum și Babă Vlad-Corneliu, consilier IA la cabinetul președintelui Consiliului Județean Iași.

Costel Alexe, trimis în judecată de procurorii DNA

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ADVERTISEMENT

Alexe Costel, președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, sub aspectul săvârșirii a două infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),

Apetrei Radu-Gabriel, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii două infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),

ADVERTISEMENT

Babă Vlad Corneliu, consilier IA la cabinetul președintelui Consiliului Județean Iași, detașat ca manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași”, au anunțat reprezentanții DNA.

Cei trei bărbați vor fi judecați pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de uz de fals.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorilor DNA, președintele CJ Iași s-a folosit de ajutorul lui Apetrei Radu-Gabriel, la data de 11 noiembrie 2020, pentru a dispune detașarea lui Babă Vlad-Corneliu de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași pe funcția de director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași. Această mutare s-a produs ilegal, fără concurs, Costel Alexe fiind pus la curent cu natura infracțiunii pe care o comite, potrivit procurorilor. Mai mult, interimatul lui Babă a fost prelungit la 10 martie 2021 și 7 iulie 2021, încălcând legea.

Costel Alexe ar fi încercat, inclusiv, să schimbe legea, ca să-i permită lui Babă Corneliu să rămână definitiv pe acel post. În acel moment, menționează procurorii DNA, la nivelul CJ Iași era deja în vigoare o hotărâre adoptată în 2020, care stipula clar modul în care cineva poate ocupa postul vacant de director la liceul respectiv.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Costel Alexe și-a văzut planul îndeplinit și Babă Corneliu a fost numit manager al liceului timp de 5 ani. Mutarea nu s-ar fi putut produce fără ajutorul lui Apetrei Radu-Gabriel, cel care l-a ajutat pe Costel Alexe în întregul demers.

Faptele menționate de procurori au prejudiciat bugetele Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași cu suma de 143.587 lei.

Această sumă reprezintă salariile încasate de Babă Corneliu, precum și vătămarea intereselor celor două instituții, în condițiile în care postul de manager a fost ocupat de un om care nu îndeplinea ”condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere”.

Mai mult, postul de director al liceului nu l-a mulțumit pe Babă Corneliu, cel care a insistat să își angajeze doi subalterni în posturi cheie din cadrul instituției de învățământ.

Consiliul Județean Iași și Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași au anunțat că nu se constituie părți civile în procesul penal, în timp ce Costel Alexe nu este la primul proces, el fiind deja trimis în judecată pentru luare de mită și instigare la delapidare.

ADVERTISEMENT
Tags: