News

Costel Alexe, șeful CJ Iași, rămâne sub control judiciar în dosarul de luare de mită. Decizie definitivă

06.05.2021 | 15:19
Costel Alexe seful CJ Iasi ramane sub control judiciar in dosarul de luare de mita Decizie definitiva
ADVERTISEMENT

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, rămâne sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de DNA că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

Această decizie de menținere a controlului a fost luată joi de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și este una definitivă.

ADVERTISEMENT

Pe 28 aprilie, Direcția Națională Anticorupție a anunţat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Costel Alexe, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare.

Decizie finală: Costel Alexe, șeful CJ Iași, rămâne sub control judiciar în dosarul de luare de mită

Miercuri, 5 mai, fostul ministru al Mediului din Guvernul Orban, Costel Alexe, a ajuns în fața judecătorilor. Alexe a contestat la Instanța Supremă controlul judiciar impus de procurorii DNA.

ADVERTISEMENT

La 24 de ore distanță, Înalta Curte de Casație şi Justiție a decis să respingă ca nefondată plângerea depusă de actualul președinte al CJ Iași. Decizia instanței este definitivă, potrivit Hotnews.

La finalul lunii trecute, DNA a anunțat impunerea controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Costel Alexe, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, şi faţă de Bogdan Grecu, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită şi delapidare.

ADVERTISEMENT

Printre alte interdicții, cei doi nu au voie să părăsească ţara şi să comunice cu anumite persoane din dosar.

Fostul ministru al Mediului este acuzat de DNA că ar fi primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei de la managerul combinatului siderurgic Liberty.

ADVERTISEMENT

”La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede.

Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE”, arată DNA pe site-ul oficial.

Costel Alexe, ”autosuspendat” din PNL după controlul judiciar

După ce a devenit oficial inculpat și a fost pus sub control judiciar în acest dosar DNA, Alexe a anunțat că s-a autosuspendat din funcția de președinte al PNL Iași, însă rămâne în continuare șef la CJ.

Șeful CJ Iași a susținut că este nevinovat și s-a declarat convins că va demonstra acest lucru în instanță. El a anunțat că, într-un ”gest de onoare”, se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași.

”Sunt nevinovat și am convingerea că voi demonstra acest lucru în instanță, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcția de președinte al PNL Iași.

Partidul Național Liberal a susținut permanent lupta împotriva corupției prin toate măsurile pe care le-a luat nu doar de când este la guvernare, ci și când a fost partid în opoziție. Și eu personal am susținut lupta împotriva corupției, am promovat integritatea în activitatea mea politică și așa voi proceda și de acum înainte.

Am încredere că îmi voi demonstra nevinovăția în justiție, iar, până atunci, vreau să mă asigur că această nouă calitate pe care o am în dosar nu va afecta în niciun fel activitatea și imaginea filialei.

Echipa PNL Iași este profesionistă, am muncit foarte mult să construim programul de guvernare și viziunea de dezvoltare a comunității și am reușit să obținem cele mai bune rezultate pentru PNL la ultimele cicluri electorale”, spunea Alexe pe 28 aprilie.

ADVERTISEMENT